Gündem DGS başvurusu nasıl yapılır? DGS sınav ücretleri hangi bankaya yatırılacak?

DGS başvurusu nasıl yapılır? DGS sınav ücretleri hangi bankaya yatırılacak?

29.05.2017 - 07:37 | Son Güncellenme:

DGS sınav başvuruları devam ediyor. 24 Mayıs tarihinde başlayan DGS başvuruları 1 Haziran Perşembe gününe kadar devam edecek. DGS sınav başvurusu yapmak isteyen adaylar ais.ösym gov.tr adresinden başvurularını gerçekleştirebiliyor.

DGS başvurusu nasıl yapılır DGS sınav ücretleri hangi bankaya yatırılacak

ÖSYM tarafından 23 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olan DGS için başvuru yapacak adaylara yönelik olarak 2017 DGS kılavuzunu yayınlandı. Adaylar, kılavuza ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilirler. DGS sonucunda adayların alacak oldukları puanlara göre tercih işlemleri başlayacak. Geçtiğimiz yıl yapılan tercih işlemlerine göre 234 bin 664 adayın içinden 102 bin 865 tanesi yerleştirildi. Dikey geçiş için belirlenmiş olan kontenjan sayısının 9 bin 573 tanesi ise boş kaldı.

DGS BAŞVURUSU HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Haberin Devamı

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

DGS BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

DGS başvuruları için adayların izleyebilecekleri iki seçenek bulunur. Bunlardan bir tanesi, internet üzerinden şahsen başvuru yapılması bir diğeri ise ÖSYM başvuru merkezleri ile yapılacak olan başvuru işlemidir. Adaylar DGS başvurularını yapmadan önce ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yayınlamış olduğu 2017 DGS kılavuzunu dikkatle incelemelidir. Adaylar kılavuza yalnızca ÖSYM’nin internet sitesinden ulaşabilirler. Kılavuz için ayrıca adaylara bir dağıtım veya satış yapılmaz. DGS başvuru işlemi adaylar için, açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olması ya da mesleki yüksekokullardan bir tanesinden mezun olmuş olması şartı aranmaktadır. Başvuru işlemi yapacak olan aday eğer son sınıftaysa ve stajı dışında kalan tüm mezuniyet şartlarını yerine getirmişse DGS başvuru işlemi yapabilir, herhangi bir sorun yoktur.

Şahsen internet üzerinden başvuru yapacak olan adaylar, aday şifreleri ve T.C. kimlik numaralarını kullanarak ÖSYM aday işlemleri sisteminden başvurularını yapabilirler. Adayların internet üzerinden başvurularını yapabilmeleri için sistem üzerinde güncel bir fotoğraflarının bulunması ve eğitim bilgilerinin güncel olması yeterlidir. ÖSYM başvuru merkezleri tarafından son 50 ay içerisinde çekilmiş olan aday fotoğrafları güncel olarak kabul edilir.

Aday işlemleri sisteminde güncel fotoğrafı ve güncel eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, DGS başvuru işlemlerini yalnızca ÖSYM başvuru merkezleri aracılığı ile yapabilirler. ÖSYM başvuru merkezlerinden adayların yapacak oldukları başvuruları için 5 TL hizmet bedeli alınır.

ÖSYM tarafından belirtilen başvuru tarihleri içinde başvuru işlemini yapmamış olan adaylar için sınav öncesinde geç başvuru günü tanınır. Bu geç başvuru tarihinde adaylar, normal başvuru tarihlerinde 90 TL sınav ücreti ödenirken bu tarihlerde yapacakları başvurular için 135 TL DGS başvuru ücreti öderler. Ayrıca geç başvuru gününde başvuru yapan adaylar, sınav merkezi tercihinde bulunamazlar. Adaylar, sınava yalnızca Ankara’da bulunan sınav merkezinde girebilirler.

DGS ÜCRETİ NEREYE YATIRILIR?

DGS başvuru işlemini aday işlemleri sisteminden ya da ÖSYM başvuru merkezleri aracılığı ile yapmış olan adayların sınav ücretlerini ödemeleri için iki seçenek bulunur. Bunlardan bir tanesi ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ bölümüdür. Bir diğeri ise 2017 DGS kılavuzunun sonunda belirtilen bankalardır. Adaylar bankalar ile ödeme işlemlerini son ödeme günü olan 2 Haziran tarihinde mesai saati bitene kadar yapabilirler. ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ bölümünü kullanacak olan adaylar ise yine aynı gün 2 Haziran tarihinde saat 23.59’a kadar ödeyebilirler.

Adayların DGS başvuru ücreti yatırabilecekleri bankalar ve ödeme yöntemleri şu şekildedir;

- Akbank ATM’leri, şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak adaylar hariç)
- Albaraka Türk Katılım Bankası tüm ATM’leri, şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak adaylar hariç)
- Finansbank tüm ATM’leri, şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak adaylar hariç)
- Halkbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı
- Türk Ekonomi Bankası internet bankacılığı ve tüm şubeleri
- T.C. Ziraat Bankası internet bankacılığı ve mobil bankacılık

T.C. Ziraat Bankası’nın ATM’leri ve şubeleri ile DGS sınav ücreti ödemesi yapılmaz.

Dikey geçiş sınavının sonucuna göre adaylar tarafından yapılacak olan ilk yerleştirme işlemleri için ücret alınmaz. İlk yerleştirme işlemleri sonrasında adayların yerleştirmelerinin yapılacağı işlemler için adayların yerleştirme ücreti ödemesi gereklidir. Adayların yapacakları ek yerleştirme ücretleri ödemeleri ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ bölümü kullanılarak yapılacaktır.

DGS İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

Dikey Geçiş Sınavı 23 Temmuz tarihinde saat 10.00’da gerçekleştirilecek olup, sınav 140 dakika sürecektir. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen diğer sınavlarda olduğu gibi bu DGS’de de 15 dakika kuralı uygulanacak olup adayların bu kurala dikkat etmesi gereklidir. 09.45’ten sonra adaylar sınav giriş binasına alınmazlar. Bu yüzden gerekli güvenlik kontrollerinin ve kimlik kontrollerinin zamanında tamamlanabilmesi için adayların sınav başlangıç saatinden en az 1 saat önce sınav binası önünde hazır olarak beklemesi gereklidir.

Sınav başladıktan sonra adaylar ilk 105 dakika içinde ve sınavın bitmesine son 15 dakika kala sınav salonunda çıkamazlar. Sebepleri ne olursa olsun adaylar sınav salonundan çıkarsa tekrar sınav salonun içine alınmazlar. Sınavın ilk 105 dakikası dolmadan da sınav binasını terk edemezler.

Adaylar sınava giderken yanlarında T.C .kimlik kartları ve sınav giriş belgeleri ile birlikte pet şişe içinde su götürebilirler. Bunlar dışında adaylar sınav binasına başka bir araç gereçle giremezler. Adayların bunlar dışında getirecek oldukları sınav binasında emanete alınmaz. ÖSYM, sınav için adaylara kurşun kalem, silgi, kalemtıraş ve peçete verecektir. Sınav salonunda güvenliği sağlamak için salonlarda güvenlik kameraları bulunacaktır. Sınav esnasında ya da sınav sonrasında oluşabilecek olan herhangi bir sorun karşısında güvenlik kameralarının kayıtları delil olarak sayılacaktır. Adayların ÖSYM tarafından belirlenmiş olan kurallara uyması gereklidir. Kurallara uymayan adayların sınavları geçersiz sayılır.