Gündem Diyabetli çocuklar, sınavlara kan şekeri ölçüm cihazıyla girebilecek

Diyabetli çocuklar, sınavlara kan şekeri ölçüm cihazıyla girebilecek

15.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

ÖSYM’nin, diyabetli çocukların merkezi sınavlara, kan şekeri ölçüm cihazlarıyla birlikte girebilmelerini sağlayacak yeni bir düzenlemeye gideceği bildirildi

Diyabetli çocuklar, sınavlara kan şekeri ölçüm cihazıyla girebilecek

“Okulda Diyabet Programı” (ODP) Proje Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, düzenlemeden sonra ÖSYM’ye diyabet raporunun ekli olduğu bir dilekçe ile başvuran tüm diyabetli çocukların, sınavlara girerken yanlarına glikometre ya da insülin pompalarını alabileceğini, sınav esnasında tuvalet ihtiyaçlarını giderebileceğini ve kan şekerlerinin düşmesi halinde meyve suyu ve gıda tüketebileceğini kaydetti.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği’nce yürütülen “Okulda Diyabet Programı” (ODP) sonuçları bir toplantıyla açıklandı. Toplantıya ODP Proje Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, Çocuk Endokrin ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz, Çocuk Endokrin ve Diyabet Grubu’ndan Prof. Dr. Hülya Günöz, Sanofi Türkiye Kurumsal İşler ve İletişim Direktörü Aysun Hatipoğlu katıldı.
ODP Proje Koordinatörü Hatun, yaptığı konuşmada, Türkiye’de 20 bin civarında diyabetli çocuk bulunduğunu, her yıl yaklaşık bin 700 çocuğa yeni diyabet tanısı konulduğunu açıkladı. Diyabetin sadece erişkin hastalığı olmadığını vurgulayan Hatun, obezitenin gelecek nesiller için büyük tehlike olduğunu, Türkiye’de 2 milyon civarında obez çocuk bulunduğunu, bunun önlenmesi gerektiğini belirtti. Hatun, diyabetli öğrencilere tanıda öğretmenlere büyük görev düştüğünü de söyledi.

Öğretmenlere eğitim
Hatun, ODP kapsamında 2 yılda 25 bine yakın okulda diyabet eğitimi verildiğini, bu eğitimlere 7.5 milyon öğrenci, 600 bine yakın da öğretmenin katıldığını kaydetti. Hatun, 2012 için; okul hemşirelerinin eğitilmesi, okul kantinlerini işletenlerle obezitenin önlenmesi amacıyla görüşmeler yapılması ve ders saati öncesi 20’şer dakika aktivite yapılması gibi hedefleri bulunduğunu bildirdi.