Gündem DEM Parti aynı kentleri yine kazandı

DEM Parti aynı kentleri yine kazandı

01.04.2024 - 05:35 | Son Güncellenme:

Mayıs seçimlerinin ardından kapsamlı bir iç hesaplaşma yapan DEM Parti, dün saat 22.30 itibarıyla ülke genelinde belediye başkanlığı seçiminde dördüncü parti konumundaydı.

DEM Parti aynı kentleri yine kazandı

HANDE ATILGAN / Ankara - DEM Parti’nin 2019’da kazandığı 54 belediyeden 48’ine kayyum atanmıştı. Kayyum atanan sekiz ilden Kars dışındakilerin tamamında seçimi kazanan DEM, daha önce AK Parti ve TKP’ye karşı geride kaldığı Bitlis, Ağrı ve Tunceli’de de başa baş bir yarış yürüttü. DEM, 46’sını daha önce kazanıp kayyum atanan ilçe ve belde düzeyindeki iddialı olduğu yerlerde de başkanlık sayısını çift haneli sayılarda artırdı. Batıda çok tartışılan İstanbul, İzmir, Antalya, Aydın, Adana gibi illerde başkan çıkaramayan DEM, bu illerle birlikte tartışmaların yoğunlaştığı Mersin’in Akdeniz ilçesini ise kazandı.

Haberin Devamı

HÜDA-PAR ile yarış

Doğuda en çarpıcı başarıyı Şanlıurfa’da edinen DEM, burada daha önce kazandığı tek ilçe olan ve kayyum atanan Suruç’un yanı sıra Birecik, Halfeti, Bozova, Ceylanpınar ve Viranşehir’de de seçimi kazandı. Diyarbakır’da oy oranını yüzde 63’ün üzerine çıkaran DEM, kayyum atanan Hazro ve Çermik ile Çüngüş dışındaki tüm ilçeleri aldı. Bu hakimiyete rağmen en yüksek oy oranını yakaladığı il ise HÜDA-PAR ile ilk iki sırada yer aldığı ve yüzde 65 ile kazandığı Batman oldu. DEM, ikinci parti olduğu için özel çalıştığı Erzurum’un Karayazı, Karaçoban ve Tekman ilçeleri ile Elazığ’ın Karakoçan ilçelerinde de seçimi kazandı. Milliyetçi oyların ağırlığı sebebiyle, AK Parti, MHP ve Zafer Partisi’nin DEM’e kaybettirme stratejisiyle hareket ettiği Kars ve Iğdır ise iki kanata bölündü.

Haberin Devamı

Kars’ın Merkez ilçesi MHP’de, İl Genel Meclisi AK Parti’de; Iğdır Merkez ilçesi ve İl Genel Meclisi ise DEM Parti’de kaldı.