Gündem Devlet cenaze törenine dini ayar

Devlet cenaze törenine dini ayar

02.08.2013 - 13:07 | Son Güncellenme:

Diyanet temsilcisi heyete girdi

Devlet cenaze törenine dini ayar

Görev başında veya eski vefat eden cumhurbaşkanları, Meclis başkanları ve başbakanlar için düzenlenen devlet cenaze töreninde, dini hassasiyetlerin daha fazla dikkate alınacağı önemli bir değişiklik yapıldı. Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü başkanlığında bazı devlet kurumları temsilcilerinin oluşturduğu cenaze töreninin programını belirleme heyetine, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın temsilcisi de alındı.

Daha önce cami değişti

Haberin Devamı

Devlet cenaze törenlerinde, son dönemde iki önemli değişiklik yapıldı. İlk olarak resmi cenaze törenlerinin Kocatepe Camii yerine Diyanet İşleri Başkanlığı yerleşkesi içinde bulunan Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde yapılması kararı alındı. Ahmet Hamdi Akseki Camii'ndeki ilk resmi cenaze töreni de, 12 Temmuz'da eski Meclis Başkanı Kemal Güven için yapıldı.

Bakanlar Kurulu yönetmeliği değiştirdi

Bakanlar Kurulu, 8 Temmuz'da, Devlet Cenaze Törenleri Yönetmeliği'nde değişiklik yapılması kararı aldı. Yeni yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Daha önceki yönetmelikte; ulusal ve resmi cenaze törenlerinin programının; "Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği, Ankara Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı temsilcilerinden oluşan bir heyet tarafından kararlaştırılacağı" ifadesi yer alıyordu.

Haberin Devamı

Yönetmelik değişikliğiyle devlet cenaze törenlerinin programını düzenleyen heyete; Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı, Başbakanlık ve Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcisi dahil edildi. Diyanet temsilcisine heyette yer verilmesiyle devlet cenaze törenlerinde dini hassasiyetin daha fazla dikkate alınmasının amaçlandığı yorumları yapıldı. Yeni yönetmelikte, şu hükümler yer aldı: Ulusal cenaze töreni "Görevde iken veya görevden ayrıldıktan sonra vefat eden Cumhurbaşkanı için Ulusal Cenaze Töreni düzenlenir. Ulusal Cenaze Törenine, muhafız alayı tören taburu ve askeri bando katılır.

Cenaze, araçla çekilen bir top arabası üzerinde taşınır. Ulusal Cenaze Töreninin programı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği, Ankara Garnizon Komutanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı temsilcilerinden oluşan bir heyet tarafından kararlaştırılır. Ulusal Cenaze Töreni Ankara'da gerçekleştirilir. Cenaze Ankara dışında bir yerde defnedilecek ise, burada alınacak düzene ilişkin program, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü başkanlığında, o ilin valiliği ve garnizon komutanlığı ile büyükşehir belediye başkanlığı/belediye başkanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet tarafından belirlenir.

Resmi cenaze töreni

Haberin Devamı

Görevde iken veya görevden ayrıldıktan sonra vefat eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan ile vefatları üzerine Bakanlar Kurulunca cenaze töreni düzenlenmesi kararlaştırılan kişiler için Resmi Cenaze Töreni düzenlenir. Görevdeyken vefat eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan için düzenlenen Törene bir tabur ve askeri bando katılır.

Cenaze, araçla çekilen bir top arabası üzerinde taşınır. Görevden ayrıldıktan sonra vefat eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan ile vefatları üzerine Bakanlar Kurulunca cenaze töreni düzenlenmesi kararlaştırılan kişiler için düzenlenen Törene bir bölük ve askeri bando katılır. Cenaze, araçla çekilen bir top arabası üzerinde taşınır.

Haberin Devamı

Resmi Cenaze Töreni Ankara'da gerçekleştirilir. Resmi Cenaze Töreninin programı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği, Ankara Garnizon Komutanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı temsilcilerinden oluşan bir heyet tarafından kararlaştırılır. 2. maddenin ikinci fıkrasında belirtilenlerin talebi üzerine Resmi Cenaze Töreni Ankara dışında da yapılabilir. Bu durumda Resmi Cenaze Töreninin programı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü başkanlığında, o ilin valiliği ve garnizon komutanlığı ile büyükşehir belediye başkanlığı/belediye başkanlığı temsilcilerinden oluşan bir heyet tarafından belirlenir."