Gündem 'Comanchero' çetesi böyle çökertildi! 'Sıkıysa yakala' videosu

'Comanchero' çetesi böyle çökertildi! 'Sıkıysa yakala' videosu

03.11.2023 - 15:08 | Son Güncellenme:

İstanbul'da çökertilen Comanchero çetesiyle ilgili dikkat çeken yeni detaylar ortaya çıktı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen "Kafes" operasyonu ile Avustralya merkezi olarak küresel çapta faaliyet gösteren Comanchero çetesinin çökertildiğini açıkladı. 5'i kırmızı bültenle aranan, 4'ü mavi bültenle aranan 38 kişi gözaltına alındı. Peki, bu büyük operasyonun ayrıntılarında neler var? CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ anlattı.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından İstanbul'da düzenlenen Kafes Operasyonu ile Avustralya merkezli olarak küresel çapta faaliyet gösteren ve liderliğini 'reis' lakaplı Hakan Ayık'ın yaptığı uluslararası organize suç örgütü 'Comanchero' çökertildiğini açıkladı. Örgütünün sözde lideri Mick Hawi 2018 yılında öldürülmüştü. Hawi'nin ölümünün ardından örgütün başına Mark Douglas Buddle'nin geçti. Silahlı suç örgütünün uluslararası boyutta Uyuşturucu Madde Ticareti, Adam Öldürme, Silahlı Yağma, Kundaklama, Adam Kaçırma, Suçtan elden Edilen Malvarlığı Değerlerini Aklama suçlarını işlemeye devam ettiği tespit edildi. Örgütün sözde lideri Mark Douglas Buddle 2022 yılında KKTC'de yakalanarak Avustralya makamlarına teslim edildi. Suç örgütünün lider kadrosunda yer alan 'reis' lakaplı Hakan Ayık ve Duax Hohepa Ngakuru örgütün yönetimini devralarak suç faaliyetlerine devam ettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

SUÇLARDAN ELDE ETTİKLERİ PARALARI TÜRKİYE'DE AKLAMAYA ÇALIŞMIŞLAR

Ayık'ın Türkiye'ye gelerek Güney Amerika'dan temin ettikleri uyuşturucu maddeleri Güney Kore ve Güney Afrika üzerinden Avustralya, Hollanda ve Hong Kong'a ulaştırmaya çalıştıkları ve küresel çapta işledikleri suçlardan elde ettikleri geliri, Türkiye'de aklamaya çalıştıkları tespit edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri silahlı organize suç örgütü Comanchero'ya "Suç işlemek için örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak, uluslararası uyuşturucu madde ticareti, suçtan elde edilen mal varlığını aklamak" suçlarından operasyon düzenledi.

Comanchero çetesi böyle çökertildi Sıkıysa yakala videosu

5 KIRMIZI BÜLTENLE ARANAN TOPLAM 37 ŞÜPHELİ YAKALANDI

Yapılan operasyonlarda ABD ve Avustralya makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Reis lakaplı Hakan Ayık, Yeni Zelanda makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Duax Hohepa Ngakuru, Avustralya makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Hakan Arif Tavukçu, ABD makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Barış Tükel, Erkan Yusuf Doğan, mavi bültenle aranan Jimmy Avaijan, Sibel Arif, Alp Öztürk ile birlikte örgütün suçlarına yardım eden 37 şüpheli yakalandı.

Haberin Devamı

4.5 MİLYAR LİRA DEĞERİNDE MAL VARLIĞINA EL KONULDU

Öte yandan MASAK raporları doğrultusunda 55 şüpheliye ait yaklaşık 4,5 milyar lira değerinde banka hesapları, taşınmazlar, araçlar ve 22 Şirkete ait ortaklık paylarına İstanbul 3.Sulh Ceza Hakimliği kararınca el konuldu.

AYLAR SÜREN TAKİP

CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, operasyona ilişkin bilgileri aktardı. Nihat Uludağ "Saydığımız isimler dünyanın en çok aranan isimleri. Kırmızı bültenle aranıyorlardı. Dünyanın 100 milyar dolarlık uyuşturucu trafiğine yön veren isimler. Türkiye'de kara paraları aklamaya çalışmışlar. MASAK bunu tespit ve hemen operasyon başlatıldı. Aylar süren takibin ardından gözaltılar başladı." dedi.

İSİM MOTORLU ÇETEDEN

"Baronların Türkiye'ye sokmaya çalıştıkları 4,5 lira kara para tespit edildi." diyen Uludağ, "Çalışmalar sonrası buna el konuldu. Bu çete Avustralya'da motorlu bir çeteden ismini alıyor." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"SIKIYSA YAKALA" VİDEOSU

Çete elebaşı Hakan Ayık'ın çok önemli bir isim olduğunu belirten Nihat Uludağ,"Comanchero çetesinin liderliğini yapıyordu. Çok ilginç bir hikayesi var. 'Sıkıysa yakala' diye bir hikayesi var. O kadar güçlü ve önemli bir yeri var ki... Avustralya polisi onu yakalamak için evine operasyon düzenliyor. Hakan Ayık da evine polisleri izlemek için hırsız kamerası yerleştiriyor. Havalimanındayken polisi evine düzenlediği operasyonu izliyor. Daha sonra o eve çetenin üyelerini gönderiyor ve polislerle çatıştırıyor. Sıkısya yakala diye bir video çekerek oradan kaçıyor." ifadelerini kullandı.

Comanchero çetesi böyle çökertildi Sıkıysa yakala videosu