Gündem Cinsel sağlık için online çözümler

Cinsel sağlık için online çözümler

24.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çevrimiçi sağlık hizmetleri, pandemiyle birlikte büyük bir sıçrama yaptı. 10 Şubat'ta yürürlüğe giren yönetmelikle, uzaktan muayeneden ameliyat imkânlarına, hasta takibinden reçete yazılmasına kadar pek çok alan mevzuata girdi.

Cinsel sağlık için online çözümler

 

HANDE ATILGAN Ankara - Türkiye'de 30 yılı aşkın süredir alanında çalışmalar yüreten Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), pandemiyle birlikte kadının cinsel sağlığı ve aile planlamasına yönelik sunulan hizmetlerin aksadığını tespit ederek, bir dizi öneride bulundu.

Haberin Devamı

Aile planlaması aksadı

TAPV'ın yayınladığı "Yerel Yönetimler Bağlamında Kadın ve Üreme Sağlığı Kitapçığı"nda, pandemiyle önemli bir kısmı aile sağlığı merkezlerinde yürütülen cinsel sağlık ve aile planlaması hizmetlerinin aksadığı, Türkiye'de 2021'de her 3 aileden birinin aile planlaması danışmanlığını alamadığı ifade edildi. Cinsel sağlığın kadın sağlığının temel parçası olduğu vurgulandı. TAPV, sağlık hizmetlerinin karşılaştığı baskının aşılması için Glasgow Belediyesi ve İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin iş birliğinde 2020'de uygulamaya konan cinsel sağlık ve aile planlaması hizmeti Sandyford'un Türkiye için iyi bir örnek olacağı vurgulandı. Sandyford uygulaması da olduğu gibi Türkiye'de de yerel yönetimlerin iş birliğiyle aile planlaması, cinsel sağlığın korunması için sunulan tüm hizmetlerin tek merkezde toplanması, evlerde test ve reçete gibi imkânların onlina sunulabileceği kaydedildi.