Gündem Diziler halkı düşman ediyor

Diziler halkı düşman ediyor

06.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Demirtaş: RTÜK’ü göreve davet ediyorum. Sakarya Fırat, Ölümsüz Kahramanlar, Tek Türkiye ve Kurtlar Vadisi’ni izleyenler sokağa çıkarak Kürtleri boğmak istiyor

Diziler halkı düşman ediyor

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, değişik televizyon kanallarında yayınlanan üç dizinin halkı birbirine düşman ettiğini öne sürerken, RTÜK’ü göreve çağırdı. Demirtaş, dünkü grup toplantısında konuya ilişkin olarak şöyle konuştu:“Bazı televizyonlarda yayınlanan bazı diziler var ki, o dizileri izleyenlerin kardeşlik ve empati kültürünü geliştirmesi imkansız. RTÜK’ü göreve davet ediyorum. Sakarya Fırat, Ölümsüz Kahramanlar, Tek Türkiye ve Kurtlar Vadisi gibi dizilerde kullanılan ifadeler halkı birbirine düşman etmeye yönelik ortam hazırlıyor. O dizileri izleyen insanlar, dizi bitince sokağa çıkıp, karşısına çıkan ilk Kürt vatandaşı boğmak istiyordur sanırım. Bu barış döneminde biz kendilerinden dikkat etmelerini istiyoruz.”
NTV’ye konuşan BDP’li Sırrı Sakık da adı geçen dizilerde barışa, kardeşliğe dair bir şey olmadığını belirterek, dizilerle ilgili sıkıntılarını uzun yıllardır dillendirdiklerini ve 2007’de Kurtlar Vadisi’yle ilgili RTÜK’e başvurduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İşte şikâyete konu olan o diziler
SAKARYA FIRAT
Ünlü yapımcı ve yönetmen Osman Sınav’ın “İsimsiz kahramanlar için 71 dakikalık saygı duruşu” sözleriyle anlattığı Sakarya Fırat dizisi TRT ekranlarında yayınlanıyor. Bir sınır karakolunda yaşananların anlatıldığı dizinin senaryosu ve yönetmenliğini Süleyman Çobanoğlu, Aybars Bora Kahyaoğlu, Osman Sınav ve Tevfik Şenol’dan oluşan ekip yürütüyor. Dizide, Türkiye’nin terörle geçen son 25 yılı; Osman Kanat ve birkaç arkadaşı üzerinden anlatılıyor. Dizide, sınır karakolunda yaşanan şiddetli çatışma görüntüleri de dikkati çekiyor.

TEK TÜRKİYE
STV’de yayınlanan dizide başrolleri Ozan Umut Çobanoğlu ve İsmet Hürmüzlü paylaşıyor. Lozan anlaşmasından kalan gizli belgeye göre Güneydoğu Anadolu toprakları satılmıştır. Ama belge zaman içinde kaybolmuş ve dış güçler ülke içindeki derin güçleri harekete geçirerek örgüt vasıtasıyla o belgeye ulaşmaya çalışmaktadır. Kendisine atılan iftiradan dolayı müebbet hapse mahkûm edilen Doktor Tarık hapishaneden kaçarak gizli bir yapılanmaya girer.

KURTLAR VADİSİ PUSU
Yıllardır birçok televizyon kanalında yayınlanan dizi Türkiye’de bir fenomen haline dönüşmüş durumda. Türkiye’deki güncel sorunların perde arkasını irdeleyen bir anlatıma sahip dizide Necati Şaşmaz’ın canlandırdığı başrol karakteri “Polat Alemdar“, özellikle gençler ve öğrenciler arasında en popüler isimler arasında yer alıyor. İlk kez 2003’te “Kurtlar Vadisi” adıyla yayınlanan ve halen yönetmenliğini Alican Gebeş’in üstlendiği dizinin bazı bölümleri nedenile Türkiye ve İsrail arasında da diplomatik kriz yaşanmıştı.

ÖLÜMSÜZ KAHRAMANLAR

Program, Samanyolu Televizyonu’nda şehitleri hatırlamak ve hatırlatmak, minnet borcunu ödeyebilmek amacıyla yapılmaya başlandı. Yapımcılığı ve yönetmenliğini bir süre Fedai İpek’in üstlendiği, sunuculuğunu da yine bir süre Uğur Işılak’ın yaptığı dizi, şehitlerin aslında hiç ölmedikleri fikrinden yola çıkarak hazırlanıyor. Dizide şehit olan askerlerin öyküleri, ailelerinin, yakınlarının ve silah arkadaşlarının anlatımlarıyla öğreniliyor. Dizide her hafta başka bir şehit askeri ve ailesinin hikâyesi ekranlara taşınıyor.