Gündem Devlet armasını Meclis tasarlayacak

Devlet armasını Meclis tasarlayacak

10.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyeti için resmi kurumsal “devlet arması” oluşturulması amacıyla AK Parti harekete geçti. Dünyada sadece Türkiye ve Dominik Cumhuriyeti’nde bulunmayan devlet armasının oluşturulması için AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu’nun başını çektiği vekiller “Türkiye Cumhuriyeti Devleti Resmi Armasının Belirlenmesi Hakkında Kanun Teklifi’ni” TBMM Başkanlığı’na sundu.

Devlet armasını Meclis tasarlayacak


91 yıldır arma yok
Teklif yasalaşırsa Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu’ndan sonra sahip olmadığı bir devlet armasına kavuşacak. Arma, büyükelçilik levhaları ile pasaportların üzerinde kullanılacak. Osmanlı İmparatorluğu’nda en son 2. Addülhamit döneminde kullanılan devlet arması, cumhuriyetin ilanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla kaldırıldı.
91 yıldan bu yana Türkiye için devlet arması oluşturulmadı. Arma yerine ay yıldız ve bayrak kullandı.Teklife göre; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni simgeleyecek armanın oluşturulması amacıyla Meclis’te iktidar ve muhalefet vekillerinin katılacağı 12 üyeli komisyon kurulacak. Komisyon, 3 ay çalışacak. İlk 2 ay resmi armanın belirlenmesi amacıyla ön hazırlık çalışmaları yapılacak. Son bir aylık sürede uzmanlardan oluşan çalışma grubu tarafından armanın tasarımı yapılacak.
Genel Kurul’da oylanacak
Komisyon, göreviyle ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden bilgi isteyebilecek, belge alabilecek. Arma tasarımının Komisyonca kabul edilmesi halinde resmi arma önerisi bir rapora bağlanacak.
Öneri, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek ve kabul edilmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi arması belirlenmiş olacak. Komisyon, özel ihtisas gerektiren konularda görüşlerini aldığı akademisyen ve uzmanların belirlenmesi ve istihdamında “hizmet satın alma” yoluna gidebilecek.