Gündem Duruşma kâbusa döndü

Duruşma kâbusa döndü

03.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da Ethem Sarısülük’ü silahla vuran polis Ahmet Ş.’nin yargılandığı davada savcının, adalet talep eden mağdurların önünde uyuduğu iddia edildiMahkeme ‘rengini belli ettiği’ eleştirisi nedeniyle davadan çekindi. Sanık polis Ahmet Ş., ise altına imza attığı tutanağı duruşmada bir türlü hatırlayamadı

Duruşma kâbusa döndü

Ankara’da 1 Haziran’daki Gezi Parkı eylemine katılan Ethem Sarısülük’ü başından silahla vurarak öldüren polis memuru Ahmet Ş.’nin yargılandığı davada skandallar yaşandı. Duruşma sürerken, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Şahin adalet talep eden Sarısülük ailesinin gözü önünde kürsüde uyurken çekilen fotoğrafı sosyal medyaya düştü. Mahkeme heyeti ‘mahkemenin adil olmadığı ve rengini belli ettiği’ açıklamalarını gerekçe göstererek duruşmadan çekildi.
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanık Ahmet Ş.’nin avukatları ile öldürülen Sarısülük’ün annesi Sayfı, kardeşleri İkrar ve Mustafa Sarısülük ile çok sayıda avukatı katıldı. CHP’li Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner, Mahmut Tanal ve HDK’lı Ertuğrul Kürkçü’nün de aralarında bulunduğu milletvekillerinin de izlediği duruşmayı, Avrupa Konseyi’ne vermek üzere rapor hazırlayacağı öğrenilen Alman Sol Parti Die Linke Temsilcisi Diren Yeşil de takip etti.
Cinayetten sonra Şanlıurfa’ya atanan, davanın ilk duruşmasına peruk ve gözlükle katılan sanık Ahmet Ş. ise dün salonda yoktu. Ahmet Ş., daha önce karar verildiği üzere Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi salonundaki görüntü sistemiyle salona bağlandı; Şanlıurfa’da hâkim yoktu sadece bir katip vardı.

Sanık taş atanları suçladı
Savunmasını okuyan Ahmet Ş., “Havaya ateş etmeseydim göstericiler beni linç edecekti. Kanunun bana tanıdığı silah kullanma yetkisinin doğduğu kanaatindeyim. Ethem Sarısülük hayatını kaybettiği için üzgünüm ancak hiçbir kusurum ve hatam yoktur. Maktulün ölümüne sebep verenler havaya ateş ederken bana taş atanlar ve saldıranlardır” dedi.
Müdahil avukat Murat Yılmaz, olay gününe ilişkin 40 polisin imzaladığı tutanaktaki imzanın sanığa ait olup olmadığını sordu. Yılmaz, tutanağın, Sarısülük’ün vurulmasından bir gün sonra düzenlendiğini ve tutanakta, Sarısülük’ün vurulduğunu olaydan 2 gün sonra televizyonlardan öğrendiğini öne süren sanığın da imzasının bulunduğunu söyledi. Yılmaz, sanığa, “Tutanağa okumadan mı imza attın?” diye sordu. Ahmet Ş ise, “Hatırlamıyorum” yanıtı verdi. Yılmaz’ın, “Hafıza kaybı falan var mı” sorusunu ise Ahmet Ş. “Korkudan kısa bir süre hafıza kaybı yaşadım. Ethem’in vurulduğunu TV’lerden öğrendim. Geçmiş tarihte yaptıklarımı hatırlamıyorum bu nedenle susma hakkımı kullanıyorum” diye yanıtladı.

‘Davadan korkuyoruz’
Müdahil avukat Yılmaz, duruşmada “Bu dosyadan korkuyoruz. Çünkü zaten yargı, mahkeme, savcı, kolluk kuvvetleri sanık lehine yapacaklarını yaptı. Keşke sanığı buraya da çıkarmasaydınız. Siz, 1986 doğumlu bir Çevik Kuvvet’e görevli bir polis memurunu mahkeme huzuruna getirmekten aciz durumdaydınız, getirmediniz” dedi. Mahkeme Başkanı İlleez, ikinci duruşmada sanığın savunmasının telekonferansla alınmasına yönelik itirazlar ve mahkemenin adil olmadığı yönünde beyanlar ileri sürüldüğünü, siyaset ve yargı çerçevesinde mahkemenin adil olmadığı ve rengini belli ettiği konusunda beyanlarda bulunulduğunu söyledi.

CHP’li vekil tartaklandı
Duruşmanın ardından adliye dışına çıkan CHP’li Mahmut Tanal ile çevik kuvvet polisleri arasında arbede yaşandı. Polisler tarafından tartaklanan Tanal, “Milletvekiliyim ben, ne yapıyorsunuz?” diye bağırdı. Gerginlik polis müdürlerinin araya girmesiyle son buldu. Tanal, kendisine müdahale eden polislerden şikâyetçi olduğunu, polisler hakkında işlem yapılmasını istedi.

Haberin Devamı

Uyudular mı?

Duruşma sürerken, sosyal paylaşım sitesi olan twitter’dan duruşma salonuyla ilgili çeşitli fotoğraflar paylaşıldı. Fotoğraflarda, mahkeme heyetindeki bazı üyelerin ve Cumhuriyet Savcısı Mustafa Şahin’in uyuduğuna ilişkin görüntüler yer aldı. Bu fotoğraflar nedeniyle mahkeme heyeti ve savcı sosyal medyada çok büyük tepki aldı.

Sanık Emniyet’te ikamet ediyormuş

Ahmet Ş., kimlik tespitinde sabit adresinin olmadığını belirterek Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü’nü ikamet adresi olarak verdi. Müşteki avukatı Murat Yılmaz, salondaki güvenlik görevlilerinin silahlarını çıkarmasına talep etti; Mahkeme Başkanı Afak İlleez, bu talebi dikkate almadı. Yılmaz, “Tutanağa geçin” İlleez, iddianamenin okunduğunu söyledi. Savcı Mustafa Şahin araya girerek, “Yazın efendim” deyince İlleez, silahlı güvenlik güçlerinin duruşma salonunda bulunmasına mahkemenin karar verdiğini belirterek, talebi reddetti.

Haberin Devamı

Korunduğu ortaya çıktı

Ethem Sarısülük’ü öldürdüğü iddiasıyla yargılanan sanık polis memuru Ahmet Ş.’nin, resen koruma kararı ile korunduğu ortaya çıktı. Ahmet Ş., davanın dünkü duruşmasında fotoğrafının çekilerek, bir örneğinin mahkemeye gönderilmesine karar verilmesi üzerine Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir dilekçe yazdı. Dilekçede, 2 Aralık tarihli duruşmada fotoğraflarının çekildiğini belirten Ahmet Ş., “can güvenliğim bulunmadığı için re’sen korunmama karar verilmiştir. Fotoğrafların mahkemeniz kasasında muhafaza edilmesini talep ederim” dedi.