Gündem Dünyanın konuştuğu saldırı! Rus savaş gemisi nasıl vuruldu? Canlı yayında anlattı

Dünyanın konuştuğu saldırı! Rus savaş gemisi nasıl vuruldu? Canlı yayında anlattı

04.08.2023 - 22:10 | Son Güncellenme:

Uluslararası haber ajanslarının 'acil' koduyla duyurduğu saldırı dünya basınında. Ukrayna, İnsansız Deniz Aracı'nı (İDA) kullanarak Rusya'ya ait limanı ve bir savaş gemisini hedef aldı. CNN TÜRK canlı yayınında İDA'yı değerleniren Eray Güçlüer, "Radara yakalanmayan sinsi bir silah. Birkaç yüz kilo bomba taşıyabiliyor. " dedi. Güçlüer, İDA'ların hangi ülkeye ait olabileceğini de açıkladı.

Ukrayna, Rusya'ya ait limanı ve bir savaş gemisini, İnsansız Deniz Aracı'nı (İDA) kullanarak hedef aldı. Emekli Jandarma Kurmay Albay Dr. Eray Güçlüer, CNN Türk'te İDA'ların bilinmeyen yönlerini anlattı.

Haberin Devamı

İDA'lar son birkaç yılda geliştirildiğini vurgulayan Güçlüer "Bunlar kamikaze İDA'lar. Radara yakalanmayan sinsi bir silah. Birkaç yüz kilo bomba taşıyabiliyor. İngiltere'nin yaptığı İDA olduğunu düşünüyoruz. Patlamanın etkisine baktığımızda birkaç yüz kilo bomba taşıyor olabilir. Aynı anda birkaç tanesi saldırırsa gemiyi batırabilir. Bu İDA'lar görülmüyor." dedi.

Dünyanın konuştuğu saldırı Rus savaş gemisi nasıl vuruldu Canlı yayında anlattı

Navigasyon sistemleri de var. Dolayısıyla hedefi görüyor. Göremezsiniz, radar kapsaması bunu tespit edemez. Radar bunu seçemez. Kamikaze İDA'lar bunlar. Herhangi bir kıyıdan atabilirler. Genellikle dalgalı havaları tercih ediyorlar. Ruslar kendi limanlarında vuruluyor.

Güçlüer "Elektrik motoru olduğu için ses çıkarmıyor. Sessiz ilerliyor. Oval da olduğu için radar bunu tespit edemez. Hedefi vurur ve imha olur. Bunun içinde insan yok. Kamikaze İDA'lar bunlar. İDA'nin 3'te 2'si patlayıcı yüklü. Bunu herhangi bir kıyıdan koyabilirler. Büyük ihtimal Odessa'dan bırakmışlardır. Dalgalı havaları tercih ediyorlar. Çünkü dalga bu İDA'yı örtüyor. Rusya'yı kendi sahasında vurdular. İDA'nın menzili uzun. Birkaç yüz kilometre gidebilir. Kademeli sızma ile ilerlemiştir. Gemilerde gündüz gözetleyici sistem var. Bu nedenle gece tercih edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İNGİLİZ MENŞELİ

İDA'nın İngiliz menşeli olduğunu vurgulayan Güçlüer "Bunu Ukrayna kullanıyor ama Ukraynalılar kullanmıyor. İDA'yı İngiliz Özel Kuvvetleri kullanıyor. Bu çok özel bir silah. Bunlar gayri nizami harp silahlarıdır. Bunu kullanmak yüksek uzmanlık gerektirir" dedi.