Gündem Demokrasi için aydınlar bildirisi

Demokrasi için aydınlar bildirisi

25.05.2008 - 01:07 | Son Güncellenme:

Bu kez daha farklı isimlerden oluşan “sol” aydın grubunun öncülük ettiği “bildiriciler”, hem demokrasi hem de laiklik çağrısı yaptılar

Demokrasi için aydınlar bildirisi

Aralarında gazeteci, yazar, akademisyen ve sanatçıların da bulunduğu 29 kişi tarafından hazırlanan “Demokrasi İçin Aydınlar Birliği Bildirgesi”ne yaklaşık 250  imza atıldı.
“Türkiye Cumhuriyeti bağımsız, laik ve sosyal bir devlet değildir” denilen bildiriye imza atan aydınlar, demokrasi ve laiklik çağrısı yaptı.

Anayasayı değiştirmek için
Aralarında Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yazarlar Aydın Çubukçu, Ahmet Say, şair Ahmet Telli gibi AKP politikalarını desteklemeyen “sol yelpazede” yer alan isimlerin dikkat çektiği bildiri önceki gün Taksim Hill Otel’de kamuoyuna duyuruldu. Yazar Ahmet Say tarafından okunan 3 sayfalık bildirinin girişinde Türk siyasetine yönelik eleştiriler yer aldı. Siyasetin egemen sınıfların kontrolünde olduğu ve bu sınıfların çözümsüzlükleri çözümmüş gibi sunarak aldatmaca yaptıkları vurgulandı.
Aydınların direncini artırmak için açık bir diyalog ortamı ve geniş bir örgütlenme gereksinimi duyulduğunu ifade eden bildirgede, AB ve ABD “emperyalist odaklar” olarak tanımlandı. 12 Eylül anayasasını “faşist” olarak niteleyen bildirgede, bu anayasanın değiştirilmesi için de gerçekten demokrasi isteyenlerin birleşmesi gerektiği vurgulandı.
Bildiride ayrıca, “Herhangi bir inanç grubunun inançsızlıkları ve diğer inanç gruplarını baskı altına almasına fırsat tanınmamalıdır. Devletin din karşısındaki işlevlerinin başında bu gelmelidir” denildi.

İmza atan isimler
Bildiriye aralarında DTP Milletvekili Aysel Tuğluk, eski RP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Adnan Özyalçıner,  Dr. Ata Soyer, Aydın Çubukçu, Bülent Habora, Prof. Dr. Cem Somel, Cengiz Bektaş, Ragıp Zarakolu, Sennur Sezer, Prof. Dr. Taner Timur, Üstün Akmen  ve eski Çalışma Bakanı Ziya Halis’in de bulunduğu 200’ün üzerinde isim imza attı.