Gündem Dünya basını da depremle sarsıldı! 'Sizi yalnız bırakmayacağız’

Dünya basını da depremle sarsıldı! 'Sizi yalnız bırakmayacağız’

06.02.2024 - 04:20 | Son Güncellenme:

6 Şubat depremleri, dünya basınında da geniş yer buldu. 7 Şubat 2023 tarihli gazeteler, büyük felaketi okurlarına genellikle birinci sayfadan duyurdu. Yardım çağrılarında bulunan yabancı basın, dünyanın en büyük felaketlerinden birinin yaşandığını vurguladı.

Dünya basını da depremle sarsıldı Sizi yalnız bırakmayacağız’

Yunanistan

Haberin Devamı

‘Hepimiz Türk’üz”

Kathimerini: Yunan gazetesi depremle ilgili Dimitri Hacopulu imzalı bir karikatür yayımladı. Karikatürde bir duvarda Yunanca “Hepimiz Türk’üz / İmaste oli Turki” yazdığı görüldü.

EFSYN: “Tüm dünyada şok ve yas” manşetiyle verilen haberde, Yunanistan’daki siyasilerin Türkiye’ye destek mesajı gönderdiğine dikkat çekildi.

İspanya 

‘Bağış için kuyruklar var’

El Mundo: Gazete haberi “Türkiye ve Suriye’de binlerce ölü var. Yüzlerce insan yıkıntıların altında. Kan bağışı ve gıda yardımı için büyük kuyruklar var” cümleleriyle yer verdi.

Fransa

‘Uluslararası seferberlik’

Le Figaro: “Türkiye ve Suriye’de depremin ardından uluslararası seferberlik” manşetini attı.

Liberation: Haber “Suriye ve Türkiye’de depremler. Trajedi” manşetiyle verildi.  

Haberin Devamı

İtalya

‘Bin kat daha büyük’

İtalyan basınında depremler, ülkede 2016’da meydana gelen ve 300’den fazla kişinin öldüğü Amatrice depremiyle karşılaştırıldı.

Corriere della Sera: Gazete “Depremler sonrası kıyamet” manşetini atarken, 7.7 büyüklüğündeki sarsıntının, Amatrice depreminden bin kat daha büyük olduğunu belirtti.

La Repubblica: Deprem ve kıyamet” manşetiyle okuyucularına Türkiye’deki afeti aktaran gazete, “Toprak üç metre oynadı. Tüm dünyadan yardım yağdı” bilgilerini aktardı.

ABD

Çıplak ellerle arama

NY Times: Manşetinde “Güçlü deprem Türkiye ve Suriye’yi vurdu” ifadelerine yer veren gazete, hayatta kalanların çaresizce sevdiklerini bulma umuduyla küreklerle ve çıplak elleriyle molozları kazdıklarını söyledi.

İngiltere

‘Yardım edin’

The Sun: Birinci sayfasında “Onlara yardım edin” başlığıyla yardım kampanyası başlattığını duyurdu.

The Guardian: Bölgede yüzyılın en büyük depreminin yaşandığını belirtti ve depremlerin “felaket” niteliğinde olduğunu kaydetti..

Daily Express: “Deprem dehşeti” başlığıyla verilen manşette “Kıyamet depremlerinde binlerce kişinin ölmesinden korkuluyor” denildi.

Daily Mirror: Gazete birinci sayfasında yer verdiği enkazdan çıkarılan bir çocuğun fotoğrafı için “Dehşet ortasında umut anı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Financial Times: Gazete 84 yılda yaşanan en büyük depremde Türkiye ve Suriye’de binlerce kişinin öldüğünü belirtirken, sarsıntının Mısır’dan bile hissedildiğini vurguladı.

Dünya basını da depremle sarsıldı Sizi yalnız bırakmayacağız’

Almanya

‘Sizi yalnız bırakmayacağız’

Bild: “Ölüm depremi” manşetini atan gazete, Almanca, Türkçe ve Arapça  “Sizi yalnız bırakmayacağız” ifadesini kullandı. Gazetenin yazarı Claus Strunz, Almanca ve Türkçe olarak “Siz sarsıldıkça kalbimiz sızlıyor” başlıklı bir yazı yazdı. Strunz “Almanlar ve Türklerin döner kebap ve tatilden çok daha fazla ortak noktası var. Anneleriniz ve babalarınız ülkemizi yeniden inşa etmemize yardım ettiğinden beri dostuz” ifadelerini kullandı.