Gündem Çukurca’dan Zap’a 30 km’lik karayolu

Çukurca’dan Zap’a 30 km’lik karayolu

10.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Terör örgütü PKK’nın geçmişte “girilemez” dediği Irak’ın kuzeyindeki Zap Vadisi ve etrafındaki dağlarda denetim tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) geçerken, sınırdan iç bölgelere 30 kilometre uzunluğunda karayolu inşa edildi. Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde örgüte yönelik karadan ve havadan başlatılan Pençe Kilit Operasyonu’na katılan asker ve ağır silah, Çukurca’dan artık bir saat içinde bölgeye aktarılıyor.

Çukurca’dan Zap’a 30 km’lik karayolu

Geçit vermez dağ ve tepelere, engebeli arazilere yol yapım teçhizatlarının büyük bölümü havadan helikopterle taşındı. Harekatın başlangıcından itibaren TSK’nın Çukurca’dan Zap, Avaşin-Basyan alanının Nerve ve Rekan bölgelerine doğru dağlık alanda dört farklı yol çalışması yaptığı belirtiliyor. Yol yapılan noktalardan biri olan ve yüksekliği 2 bin metreyi bulan Kurejaro Dağı’nın, iç kesimlere uzanan ve örgütün ileri karakolları olarak bilinen Gara ve Metina dağları arasındaki bölgeye hâkim bir noktada bulunuyor.

Haberin Devamı

Bağlantı koparıldı

Irak’ın kuzeyinde Zap, Avaşin-Basyan ve Metina bölgelerinde örgüte yönelik geçtiğimiz nisan ayında başlatılan Pençe Kilit Harekatı aralıksız sürüyor. Etkili harekatlar ve SİHA’ların nokta vuruşları ile arazideki hareketliliği kısıtlanan terör örgütü geçmişte yüzlerce kişi ile toplantılar yapıp sınır aştığı Şırnak’ın Besta ve Gabar dağlarından Irak’ın kuzeyindeki Haftanin bölgesine artık geçemiyor. Örgüt, Haftanin’de eğitim çalışmaları yaptığı Şekif Dağı, Keste kayalıkları, Mam Reşo ve Tepe Hakkari alanlarından ise tamamen söküldü. PKK’nın “Medya Savunma Alanları” diye ilan ettiği yerler artık tamamen TSK’nın hakimiyeti altında.

Karargâhlar ele geçirildi

TSK’nın Irak’ın kuzeyinde girdiği bölgeler arasında, örgütün yönetim kadrosunun karargahları da bulunuyor. Bunlar arasında terör örgütü PKK’nın 15 Ağustos 1994’te silahlı saldırı kararını aldığı Zap’ın Nerveh bölgesindeki köy, örgütü yöneten kadro içinde yer alan Duran Kalkan’ın 1995 yılında karargah olarak kullandığı Link dDğı, Murat Karayılan’ın 1996 yılındaki karargah olarak kullandığı alanlar da yer alıyor. Bu bölgelerde birçok üs inşa edilerek kontrol kalıcılaştırılıyor.

Haberin Devamı

Piri Reis denizaltısı testlere başladı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı Projesi çerçevesinde inşa edilen ilk denizaltı Piri Reis’in 6 Aralık’ta deniz testlerine başladığını açıkladı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı Projesi çerçevesinde inşa edilen ilk denizaltı Piri Reis’in 6 Aralık’ta deniz testleri başladı. Piri Reis denizaltımıza icra edeceği harekâtlarda emniyetli seyirler ve başarılı görevler dileriz” ifadelerine yer verildi.

Yazarlar