Gündem Dünya ombudsmanları Türkiye’de buluşuyor

Dünya ombudsmanları Türkiye’de buluşuyor

03.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Diplomaside yoğun bir yıl geçiren Türkiye, yeni yılın ikinci haftasında da uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapacak.

Dünya ombudsmanları Türkiye’de buluşuyor

ÖNDER YILMAZ Ankara - Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin de katılacağı “21 Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği” konulu Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı’nın açılışını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Toplantı Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın durdurulmasına yönelik, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin bir araya getirilmesi düşüncesinin de bir anlamda provası niteliğini taşıyacak. Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başkanı Şeref Malkoç, 35 farklı ülkenin ombudsmanları ve insan hakları kurumlarının temsilcilerinin katılımlarıyla 11-12 Ocak tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek konferansa ilişkin
 bilgi verdi.

Haberin Devamı

Malkoç, konferans marjında Rusya ve Ukrayna ombudsmanlarını bir araya getirmeyi arzuladıklarını belirterek savaşın biran önce durdurulmasının en büyük temennileri olduğunu bildirdi. Malkoç şöyle devam etti: “Zirvede 21. yüzyılın ilk çeyreğindeki hızlı gelişmeleri de dikkate alarak insan hakları alanında yaşanacak değişim ve gelişmelerin ele alınması hedeflenmekte. Konferansta genel olarak yüzyılımızda yaşanan temel insan hakları sorunları yanında; savaş, çatışma ve göç sorunlarının yaşandığı ülkelerde kadınlar, çocuklar ve engelli insanlar başta olmak üzere, tüm insanların yaşadığı hak ihlalleri ele alınacak” dedi.

Neler konuşulacak?

Malkoç’un verdiği bilgiye göre; KDK’nın 10’uncu yılına atfedilecek olan konferans iki gün sürecek ve üç dilde simultane çeviri yapılacak. Dört oturumdan oluşacak konferansta 21 yüzyılın ilk çeyreğindeki hızlı gelişmeleri de dikkate alarak insan hakları alanında yaşanacak değişim ve gelişmeler ele alınacak.

Haberin Devamı

İnsan haklarının korunması ve gelişmesinde ülke Ombudsmanlarının ve insan hakları temsilcilerinin üstleneceği sorumluluklar ve roller ile verebilecekleri katkılar masaya yatırılacak. Oturumlarda; pandemi sürecinde elde edilen deneyimler dikkate alınarak tekrar yaşanabilecek pandemi süreçlerinde, sağlık hakkı, yaşam hakkı ile diğer temel haklar arasındaki dengenin sınırlarını ve ilkelerini oluşturma bakımından değerlendirmeler de yapılacak. 21. Yüzyılın başından itibaren hızla gelişen internet teknolojileri ve buna bağlı olarak her alanda yaşanan dijitalleşmenin insan haklarına olumlu ve olumsuz yansımaları konusunda ombudsmanların görüşleri alınacak. İnternet teknolojileri karşısında çocuğun üstün yararının gözetilmesi, insan hakları alanında yeni hakların gündeme gelmesi, mevcut hakların içeriklerinde yaşanabilecek değişimler de konferansın konuları arasında.

Bu başlıklar haricinde; insan haklarının korunması ve gelişmesinde Ombudsmanların rolleri ele alınacak.

Son oturumda Türkiye Ombudsmanlığının 10’uncu yılında kendi değerlendirmesini yaparak, tecrübelerini dünya Ombudsmanlarıyla paylaşması bekleniyor.