GündemDoğu’dan Batı’ya rengârenk Nevruz

Doğu’dan Batı’ya rengârenk Nevruz

22.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı, Türkiye’nin dört bir yanında coşkulu törenlerle kutlandı. İzin verilmeyen kentlerde polis kutlamalara müdahale ederken, Diyarbakır’daki kutlamalar ise sakin geçti

Doğu’dan Batı’ya rengârenk Nevruz

Nevruz Bayramı, Türkiye’nin dört bir yanında izin verilen kentlerde renkli ve coşkulu törenlerle kutlandı. Nevruz kutlamalarına izin verilmeyen kentlerde polis, kutlamalara müdahale etti.

Haberin Devamı

Diyarbakır’da aralarında Demokratik Toplum Kongresi’nin de bulunduğu Nevruz Tertip Komitesi tarafından düzenlenen Nevruz etkinliği Bağlar ilçesindeki “Newroz Parkı”nda yapıldı.

Doğu’dan Batı’ya rengârenk Nevruz

Kürsüye çıkan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, hükümete yeniden müzakerelere dönülmesi çağrısı yaptı. Üç yıldır Diyarbakır Nevruz alanında Öcalan’ın mesajlarını okuduğunu belirten Önder, Öcalan’ın nasıl bir mesaj verebileceğini şu sözlerle dile getirdi:

“Muhtemelen şunu söylerdi; bre ahmaklar ben size ‘Eşme ruhu’ dedim, bölgeyi ortak evimiz yapalım dedim. Yoldaşlarıma söyledim size yardım ettiler bunun bir barış kıvılcımı olmasını diledim siz getirdiniz Sur’a, Nusaybin’e, Cizre’ye gönderdiniz. Bre ahmaklar diye başlardı söze.”

Haberin Devamı

‘Ortak noktada buluşmak’
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise Nevruz’u 3 yıl barış ve kardeşlik içinde kutladıklarını, bugün ölümlerle kutladıklarını söyledi. Demirtaş, “Üç yıl şunu gördük. Barış dediğimiz bir hayal değil. Bizler eşitlik ilkeleri etrafında kilitlenirsek barışın mümkün olduğunu gördük. Bu yıl ki Newroz da her şeye rağmen Amed meydanından barış Newroz’u olarak bütün dünyaya yansıyor” dedi.

Doğu’dan Batı’ya rengârenk Nevruz

Demirtaş, “Buradan Başkan Apo’ya barış mektubunu gönderiyoruz. Ördüğünüz o barış yolu, Dolmabahçe Mutabakatı’nda dile getirdiğiniz yola bağlıyız. Savaş, çatışma olağan değil. Müzakere dediğiniz şey çatışma çözümlerini ortaya koyarak ortak bir noktada buluşmaktır” diye konuştu.

Demirtaş, çatışmaların son bulması, yeniden barış masasına dönülmesi ve yeni bir barış dilinin kurulması için inisiyatif almaya hazır olduklarını belirtti. Daha önce yürütülen barış sürecinden dersler çıkartılarak eksikliklerin cesaretle masaya yatırılıp yol alınması gerektiğini kaydeden Demirtaş, “Eğer siyaset bunu başaramazsa orada siyasetsizlik vardır. Biz bunun için seçildik, halkımızın acısı büyük yarası derin” dedi.

‘Vesile olsun’
Nevruz’un çözüme vesile olmasını dileyen Demirtaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Nevruz’dan çıkan bu sesi herkesin Ankara’nın iyi okuması lazım. Korkutmaya çalıştınız, teslim almaya, sindirmeye çalıştınız olmadı. Daha fazla ısrar etmeyin. Gelin o barışı halklara armağan edelim. Türk’ün de Kürt’ün de anası ağlamasın artık. Son üç Newroz’da halkı kucaklayan o duyguyu unutmadan kalıcı barış ve müzakere şartlarını hep birlikte oluşturalım.”
Kutlama sonrasında alandan örgüt bayrakları ve Öcalan posterleri ile ayrılan bazı kişiler gözaltına alındı. Bu durum bazı noktalarda gerginliğe neden oldu. Polis protesto yapan gruba müdahale etti.

Haberin Devamı

Doğu’dan Batı’ya rengârenk Nevruz

Coşkulu kutlamalar

ANKARA: Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi’nde öğrenciler tarafından düzenlenen etkinliğin bitmesinin ardından yerleşkeye polis girdi ve bir kişiyi gözaltına aldı. Kutlama alanındaki öğrencileri uzaklaştıran ve yakılan ateşi söndüren çevik kuvvet ekipleri, yerleşke içindeki İletişim Fakültesi’nin binasına da girdi.

Doğu’dan Batı’ya rengârenk Nevruz

AĞRI: Orduevi karşısındaki otoparkta düzenlenen kutlamalara binlerce vatandaş üst araması yapılarak alındı. Yaşları küçük olanlar ve öğrenciler ise alınmadı. Nevruz kutlamasını, meydanın üzerinde dolaşan ve Emniyet Müdürlüğü’ne ait olduğu ileri sürülen bir drone da kayıt altına aldı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da kutlamalara katıldı.

Haberin Devamı

MARDİN: Mardin Valiliği’nin yasaklamasına rağmen kutlamalar için aralarında HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HDP Mardin İl Eş Başkanı Musa Alkan’ın da aralarında bulunduğu grup, Berçem Mahallesindeki Mehmet Sincar Parkında toplandı. Burada Dora ve Alkan kısa birer konuşma yaptı. Daha sonra gruptan bazı kişilerin taş atması üzerine, güvenlik güçleri gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahaleden sonra grup ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Doğu’dan Batı’ya rengârenk Nevruz

HAKKARİ: Valiliğin yasaklamasına rağmen Medrese Mahallesi’nde kutlama yapmak isteyen 20 kişilik grup, polis engeliyle karşılaştı. Polis anons yaparak alanın boşaltılmasını istedi. Dağılma olmayınca da müdahalede bulundu. Bir anda biber gazı bulutunun arasında kalan HDP’liler zor anlar yaşadı.

EDİRNE: Nevruz kutlamaları Trakya Üniversitesi’nin organizasyonuyla Balkan Yerleşkesi’nde yapıldı. Terörün lanetlendiği Nevruz kutlamalarında, örste demir dövülmesinin ardından dev ateş yakıldı.

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR: Nevruz kutlamaları, Eskişehir Vilayet meydanında yapıldı. Vali Güngör Azim Tuna, yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atladı. Kutlamalara, Türki cumhuriyetlerden gelen halk oyunları ekipleri de katıldı.