Gündem Dünya liderlerinden peş peşe tebrikler! 'Türkçe mesaj paylaştı'

Dünya liderlerinden peş peşe tebrikler! 'Türkçe mesaj paylaştı'

28.05.2023 - 21:51 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti.

Dünya liderlerinden peş peşe tebrikler Türkçe mesaj paylaştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi olmayan sonuçlara göre seçimleri tekrar kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için tebrik ederek, “Erdoğan’ın seçim zaferi Türk halkının bağımsız dış politikaya desteğin açık kanıtıdır” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı kazanan cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dünya liderlerinden tebrik mesajları gelmeye devam ediyor. Kremlin Sarayı'nın sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik ettiği belirtilirken Putin'in mesajında, "Sevgili dostum, Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine kişisel katkılarınızı çok takdir ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Putin mesajında Türk - Rus dostluğuna da vurgu yaparak, "Rus-Türk ilişkilerinin güçlendirilmesine ve çeşitli alanlarda karşılıklı yarar sağlayan işbirliğine kişisel katkınız için çok teşekkür ederiz. İkili, bölgesel ve uluslararası gündemdeki güncel konularda yapıcı diyaloğumuzu sürdürmeye hazır olduğumuzu teyit etmek isterim. Erdoğan’ın seçim zaferi Türk halkının bağımsız dış politikaya desteğin açık kanıtıdır” dedi.

Haberin Devamı

Putin mesajında iki ülke arasındaki işbirliğinin sürdürülmesi niyetini de vurgulayarak, "Akkuyu NGS inşası ve Türkiye'de bir gaz merkezinin oluşturulması başta olmak üzere planlanan ortak projelerin tutarlı bir şekilde uygulanmasına büyük önem veriyoruz" dedi.

Putin açıklamasının sonunda Erdoğan'a başarı ve sağlık temennisinde bulundu.

BIDEN: DÖRT GÖZLE BEKLİYORUM

ABD Başkanı Joe Biden, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden seçilmesinden dolayı tebrik ederim’’ dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti. Biden sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ‘’Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden seçilmesinden dolayı tebrik ederim. NATO müttefikleri olarak ikili meselelerde ve paylaşılan küresel zorluklarda birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum’’ diye konuştu.

MACRON'DAN TÜRKÇE TEBRİK MESAJI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkçe ve Fransızca attığı tweetler ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seçim zaferinden dolayı Türkçe attığı tweet ile tebrik etti. Macron, "Fransa ve Türkiye’nin birlikte üstesinden geleceği büyük sınamalar var. Avrupa’ya barışın geri gelmesi, Avrupa-Atlantik İttifakımızın geleceği ve Akdeniz. Yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerimi ilettiğim Başkan Erdoğan ile birlikte, ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed es-Sani, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid en-Nehyan, Türkmenistan Ulusal Konseyi Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ve Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti. Liderler, görüşmelerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesini kutlayarak, seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını diledi.

ZELENSKİY

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından Türkçe olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti. Zelenskiy, sosyal medya mesajında, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kutluyorum. Avrupa'nın güvenliği ve istikrarı için işbirliğimizin geliştirilmesini ve ülkelerimizin yararına stratejik ortaklığımızın daha da güçlendirilmesini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

İLHAM ALİYEV'DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TEBRİK TELEFONU

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesini kutlayarak, seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını diledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türk halkının Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güvenini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin yeni dönemde de çok güçlü bir atılım içinde olacağına inandığını ifade etti

Haberin Devamı

ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ'DAN TEBRİK MESAJI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik ederek, "Ortak meselelerimizi yeni bir ivme ile ilerletmek istiyoruz." mesajını paylaştı.

HERZOG'DAN TEBRİK

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim başarısından dolayı tebrik etti.

AB'DEN TEBRİK MESAJI

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, geçici sonuçlara göre göreve yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik ederek yeniden birlikte çalışmak için sabırsızlandığını belirtti.

 

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 13. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti. Stoltenberg tebrik mesajında, “Yüksek Seçim Kurulunun geçici sonuçlarına göre göreve yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik ettim. Birlikte çalışmayı sürdürerek Temmuz'daki NATO Zirvesi'ne hazırlanmayı sabırsızlıkla bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, bugün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy sayma işlemi devam ederken, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti. Katar Emiri sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında, “Sevgili kardeşim Recep Tayyip Erdoğan, zaferini kutlarım ve yeni dönemin için başarılar dilerim” ifadelerini kullandı. Katar Emiri, “Kardeş Türk halkının ilerleme ve refah için arzuladığı şeyleri gerçekleştirmenizi, iki ülkenin güçlü ilişkilerinin daha da gelişmesini temenni ediyorum” ifadelerini kutladı.

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ederek, "Bu zafer, Türk halkının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkesini gelişmiş ülkeler arasında yer kazandıran politikaları ve başarılı projelerine güveninin tazelenmesi oldu” derken, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, tartışılmaz seçim zaferi nedeniyle tebrik ederim. Tebrikler Sayın Cumhurbaşkanı” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Çok değerli Türkiye Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan büyük bir demokrasi örneği ve Türk halkınının büyük katılımı ile gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminde elde etmiş olduğunuz zaferi içtenlikle ve en kalbi duygularımla tebrik ediyorum. Milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu resmi olmayan sonuçlara göre kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti. Türk halkını yürüttüğü bu demokratik süreçten ötürü kutlayan Hamas, Erdoğan'ın zaferinin Türkiye'nin Arap ve Müslüman dünyasıyla bağlarını, bölgesel ve uluslararası konumunu güçlendirmesi ve başta Filistin davası olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki haklı meseleleri kucaklaması için yeni bir başlangıç noktası olmasını umduğunu aktardı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesini kutlayarak, seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını diledi.

Macaristan Başbakanı Orban, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı seçim zaferinden dolayı kutladı.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, seçimdeki başarısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti.