Gündem Depremin yıktığı Van yeniden kuruldu

Depremin yıktığı Van yeniden kuruldu

23.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

604 kişinin hayatını kaybettiği 7,2 büyüklüğündeki depremde büyük zarar gören kent, aradan geçen yedi yıllık sürede yapılan yatırımlarla yaşananların izlerini silerek bölgenin en gelişmiş illerinden biri oldu

Depremin yıktığı Van yeniden kuruldu

Van, 23 Ekim 2011 yılında adeta kâbusu yaşadı. Merkez üssü Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki 26 saniye süren depremle sarsıldı. Depremden hemen sonra tüm ülke Van için seferber oldu. 14 bin TIR’la kente getirilen 29 bin 500 konteynerle kurulan 35 konteyner kentte vatandaşlara geçici barınma imkanı sağlandı. Kurban Bayramı’na çadır kentlerde ve hasarsız raporu verilen evlerinde giren depremzedeler, bayramın 4. günü olan 9 Kasım’da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki ikinci depremle bir kez daha sarsıldı. 23 Ekim’deki depremde 604, 9 Kasım’daki depremde de 40 kişi yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

‘Yeni bir şehir inşa edildi’

Depremlerin ardından yaşanan göçlerle adeta “hayalet kent”e dönüşen Van’da, yetkililer bir ay geçmeden depremzedeler için inşa edilecek konutların yapımını başlattı. 17 bin 489 konut, depremin birinci yılında tamamlanma aşamasına getirildi. TOKİ tarafından ayrıca 30 okul, 27 cami, 10 ticaret merkezi ve 16 büfe, 52 müteahhitte ihale edilerek yapıldı. AFAD İl Müdürü Osman Uçar, “Depremin ardından yapılan çalışmalarla konut anlamında Van’da adeta yeniden bir şehir kuruldu. Vatandaşların mağduriyeti çok bekletilmeden giderildi. Sokaklar, binalar, altyapılarla Van şehri farklı bir görünüme kavuştu. Çevre düzenlemeleriyle, parklarıyla, spor salonlarıyla daha güzel bir kent ortaya çıktı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Depremin yıktığı Van yeniden kuruldu

Depremin yıktığı Van yeniden kuruldu

‘Balyoz seslerini duydum’

10 kişilik ailesiyle enkaz altında 15 saat geçiren Kırgız Kasım Karakaş, o anları 7 yıldır unutamadığını söyledi. Enkazdan yaralı kurtulan ancak ailesinden üç kişiyi kaybeden Karakaş, “Deprem esnasında ben babama sarıldım, o an evimiz üstümüze çöktü. Bayılmıştım, uyandığımda babam ölmüştü. Mutfaktan ses geliyordu ama kimse sesimizi duymuyordu. ‘Her şey bitti’ derken balyoz seslerini duydum. Annem, babam ve kız kardeşim öldü. 5 ay tedavi gördüm” dedi.

‘Fotolara bakıp şükrediyorum’

Depremde gittiği kafede enkaz altında kalan ve 18 saatlik mücadele sonrası kurtarılan Barış Dağınık ise, o acı günleri geçmişte bırakmaya çalışıyor. Depremde, aynı masada oturduğu dört arkadaşını kaybeden Dağınık, beton blokların altında kalan sağ kolu ve ayağını kısmen kullanabiliyor. Dağınık, “Şu an engelli bir vatandaş olarak hayatıma devam ediyorum. Depremin acısını hala yüreğimde. Enkazdan çıkarıldığımda çekilen fotoğraflara bakarak, şükrediyorum” diye konuştu.