Gündem Doğu Akdeniz’de ‘her zaman hazırız’ mesajı

Doğu Akdeniz’de ‘her zaman hazırız’ mesajı

13.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’de gerçekleştirdiği Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı’nın deniz safhası başarıyla tamamlandı.

Doğu Akdeniz’de ‘her zaman hazırız’ mesajı

Türkiye ve KKTC, tatbikat ile “Buradayız ve her zaman hazırız” mesajı verdi. Tatbikatı, TCSG Umut korvetinde, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir, Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, yerli ve yabancı gözlemciler izledi. Kara safhası önceki gün tamamlanan tatbikatın deniz safhası, Gazimağusa’nın 35 mil açığında, Türkiye arama kurtarma bölgesi içerisinde yer alan uluslararası sularda dün gerçekleştirildi. Senaryoya göre, seyir halinde olan kuru yük gemisi ile içerisinde düzensiz göçmenlerin bulunduğu ticari yatın çarpışması sonucu yaşanan kazaya müdahale edildi. Kuru yük gemisi yakınlarında bulunan bir kazazede sahil güvenlik helikopterince kurtarılarak arama kurtarma gemisine nakledildi.

Haberin Devamı

Doğu Akdeniz’de ‘her zaman hazırız’ mesajı
Gemiye çıkarma harekâtı

Sahil güvenlik uçağı tarafından belirlenen deniz üzerinde ve lastik bottaki kazazedeler ise sahil güvenlik arama kurtarma gemisi müdahale botları ile kurtarıldı ve ilk müdahaleleri gemideki revirde yapıldı. TCSG Yaşam korvetine alınan kazazedeler daha sonra helikopterle, Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait arama kurtarma uçağından 5 bin feet yükseklikten atlayan arama kurtarma ihtisaslı personeli (AKİP) paraşütle denize iniş yaptı. Ekipler, daha önce atılan lastik botu kurdu ve kazazedeler, Türkiye ve KKTC sahil güvenlik botlarınca kurtarıldı. Çarpışma sonrası kuru yük gemisini ele geçiren düzensiz göçmenlere yapılan çağrılar cevapsız kalınca; gemiye SG Özel Harekat Timi, boarding (botla gemiye çıkarma) ve fast rope (helikopterden iple iniş) harekatları yaptı. Tim, gemiyi kontrol altına aldı. Gemide çıkan yangının söndürülmesinin ardından deniz safhasının ilk aşaması tamamlandı. Tatbikatın deniz safhasındaki ikinci aşamada ise KKTC kara sularında Zeytinburnu’nun 5 mil açıklarında seyir halindeki bir akaryakıt tankeri ile bir kuru yük gemisinin çarpışması sonucu yapılan yardım çağrısı üzerine arama kurtarma çalışmaları icra edildi. Gemilerden gelen tehlike sinyalinin uydu destekli arama kurtarma sistemince alınmasının ardından Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi harekete geçirilerek, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopter ile 3 Sahil Güvenlik botu bölgeye sevk edilerek, iki kazazede helikopterle, 4 kazazede ise SG botu ile kurtarıldı.

Haberin Devamı

Tatbikatın başarıyla sonlanmasının ardından konuşan Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir, “Tatbikat ile arama kurtarma sorumluluk sahamız dahilinde, her türlü deniz ve hava şartlarında 24 saat süre ile arama kurtarma faaliyetlerinin, Türkiye ve KKTC tarafından, koordineli bir şekilde ve karşılıklı iş birliği içinde, başarı ile icra edilebileceği ulusal ve uluslararası kamuoyuna bir kez daha gösterilmiştir” dedi.

Yazarlar