Gündem Depremzedeler gönüllü hekimlerle doğum yaptı

Depremzedeler gönüllü hekimlerle doğum yaptı

24.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından depremzede gebe kadınlara yönelik çalışma yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı hekimler, ‘Türkiye genelinde Afet Gönüllü Hekimler Grubu’nu kurdu. Doktorların bu gruptan temas kurduğu depremzede gebe kadınlar, yapılan yönlendirmeler sayesinde bebeklerini sağlıkla kucaklarına aldı.

Depremzedeler gönüllü hekimlerle doğum yaptı

ELİF ALTIN İstanbul - Adıyaman’da yaşayan ve doğum yapmasına günler kalan depreme evinde yakalanan 26 yaşındaki Çiğdem Şanlı, “Depremden sonra 2-3 gün arabada kaldım. Sonra eşimin akrabaları bizi gelip aldı ve Şırnak İdil’e gittik. Sağ olsunlar doktorlarımızla temas kurduktan sonra çok yardımcı oldular. Şu anda bebek de ben de çok iyiyiz. Bebeğimi elime aldıktan sonra biraz da olsa o depremin verdiği endişe, korku gitti, mutlu oldum. İsmini Derin koydum. Doktorlarımız çok iyiydi” dedi.

Haberin Devamı

‘Çok duygulandık’

Şanlı’nın doğumunu yaptıran Kadın doğum uzmanı Op. Dr. Abdulkadir Güllüce de duygularını, “Depremzede gebelere yardımcı olabilmek bizi de mutlu etti. Çok duygulandık biz de çok mutlu olduk. Yüzlerinde bir nebze de olsa gülücük oluşturmak bize de çok iyi geldi” sözleriyle paylaştı. Çiğdem Şanlı’nın muayenelerini yapan doktor Dr. Zeynep Usta da, deprem bölgesi Adıyman’dan 5 gebenin geldiğini belirterek, “Evlerini kaybetmişler, muayene olacak hekimleri yoktu. Karınlarında çocukları var. Özel ilgilendik, hepsine öncelik tanıdık. O bile onları yeterince mutlu etti” dedi.

Telegram’dan ulaştı

Depreme doğumuna 1 hafta kala Gaziantep’teki evinde yakalanan 23 yaşındaki Feride Demircan da, sonrasında yaşadıklarını şöyle anlattı: “Deprem Pazartesi günü olmuştu, haftaya salıya da doktor bana sezeryan doğum için gün vermişti. Çok zor bir süreçti. 2 gün boyunca arabada kaldık. Her yeri aradım, bütün doktorları aradım, bizzat hastanelere de gittim ama doğumumu yapacak yer bulamadım. Sonra bir arkadaşım Telegram’daki gebeler grubunun linkini attı, burada yardımcı olduklarını söyledi. Yazdım hemen gruba, hemen ilgilendiler ve ayarladılar, bana doktor gün verdi. Gittiğimde bebeğin suyu azalmıştı. Ameliyat masasına yattığımda doktora ‘Ne olur deprem olursa beni masada bırakıp gitmeyin’ dedim. Şimdi ben de bebeğim de sağlıklıyız. Bebeğimin adını Rümeysa koydum. Tek tesellimiz Rümeysa şu anda.”

Haberin Devamı

800 uzman var

Hatay’ın Samandağ ilçesinde Özel Deniz Hastanesinde çalışan, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cihan Şefikoğulları, depremzede gebe kadınların doğumlarını ve muayenelerini gönüllü çalışan ebelerle yapıyor. Kendisi de depremzede olan Dr. Şefikoğlu, “Tekim ve yardımcı olacak uzman hekim maalesef yok. Ben depremzede halimle eşimi küçük çocuklarımı bırakıp her gün hastanedeyim” dedi. Grubun kurulmasına önayak olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu da, “Ne yapabiliriz diye düşünüp bu grubu kurduk. Hem afet bölgesinden hem de Türkiye’nin her yerinden yaklaşık 800 meslektaşımız gruba katıldı. Aynı anda da bir telegram grubu kurduk orada da afetzede gebeleri duyurmaya çalıştık. Afetzedeler grubunda da 300’ü geçkin gebe var. Sağlık Bakanlığı’nın aracılığıyla biz bölgeye ilk gönüllülerimizi gönderdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gelişim geriliğine neden olabilir

Deprem bölgedeki anne adaylarının gebelikte yaşadığı olumsuz faktörlerin bebekte gelişim geriliğine neden olabileceği uyarısı yapıldı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Gökova, “Yetersiz beslenme, yetersiz su tüketimi ve gıda takviyelerine erişim problemleri bebekte gelişim geriliğine sebebiyet verebilir. Araştırmalar, anne adaylarının hamilelik döneminde yaşadığı travma sonrası stres bozukluğu; bebeğin ileri yaşlarında özellikle de ergenlik döneminde depresyon, anksiyete ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri üzerinde etkisi olabileceğini göstermiştir”dedi. l İSTANBUL DHA

Yeşilay’dan psikolojik destek rehberi

Yeşilay; BM ile Manchester Üniversitesi tarafından hazırlanan “Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi”ni düzenledi ve Türkçeye çevirerek yayınladı. Yeşilay’ın internet sitesinde yer alan ve ebeveynleri önce kendilerine yardım etmeye davet eden rehberde  çocuklarla kaliteli zaman geçirmenin onları endişelerden arındıracağına dikkat çekliyor. Çocuklarda kavga, saldırganlık, korku ve endişe gibi duygular uyku bozukluklarıyla baş etmenin yolları da sunuluyor.