Gündem Doğu Karadeniz yaylalarında yıkım başladı

Doğu Karadeniz yaylalarında yıkım başladı

18.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğu Karadeniz yaylalarında imar barışı suistimal edilerek 31 Aralık 2017’den sonra inşa edilen kaçak yapılara yıkım kararı alındı. Bölgede imar barışının ardından yaklaşık 2 bin yapının kaçak olarak inşa edildiği öğrenildi.

Doğu Karadeniz yaylalarında yıkım başladı

Yapı yoğunluğu artan ve doğal güzellikleri bozulan yaylaların kurtarılması amacıyla Trabzon’da 1750, Giresun’da 1700, Rize’de 350, Gümüşhane’de ise 306 olmak üzere toplam 4106 kaçak yapı için yıkım kararı alındı. Bölgede, ilk yıkımlar Uzungöl Tabiat Parkı’nı da bünyesinde bulunduran Trabzon’un Çaykara ilçesinde gerçekleştirildi. Ancak yıkımlar yaylacılardan gelen tepkiler üzerine durduruldu. Türkiye genelinde getirilen “imar barışı” uygulaması ise kaçak yapı sahiplerini yeniden harekete geçirdi. Çok sayıda kaçak yapı sahibi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile e-devlet üzerinden Yapı Kayıt Belgesi için başvuru yaptı.

Haberin Devamı

Bazı vatandaşlar da yaylalarda yeni betonarme kaçak yapılar inşa etmeye başladı. Jandarma, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Orman Müdürlüğü ile belediye ekipleri kaçak inşaatlarla ilgili tutanaklar tuttu. Valilikler de vatandaşları uyarıcı bildiri yayınlayarak, imar barışının 31 Aralık 2017’den önceki yapıları kapsadığını vurguladı. Uyarılarda bu tarihten sonra ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptırarak imar kirliliğine neden olan kişi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 184/1’inci maddesine göre 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verileceği ve Yapı Kayıt Belgesi’nin de verilmeyeceği belirtildi. Ancak buna rağmen bölgede 2 bine yakın kaçak yapı inşa edildi.

İşleri Bakanlığı’nın bölge valiliklerine gönderdiği uyarı üzerine, 31 Aralık 2017’den sonra inşa edilen kaçak yapılar için yıkım kararı alındı. Trabzon’un Sürmene, Maçka, Düzköy, Hayrat ve Köprübaşı ilçelerinde valilik kararıyla kaçak yapılar yıkılmaya başladı. Jandarma ve zabıta yaylalarda geniş güvenlik önlemleri alırken iş makineleri çalıştığı sırada zaman zaman gerginlik yaşandı.

Haberin Devamı

‘Hepsini yıksınlar’

Kaçak yapı sahibi Hasan Avcı, “Burası mera alanı. Yasaksa hepsinin yıkılması lazım. 50-60 yıllık eski binamız yıkıldığı için yerine yenisini yapıyordum” diye konuştu.

Haskız Çelik de, binasını yıktırmayacağını belirterek, “Gariplerin evleri yıkılır mı? Nedir bu rezillik. Kimse gelmesin buraya, baltayla hepsini keserim” dedi.