Gündem ‘DEM krizi’ne çifte taahhütlü çözüm

‘DEM krizi’ne çifte taahhütlü çözüm

09.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Afyonkarahisar adayı Burcu Köksal’ın DEM çıkışı sonrası büyük kriz yaşanan CHP’de bin 142 belediye başkan adayına imzalamaları için “Halkçı Belediyecilik” ve “Yerel Yönetimlerde Eşitlik Politika Belgesi” adıyla iki ayrı taahhütname gönderildi...

‘DEM krizi’ne çifte taahhütlü çözüm

Mehtap Gökdemir - CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Burcu Köksal’ın “Belediyenin kapısı DEM Partililer hariç herkese açık olacak” sözlerinin yarattığı tartışmanın yansımaları sürerken, CHP Türkiye genelindeki bin 142 belediye başkan adayına imzalamaları için “Halkçı Belediyecilik” ve “Yerel Yönetimlerde Eşitlik Politika Belgesi” adıyla iki ayrı taahhütname gönderdi. Adaylar attıkları imzalar ile başkan seçilmeleri halinde kimseyi ayırmadan hizmet sunacakları ve belediyelerin kapılarını herkese açacaklarına söz vermiş olacak.

Haberin Devamı

Başkanlar söz verecek

“Halkçı Belediyecilik Taahhütnamesi” ile adaylar, çalışkan, dürüst ve adil olacaklarına, siyasi ayrımcılık veya kayırmacılık yapmaksızın halkın yanında, halkla iç içe çalışacaklarına söz verecek. Şehrin imkanlarının ve gelirlerinin adil ve hakça bölüştürülmesi, her yurttaşın belediye hizmetlerinden eşit şekilde yararlanmasını sağlayacağına imza atacak olan adayların taahhüt ettikleri diğer maddelerden bazıları da şöyle:

- Kişisel çıkarlara ve ranta karşı kamu yararını her şeyin üstünde tutacağıma söz veriyorum.

- Vatandaşlarımızın cinsiyet, etnik köken, dini inanç, siyasi görüş, sosyal sınıf gibi farklılıklar nedeniyle dışlanmasına izin vermeyeceğime söz veriyorum.

- İstihdam, yatırımlar ve sosyal politika başta olmak üzere tüm belediye hizmetlerinde cinsiyet eşitliğini temel alacağıma söz veriyorum.

Haberin Devamı

- Halkçı belediyeciliği yönetim anlayışımın merkezine koyacağıma, mazeret üretmek yerine her koşulda çözüm ve maharet üreteceğime söz veriyorum.

8 Mart ve 25 Kasım’da izin

“Yerel Yönetimlerde Eşitlik Politika Belgesi”ni de imzalayacak olan adaylar, toplumun tüm kesimlerinin belediye hizmetlerinden eşit yararlanmasını ilke edineceğini taahhüt edecek. Seçilmeleri halinde belediye çalışanlarının istihdamında yüzde 50 cinsiyet kotasını hedefleyecek, kadına ve çocuğa yönelik şiddet suçu işledikleri kesin hükümle sabit olanları işe kabul etmeyecek. Görevde iken anılan suçları işleyenler, açılan idari ve adli soruşturma süresince görevden uzak tutulacak. Başkanlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinliklerine katılmak isteyen kadın çalışanlara idari izin verecek.

‘DEM krizi’ne çifte taahhütlü çözüm

Tüm taraflar için kapanmış bir mesele

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulus Meydanı’na yaptırılan “Annelerimize ve Kadınlarımıza Saygı ve Şükran Anıtı” açılış törenine katıldı. Özel, ardından belediye başkan adaylarının CHP Yerel Yönetimlerde Eşitlik Politikası belgesini imza programına katıldı. Özel, “Başta kadın ve erkek cinsiyet eşitliği olmak üzere, CHP’li belediyeler, karşısındakinin etnik kökenine, mezhebine, siyasi tercihine ve cinsiyetine bakmaksızın eşit hizmet verirler. Bunu imza altına alan tüm belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi. Özel, katıldığı bir canlı yayında da Burcu Köksal’ın ifadelerine ilişkin “Ben kendisine sordum ‘Böyle bir ifadeye ne gerek var’ dedim. ‘Başkanım burada ana propaganda şu; belediyeyi DEM’lilerle birlikte yönetecek, gizli ittifak yaptılar. Ben de diyorum ki sizin gibi gizlemem ne HÜDA PAR derim ne DEM derim. Ben belediyeyi kendim yöneteceğim’ dedi” ifadesini kullandı. Özel, İmamoğlu’nun sert çıkışının sorulması üzerine “Sayın İmamoğlu’nun ifadeleriyle bizim düşüncemiz birbirinden farklı olmaz. İstanbul’da kıyasıya bir yarış var. İstanbul’da DEM’in bir adayı var. Ben mesela Ekrem Bey’in söylediği tarzda bir şey söylesem Burcu Hanım ile ipler kopar. O açıdan açıklamanın Ekrem Bey tarafından İstanbul seçimleri odaklı olarak yapılmış olmasını doğru buluyorum. Ekrem Bey ile de konuştum. Burcu Hanım’la da konuştum. Bu mesele CHP’de tüm taraflar açısından kapanmış bir meseledir. Önümüze bakıyoruz” dedi. Özel, “Ekrem Bey ile bugüne kadar hiç tartışmadık. Birbirimizin görev alanlarına çok saygılıyız” dedi. DHA

Haberin Devamı

‘DEM krizi’ne çifte taahhütlü çözüm

Haberin Devamı

‘Tavrım nettir’

CHP’deki tartışmaların odağındaki CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Burcu Köksal, Seçim Koordinasyon Merkezi’nde “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle basın açıklaması yaptı. Köksal, tartışma yaratan sözlerine ilişkin olarak şunları kaydetti:

“Tüm seçim dönemlerinde partimize ve partililerimize dönük yalan, sahte iddialar ve belgeler üretmekten çekinmeyen AKP, bu kez Afyonkarahisar’da bizimle ilgili ‘Terörle iş birliği yapıyor’, ‘PKK’lıları işe alacak’ propagandası yapmaya başlamıştı. Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığı vatansever memleketimde yalanlardan oluşan bu söylemle prim kazanmaya çalışanlara karşı toplu cevap verdim. Seçim süreci boyunca söylediğim gibi AKP’nin yalanlarına, iftiralarına, montaj videolarına karşı söylemim nettir. Belediye başkanı olduğumda belediyeyi DEM ve HÜDA-PAR ile yönetmeyeceğim. Afyonkarahisar ittifakında DEM ve HÜDA-PAR partileri yoktur. Hiç kimse cümlelerimi kesip, biçip, cımbızlayıp, evirip, çevirip başka anlamlar çıkarmaya çalışmasın. Tavrım nettir. Belediye Başkanı olduğumda belediyenin kapısı etnik kökeni, mezhebi, görüşü ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan, bu ülkeyi seven, bu ülkenin birliğini ve bölünmez bütünlüğünü savunan herkese ardına kadar açık olacaktır.” DHA