Gündem ‘Çocuk küçük, üzüntü 50 bin lira etmez’

‘Çocuk küçük, üzüntü 50 bin lira etmez’

27.01.2011 - 02:17 | Son Güncellenme:

Hakkâri’de 2004’te panzerin ezdiği 5 yaşındaki Adem’in ailesinin 50 bin lira tazminat talebi reddedildi. Gerekçe, aileyi Adem’in ölümü kadar üzdü: Küçük yaşta ölen birinin aileye vereceği üzüntü belli bir yaştakiyle aynı olamaz...

‘Çocuk küçük, üzüntü 50 bin lira etmez’

Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde 2004’te polis panzerinin çarparak ölümüne neden olduğu 5 yaşındaki Adem Yiğit’in ailesinin açtığı tazminat davasında 50 bin TL tazminat talebi “Küçük yaşta ölen birisinin anne ve babaya vereceği üzüntü ile belirli bir yaşa ve sosyal konuma gelmiş birisinin ölümünün vereceği üzüntünün bir bedeli olamaz” denilerek reddedildi. Aile, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) giderek 200 bin euroluk tazminat davası açtı. Aysel Mahmut Yiğit çiftinin tek oğlu Adem, 11 Ağustos 2004’te kaldırımda oynarken Özel Harekât polisi İdris Yalçın’ın kullandığı zırhlı aracın altında kalarak can verdi.
Aile Yalçın hakkında Şemdinli Asliye Ceza Mahkemesi’nde “tedbirsizlik ve dikkatsizlikle ölüme neden olmak” suçundan dava açtı. Bilirkişi raporu ile 8/5 oranında suçlu bulunan Yalçın’a verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası ise 5 bin 280 TL’ye adli para cezasına çevrildi. Yalçın’a verilen ceza, 2009’da Yargıtay tarafından da onandı. Bu kararla sarsılan çift, avukat Kerem Akdoğan aracılığıyla İçişleri Bakanlığı aleyhine Şemdinli Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 50 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Çocuk küçük gerekçesi
Ailenin istediği 50 bin TL manevi tazminat talebini reddeden bu mahkeme de ilginç bir karara imza attı. Mahkeme, “Küçük yaşta ölen birisinin anne ve babaya vereceği üzüntü ile belirli bir yaşa ve sosyal konuma gelmiş birisinin ölümünün vereceği üzüntünün bir olmayacağına kanaat” getirerek aileye sadece 4 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Maddi tazminatı da trafik sigortasından para ödendiği gerekçesiyle reddetti. Ancak bu para da bakanlığın avukatlık ücretine gitti. Aile devlete 46 lira da borçlu kaldı.

‘Sizin hiç çocuğunuz öldü mü?’
Avukat Akdoğan, Taraf gazetesine yaptığı açıklamada davanın tam bir hukuksuzluk örneği olduğunu savunarak “Ölen çocuğun Kürt olması, öldürenin polis olması bu kararı getirmiştir. Dava aynı zamanda devlet memurlarının bölgeye bakış açısını da ortaya çıkarmıştır. Benzer davalar batıda yaşandığında tazminat miktarı çok daha yüksek oluyor. Davayı AİHM’e taşıdık. Adil yargılama hakkının ihlali iddiasıyla gittik AİHM’e. Başvurumuz kabul edildi” dedi. Karara isyan eden çift, “Böyle bir gerekçeyle tazminat talebinin reddedilmesi çok ağır. Evlat acısının yaşı mı olur. Bu kararı verenlere ‘Sizin hiç çocuğunuz öldü mü’ diye sormayı çok isterdik ama allah kimseye evlat acısı yaşatmasın” diye konuştu.