Gündem Dershaneye ‘yasal’ kilit

Dershaneye ‘yasal’ kilit

02.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dershaneleri özel okula dönüştürecek tasarı, 22 ret oyuna karşı 226 kabul oyuyla yasalaştı. Yasaya göre; artık yeni dershane açılamayacak, mevcut dershaneler de en geç 2019’a kadar özel okullara dönüştürülecek

Dershaneye ‘yasal’ kilit

TBMM Genel Kurulu’ndaki zorlu görüşmelerin ardından dershaneleri özel okula dönüştürecek tasarı, 22 ret oyuna karşı 226 kabul oyuyla yasalaştı. Yasayla Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndan “dershane” tanımı çıkarılacak. Muhalefetin anayasaya aykırılık iddiasına karşılık Meclis’ten geçen yasaya göre; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onayıyla orta ve yükseköğretime giriş sınavları için artık kurs ve dershane açılamayacak.
Yasaya göre; 2017-2018 eğitim-öğretim yılı sonunda özel öğretim kurumuna dönüşmesi öngörülen dershanelere bir yıl daha süre tanındı. Dönüşüm süresi 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar uzatıldı. Yasada yer alan bazı maddeler şöyle:
* 1 Temmuz 2015 yerine 1 Ocak 2014 itibarıyla sigorta primi ödenmiş ve en az çalışma süresi 6 yıl olan öğretmenler KPSS şartı olmaksızın “sözlü sınavla” MEB kadrosuna geçebilecek.
* Özel okula dönüşecek dershanelere, resmi okulda okuyan bir öğrencinin devlete maliyeti kadar para desteği yapılacak.
* Dershanelerde çalışan fen edebiyat fakültesi mezunu usta öğreticiler de öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek.
Kritik tarih: 1 Eylül 2015
* Dershaneler, 1 Eylül 2015’e kadar faaliyetlerini sürdürebilecek. Dönüşümler, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonunda tamamlanmış olacak.
* Etüt eğitim merkezlerine 12 yaş sınırı getirilecek. Bu kurumlarda MEB’in izni ve denetimi olmaksızın eğitim yapılamayacak.

Haberin Devamı

Avcı: Müdürler değiştirilebilir

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “40 bin eğitim yöneticisinin görevden alınacağı” iddiasına ilişkin şunları söyledi: “Bu, ‘2013-2014 eğitim-öğretim yılı sonu itibarıyla 16 bin müdürümüzün tamamını işten el çektireceğiz veya görevlerinden alacağız; onların yerine 16 bin yeni müdür atayacağız’ anlamına gelmiyor. Müdürler, müdür yardımcıları, 39 bine varan -16 bin müdür ve diğerleriyle birlikte 39 bin- görevlinin bir kısmı bunların ikinci görev olduğunu bilerek görevlerine devam edecek. Bir kısmı sadece performanslarına bakarak, gayet tabii değiştirilebilir.

MEB kadrosu sil baştan

* Yasanın yürürlüğe girmesiyle Talim Terbiye Kurulu üyeleri ile müsteşar yardımcıları, genel müdürler, inşaat ve emlak grup başkanı ve 81 ilin milli eğitim müdürleri, milli eğitim müdür yardımcıları ile ilçe milli eğitim müdürlerinin görevleri sona erecek. Müsteşar, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı görevde kalacak. Bir anlamda MEB kadrosu sil baştan oluşturulacak.
* Talim Terbiye Kurulu’nun görev ve yetkileri değiştirilerek, Milli Eğitim mevzuatı konusunda “karar vermekten”, “görüş bildirmeye” çevrilecek. TTK’nın statüsü, “danışman” olarak değiştirilecek.

40 bin yönetici değişecek
* Okul müdürü atamaları sadece il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile yapılabilecek. Kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren 4 yıl ve daha fazla süredir okul ve kurum müdürlüğü ve müdür yardımcılığı yapanlar bu yıl sonunda görevlerinden ayrılacak. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya göre bu düzenlemeden 39 bin 870 okul yöneticisi etkilenecek. Görevden almalar yasayla yapılacağı için yöneticiler yargıya başvuramayacak.