Gündem Rusya ve Çin ilgisi... Dört denizde ‘Denizkurdu’

Rusya ve Çin ilgisi... Dört denizde ‘Denizkurdu’

14.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Denizkurdu Tatbikatı, Marmara ve Ege’nin yanı sıra çatışmaların olduğu Akdeniz ve Karadeniz’de icra ediliyor. Tatbikata, Rusya ve Çin’in ilgisi dikkati çekti!

Rusya ve Çin ilgisi... Dört denizde ‘Denizkurdu’

Aydın Hasan - Türk donanması, İsrail - Filistin çatışmasıyla Rusya - Ukrayna Savaşı’nın yaşandığı Akdeniz ile Karadeniz’de büyük çaplı bir tatbikat ile bayrak gösterdi. Karadeniz, Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz’de 102 savaş gemisinin katılımıyla düzenlenen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın planlı tatbikatlarından Denizkurdu I - 2024 Tatbikatı’nda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren yerli ve milli mühimmatlar ile araçlar da sergilendi. Tatbikatın gözlemci günü faaliyetine, Çin ve Rusya’nın iki askeri gözlemciyle katılması dikkat çekti. 

Haberin Devamı

Sırada Efes var 

İki yılda bir yapılan ve 1-4 Haziran 2023 ile 6-12 Haziran 2023 tarihleri arasında icra edilmesi planlanan Denizkurdu-I ve II/2023 Tatbikatı, geçen yıl Türkiye ile Yunanistan arasındaki pozitif gündem dikkate alınarak iptal edilmişti. Genelde yaz başında yapılan Denizkurdu tatbikatının, birinci safhasının 2024’te 7 - 16 Ocak tarihleri arasında icra edilmesi kararı alındı. Denizkurdu II - 2024 ile uluslararası alanda sayılı müşterek tatbikatlardan olan Efes 2024 tatbikatının da bu yıl içinde yapılması bekleniyor. 

28 gözlemci katıldı 

Denizkurdu I - 2024 Tatbikatı’nın gözlemci ve basın günü, önceki gün Marmaris açıklarından icra edildi. Salihreis fırkateyninde düzenlenen faaliyete, 24 ülkeden 28 gözlemci katıldı. Rusya ve Çin’den ikişer gözlemcinin yer alması dikkat çekerken; Hindistan, Fransa, Almanya, Güney Kore, Pakistan ve İran gibi ülkelerin askeri ataşeleri de gözlemciler arasındaydı. Faaliyet; Salihreis fırkateyninin Aksaz’dan Marmaris açıklarına seyri sırasında icra edildi. Faaliyet, heyetin TCG Kemalreis tarafından selamlama topu ve batarya düdüğüyle selamlanmasıyla başladı. Faaliyete; Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız katıldı. 

Haberin Devamı

Rusya ve Çin ilgisi... Dört denizde ‘Denizkurdu’

Denizkurdu I - 2024 Tatbikatı

Denizkurdu I - 2024 Tatbikatı’nın gözlemci ve basın günü, önceki gün Marmaris açıklarında icra edildi. 

Marmaris açıklarında özetle şu faaliyetler icra edildi: 

■ Taktik pençe harekâtı. 

■ Deniz piyadeleri adaya çıktı. 

■ Denizaltı çıkmaya zorlandı. 

■ Gemi hedef oldu. 

■ Öte yandan 7-16 Ocak 2024 arasında icra edilmesi planlanan Denizkurdu I Tatbikatı’nda; 110 su üstü gemisi, 7 denizaltı, 27 uçak, 22 helikopter ve 22 İnsansız Hava Aracı görev alıyor.