Gündem Çocukların rol modeli Atatürk

Çocukların rol modeli Atatürk

11.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaşları 6-14 arasında değişen çocukların katıldığı çalışmanın sonuçları yayınlandı. Buna göre çocuklara ilham veren en önemli isim Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk. Onu, Nobelli Türk bilim insanı Aziz Sancar izliyor.

Çocukların rol modeli Atatürk

Didem Seymen - Çocukların hayal güçleri, meslek tercihleri ve dünyaya bakış açıları yapılan bir araştırmayla derinlemesine ele alındı. Türkiye genelinde yaşları 6-14 arasında değişen çocuklar ve ailelerinin katıldığı çalışmanın sonuçları, KidZania İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Timur ve bir veri grubu olan FutureBright Group’un kurucusu Akan Abdula tarafından açıklandı. Araştırma sonuçlarından bazı çarpıcı başlıklar şöyle: 

Haberin Devamı

■Doktorluk ve öğretmenlik popülerliğini koruyor: Coğrafya değişse de çocuklar arasındaki en popüler meslek hayalleri değişmiyor. Araştırma sonuçları, çocukların gördüklerinden ilham alarak en çok doktor ve öğretmen olmak istediklerini gösteriyor. Kız çocukları genellikle doktor, öğretmen ve veteriner gibi meslekleri tercih ederken, erkek çocuklarının tercihleri daha çok polis, futbolcu ve pilot gibi mesleklerden yana oluyor. 

■Evcil hayvanı olanlar daha hayalperest: Metropolde yaşayan çocuklar, hayal kurma konusunda daha aktif olduklarını ve hayal kurmaktan daha fazla keyif aldıklarını belirtiyorlar. Evcil hayvan sahibi çocukların ise daha sık ve severek hayal kurdukları gözlemleniyor. 

■Baba ile hayal kurmuyorlar: Çocukların yüzde 60’ı hayallerini annesiyle birlikte kuruyor. Bu oran babada ise sadece yüzde 9’da kalıyor. Anne ile daha çok zaman geçiren çocuklar, babaları otoriter kişi olarak gördüğü için de babalarıyla hayal kurmuyor. 

Haberin Devamı

■Anneler meslek seçimine karışıyor: Metropolde yaşayan ebeveynler, çocuklarını daha mutlu ve neşeli olarak tanımlarken, diğer bölgelerde ise “azimli” ve “coşkulu” tanımlamaları öne çıkıyor. Türkiye genelinde annelerin sadece yüzde 30’u meslek tercihini çocuklarına bırakıyor. 

■Rol modelleri bilim insanları ve sporcular: Kendini ön plana çıkarmak ve güç/statü sahibi olmak Türkiye’deki çocuklar için en önemli gündem. Saygın ve statü sahibi olabileceği bir meslek mensubu ya da ünlü bir sporcu, ünlü bir şarkıcıya öykünme söz konusu. Her beş çocuktan birinin zihninde bir idol bulunmuyor. Bir sporcuyu ya da toplumca bilinen bir kişiyi, ünlüyü idol olarak seçme davranışı anne ya da babayı idol olarak belirlemek ile benzer seviyede. Çocuklar arasında en çok futbolcular rol model alınırken onu artık voleybolcular takip ediyor. Bu da A Milli Kadın Voleybol Takımı yani nam-ı diğer “Filenin Sultanları”nın çocuklar üzerinde yarattığı etkinin bir yansıması. Metropolde yaşayan çocukların yüzde 18’i bilim insanı olmak isterken burada da Aziz Sancar adı ön plana çıkıyor. Çocukların rol model aldığı en önemli isim ise 100’üncü yılını geride bıraktığımız Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk