Gündem Çocuklar için sesini yükselt!

Çocuklar için sesini yükselt!

20.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Çocuk Hakları Günü’nde herkesi çocuklar için seslerini yükseltmeye çağıran UNICEF, “Bu seneki mesajımız her çocuk için dahil edilme hakkı” diyerek herkesi farkındalık için mavi renk giyemeye davet etti.

Çocuklar için sesini yükselt

Meltem Günay - UNICEF, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde herkesi çocuklar için seslerini yükseltmeye ve çocuklar için ayrımcılığın olmadığı bir dünya yaratmak için söz vermeye çağırdı.

Haberin Devamı

BM Genel Kurulu’nun 20 Kasım 1959’da Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin kabul edilmesinin ardından UNICEF’in, üye devletlerin çocuk haklarının gerçekleştirilmesine yönelik politikalar ve programlar geliştirmeleri için desteklemekle görevli kuruluş olarak belirlendiğini anlatan UNICEF Türkiye Ülke Temsilcisi Regina De Dominicis, bu sene Dünya Çocuk Hakları Günü’nde mesajlarının “Her çocuk için dahil edilme hakkı” olduğunu söyledi. Dominicis, “Sesinizi yükseltin, fikirlerinizi paylaşın ve parçası olmak istediğiniz gelecek ve de şimdiki zaman için eyleme geçin. Dünya hızla değişiyor ve iklim değişikliği gibi önceki nesillerin bilmediği yeni tehditler söz konusu. Fakat tehditler fırsatlar da sağlayabilir. Dünyayı her çocuk için daha barışçıl bir yer yapmak için şansınız var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Maviye bürüneceğiz

20 Kasım’ın çocuk haklarına dair taahütlerin yenilenmesini sağladığını dile getiren Dominicis, “Artan eşitsizlikler, çatışmalar ve doğal afetler bu hakların gerçekleşmesinin önünde engel oluşturuyor. Bu gibi savunuculuk anları sorunları belirlememizi sağlıyor ve ortaklıklarımızı güçlendiriyor.

Bu da bize Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin gerçekleştirilmesi için sürdürdüğümüz çalışmalarda yardımcı oluyor ve her çocuk için daha iyi bir gelecek yaratmak adına çalışıyoruz” diye konuştu. Dominicis, bu özel güne dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve çocuk haklarına desteklerini göstermek için mavi giyinmeye davet etti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde, çocuklar, gençler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve tüm paydaşlarla birlikte 23. Çocuk Forumu’nu düzenleyeceklerini anlatan Dominicis, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl çocuklar ve gençler iklim ve kapsayıcılık konularına odaklanmaya karar verdiler, etkinlikte ilgi çekici çalıştaylar olacak ve çocuklar ve gençler birbirleriyle deneyimlerini paylaşacaklar. Bu da karar vericilerle etkileşime geçebilmeleri için onlara bir yol haritası çizecek. İstanbul’daki Boğaz köprüleri, Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı ve İstanbul Havalimanı Kulesi maviye bürünecek. Sosyal medyada da herkesi tek bir takımın parçası olmaya davet ediyoruz.”

Haberin Devamı

Seslerini duyurmalarını istiyoruz

UNICEF’in sürdürdüğü faaliyetler hakkında da bilgi veren Dominicis şunları anlattı:
“Bu yıl gençlerin, özellikle kız çocuklarının, UNICEF İş Danışma Kurulu Beceri Gündemi, Dönüştürücü Eğitim Zirvesi hazırlıkları, iklim konusundaki çalışmalar, yerel yönetimler düzeyinde çocuk ve gençler için daha iyi etkileşim imkanlarının belirlenmesi gibi konularda ne kadar etkili bir katılım sağlayabileceklerine harika örneklerle şahit olduk. Ayrıca, ülkedeki BM organizasyonu adına ve hükümetle işbirliği içerisinde gençlerin önemli süreçlere katılım sağlamalarına öncülük ettik. Onlardan öğrenmeye, bilgi alışverişinde bulunmaya ve dünyanın farklı bölgelerinde, özellikle ruh sağlığı, iklim, uygun ve nitelikli eğitime erişim gibi kendilerini ilgilendiren küresel konularda öncülük ettikleri sosyal eylemleri ve aynı zamanda etkili ‘kazanmayı öğrenme’ yollarını desteklemeye devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Mültecilere yönelik çalışmalar

Mülteci ve göçmen çocukların daha savunmasız olduğunu söyleyen Dominicis, Mülteciler için Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Programı hakkında da bilgi verdi. Dominicis, “2017’den bu yana yarısı kız çocuğu olmak üzere 800 binden fazla çocuğa ödemeler yapıldı. Türkiye’deki okullara kayıtlı mülteci çocukların yaklaşık yüzde 90’ı ŞEY’den yararlanmakta” dedi.

Ayrımcılıktan etkileniyorlar

UNICEF, Dünya Çocuk Günü kapsamında yeni bir rapor yayınladı. Rapor, etnik kökenlerine, dillerine ve dinlerine dayalı olarak çocuklara yönelik ırkçılık ve ayrımcılığın dünyanın birçok bölgesinde yaygınlaştığını ortaya koyuyor. 22 ülkeye ilişkin analizin yer aldığı rapordan öne çıkanlar şöyle:

Etnik, dilsel ve dini gruplardan gelen ve dışlanan çocuklar, okuma becerilerinde akranlarının çok gerisinde kalıyor. En avantajlı gruptan 7-14 yaşındaki öğrencilerin temel okuma becerilerine sahip olma olasılığı, en az avantajlı gruptaki öğrencilere göre ortalama iki kat daha fazla.

Haberin Devamı

407 binden fazla yanıt içeren yeni bir U-Rapor anketi, çocukların ve gençlerin neredeyse üçte ikisinin çevrelerinde ayrımcılığın yaygın olduğunu düşündüklerini gösteriyor.

ABD’deki disiplin politikalarında siyahi çocukların okuldan uzaklaştırma alma olasılıkları beyaz çocuklara göre neredeyse dört kat daha fazla.

Eğitim herkesin hakkı

UNICEF’in Türkiye’deki her çocuk için eğitimi kapsayıcı hale getirmeye kararlı olduğunu vurgulayan Dominicis, engelli çocukların eğitime kazandırılmasıyla ilgili faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde destekledikleri programla ilk kez engelli teşhisi konulmuş 88 bin 293 öğrenciyi, bin 789 okul danışmanını ve engelli çocuklarla çalışan 2 bin 122 özel eğitim öğretmenini hedeflediklerini anlatan Dominicis, Hızlandırılış Eğitim Programı (HEP) gibi programlarla beş yılı aşkın bir süredir okula gitmeyen 36 binden fazla çocuğu yeniden eğitime kazandırdıklarını dile getirdi.

Dominicis, “2021’de ev içi şiddeti önlemek ve ele almak için çalışan 2 bin 552 kamu personeli eğitme için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASHB) ile işbirliği yaptık. 41 bin 463 ev içi şiddet mağduru kadın ve anneleriyle birlikte yaşayan 18 bin çocuk özel psikososyal destek aldı” dedi.

Yeni bir strateji

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı liderliğinde Erken Çocukluk Gelişimi (EÇG) stratejisi geliştirildiğini belirten Dominicis, “Erken çocukluk eğitiminde kalite ve erişimin arttırılması özellikle de kadınlar için yeni iş fırsatları yaratacak” dedi.