Gündem E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-devlet sorgulama işlemleri

E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-devlet sorgulama işlemleri

03.11.2017 - 13:47 | Son Güncellenme:

E-Devlet, kamu kurumları tarafından verilen hizmetlere erişim imkanı sağlar. Vatandaşlar sıra bekleme derdi olmadan pek çok işlemi kısa süre içerisinde gerçekleştirebilir. E-Devlet’e nasıl girilir? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-Devlet’e nasıl giriş yapılır E-devlet sorgulama işlemleri

E-Devlet, iki binin üzerinde hizmet için işlem yapılan ve 35 milyon kullanıcının bulunduğu bir uygulamadır. E-Devlet’e giriş yapılarak SGK’dan Gelir İdaresi Başkanlığı’na, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden Adalet Bakanlığı’na kadar birçok kurum üzerinden işlem yapılabilir. En çok işlem yapılan hizmetlerin başında; SGK hizmet dökümü sorgulama, araç plakasına yazılan ceza sorgulama, mahkeme dava dosyası sorgulama ve vergi borcu sorgulama hizmetleri gelir.

Haberin Devamı

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.


E-DEVLET’E NASIL GİRİLİR?

E-Devlet kullanıcıları için beş giriş seçeneği bulunur. Bunlar; mobil imza, E-İmza, E-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığıdır. Giriş seçeneklerinden en fazla kullanılanı, E-Devlet şifresi ile giriştir.
E-Devlet şifreniz yoksa, en yakın PTT şubesinden şifre alabilirsiniz. Şifre, 2 Türk Lirası ücret karşılığında kapalı zarf içerisinde verilir. Şifre, kişisel bilgilere erişim imkanı sağlar. Bu nedenle de başka kişiler ile paylaşılmaması gerekir. .

E-Devlet girişi, turkiye.gov.tr internet sitesinden yapılır. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısına girilir. Kurumlar listesinden işlem yapılacak hizmet bağlantısı açılarak gerekli işlemler gerçekleştirilebilir. Kullanıcılar, E-Devlet ana sayfasında bulunan arama kutucuğunu kullanarak da hizmetlere daha hızlı ulaşabilirler.

Haberin Devamı

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILIR?

E-Devlet ile en fazla işlem yapılan kurumlar listesinde; Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı bulunur. Kullanıcılar tarafından en fazla yapılan işlem ise, SGK hizmet dökümü sorgulamadır. E-Devlet ile MRS randevusu alınabilir, hava tahmini, araç plakasına yazılan ceza ve öğrenci belgesi sorgulanabilir. Bunlar dışında; mobil hat sorgulama, ne zaman emekli olabilirim gibi sorgulamalar da gerçekleştirilebilir. İhtiyaçlar doğrultusunda E-devlet’e yeni hizmet eklemeleri yapılmaya devam etmektedir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

PTT şubeleri tarafından verilen şifreler akılda kalıcı olmayabilir ve değiştirilmek istenebilir. E-Devlet şifresi değiştirme işlemi için, turkiye.gov.tr üzerinden uygulamaya giriş yapılır. ‘’Benim Sayfam’’ bağlantısı açılır. ‘’Şifre ve Güvenlik Ayarlarım’’ bağlantısı ile şifre değişikliği yapılabilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMALIDIR?

E-Devlet şifresini unutan kullanıcılar, uygulama üzerinden ‘’Şifremi Unuttum’’ bağlantısı ile şifre oluşturabilirler. Yeni şifre oluşturulabilmesi için, sistemde kayıtlı cep telefonu numarasının bulunması gerekir. Kayıtlı cep telefonu yoksa, PTT şubesinden yeni bir E-Devlet şifresi alınabilir.