Gündem Dere yatağına binayı bile bile yapmış!

Dere yatağına binayı bile bile yapmış!

03.03.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Deprem bölgesinde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik yapılan binalara yönelik yürütülen soruşturmalar hız kesmeden devam ediyor.

Dere yatağına binayı bile bile yapmış

FERİT ZENGİN- Firari sorumlulara yönelik olarak sürdürülen soruşturmalar da sürüyor. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılacağını bilgisine ulaşan Murat Göksel Dalkılıç, önceki gün İstanbul’dan Tacikistan’a kaçtı. 20 kişiye mezar olan Kartopu Apartmanı’nın fen işleri sorumlusu Murat Göksel Dalkılıç, uçakla iniş yaptığı Tacikistan’da görevliler tarafından aynı uçakla Türkiye’ye geri gönderildi. Dalkılıç geri geldiği İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınıp, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan müteahhit Y.K. da (69) kaçtığı Muğla’da yakalandı. Menteşe ilçesinde yakalanan müteahhit Y.K işlemlerinin ardından sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Haberin Devamı

Dere yatağına binayı bile bile yapmış

İfadesinde itiraf etti

Adana’da yıkılan ve 70 kişiye mezar olan Alpargün Apartmanı’yla ilgili soruşturma kapsamında KKTC’de yakalanıp 13 Şubat’ta tutuklanan Hasan Alpargün’ün verdiği ifade de ortaya çıktı. Alpargün ifadesinde şunları kaydetti:

“Binayı yaptığım yerin dere yatağı olduğu belliydi ancak su yoktu, imar izni de vardı. Ben başta arsa sahibine burada bina yapmanın zor olduğunu, istinat duvarı yapılması gerektiğini, söyledim ancak ısrar ettiler, arkadaşım olduğundan dolayı kabul ettim. Ben yapmasaydım başkası yapacaktı. Bina inşasında doğada hazır olan çakıl ve kumları kullandık, inşaatta çalışan işçilere çimento ve demir miktarının projeye uygun olarak kullanılmasını söyledim ancak denetim yapmadım, diğer kısımları denetlemeye gidiyordum, söylediğim şekilde yaptılar mı bilmiyorum.”

Haberin Devamı

Dere yatağına binayı bile bile yapmış

‘Denetleme yapılmadı’

Alpargün, şöyle devam etti: “İnşaatın yapım aşamasında bir ekip inşaatı inceledi ancak yine o dönem belediye personeli olan iki görevli harç yapılırken denetleme yapmadı. H. ve N. isimli belediye görevlileri sadece oturdukları yerden denetleme yapmış gibi evrakları imzaladılar. Herhangi bir kurumdan herhangi bir görevli denetlemeye gelmedi. Sadece temel üstü ve iskan izni alınırken denetlemeye geldiler. G. isimli şahıs da belediyede mimari tatbikat projesi hususunda onay veren görevlidir, herhangi bir denetimi olmamıştır, sadece evraka imza atmıştır.”

Tutuklu sayısı 220 oldu

Depremde yıkılan binalara ilişkin soruşturmalarda tutuklu sayısı 220’ye yükseldi. Şüpheli sayısının da 869’a yükseldiği soruşturmalarda, 298 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi, 81’i ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 152 şüpheli hakkında yakalama, 81 şüpheli hakkında ise gözaltı kararı verildi. Gözaltında bulunan 4 kişinin işlemleri sürüyor

Ödül gibi ceza!

Elazığ’da 3 yıl önce meydana gelen 6.8’lik depremde yıkılan ve 7 kişiye mezar olan Ayken Apartmanı’na ilişkin davada karar çıktı. Yargılama sürecinde ölen müteahhitle ilgili dava düşerken projeye izin veren Z.D. beraat etti. Mahkeme binanın projesini yapan Y.C. hakkında ise “iyi hal” indirimi uygulayarak, 6 yıl 8 ay hapis verdi. Serbest bırakılan Y.C.’nin yurtdışına çıkışı ve 3 yıl mesleğini yapması yasaklandı. İHA