Gündem Dink’in katilini övene 1 yıl 3 ay hapis cezası

Dink’in katilini övene 1 yıl 3 ay hapis cezası

10.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Statüko dergisinin Genel Yayın Koordinatörü Okan Baş, Hrant Dink’in öldürülmesini haklı gösteren ve katili öven yazısı nedeniyle “suçluyu övme”, “kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Dink’in katilini övene 1 yıl 3 ay hapis cezası

Dink’in öldürümesinin ardından Samsun’da yayınlanan Statüko dergisinin 2012 Ocak-Şubat sayısında bir yazı kaleme alan Baş, Hrant Dink’i öldüren Ogün Samast’ı öven ifadeler kullanmış ve Dink’in öldürülmesine destek vermişti. Büyük tepki uyandıran yazının ardından Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe girişimi, Baş hakkında şikâyette bulundu. Hakkında “suçluyu övme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, kişinin hatırasına hakaret ve suç işlemeye teşvik” suçlarından Samsun 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılan Baş, 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı.
Suç duyurusunda bulunan DurDe platformunun sözcüsü Cengiz Alğan Milliyet’e yaptığı açıklamada “Çok yerinde bir karar. Nefret söylemi ve nefret suçları davalarında emsal olabilir. Bu karar Türkiye’de benim hatırladığım 3 veya 4 olumlu karardan biri oldu. Sevinçliyiz” dedi.

‘Samast gibi gürbüz genç’
Baş, yazısında Samast için şu ifadeleri kullanmıştı: “Ogün Samast gibi gürbüz bir genç, işi ‘Türk’ün kanı pistir’ demeye getiren Hrant denen herifi vurduğu için ağır bir cezayla karşı karşıya kaldı. Kötü mü yaptı yani? Devlet yapması gereken işi yapmıyorsa ‘Türk’ün kanı pistir’ diyen ecnebiye göz yumuyorsa, Ermenilere yaranacağım derken, Milliyetçilik ilkesini düpedüz çiğniyorsa, kimse kusura bakmasın bu noktada Millet devreye girer ve bu adamı yargılamanın hiçbir anlamı yoktur.”

Midyat’ta müteahhit kaçırıldı
Mardin’in Midyat ilçesinde kar maskeli bir grubun, Batman’da müteahhitlik yapan iş adamı Şeyhmus Acar’ı kaçırdığı bildirildi. Otomobiliyle Midyat’ın Kayabaşı köyüne doğru giden Acar, yola taşlarla barikat kuran yüzü maskeli kişiler tarafından durduruldu. Araçta bulunan diğer iki kişiyi serbest bırakan kar maskeli grup, Acar’ı yanlarına alarak olay yerinden uzaklaştı. Acar’ın bulunması için bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı.
MARDİN AA

Yazarlar