Gündem Edremit Altınkum’da bakteriye kulaç

Edremit Altınkum’da bakteriye kulaç

03.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ege’nin incisi sayılan Edremit Körfezi Altınkum Plajı’ndan alınan deniz suyu numunelerinde limit değerlerin 4 katı enterokok bakterisi ile limit değerinin yüzde 50 fazlası insan sağlığına zararlı ‘e. coli’ tespit edildi.

Edremit Altınkum’da bakteriye kulaç

Mert İnan -  Edremit Körfezi’ndeki deniz kirliliği halk sağlığını tehdit ediyor. Edremit Çevre Derneği üyeleri, Edremit çayının denize ulaştığı noktada sudan numune aldı. Akredite BÇM ÇEVMER Ölçüm Analiz ve Laboratuvar firmasında numuneler analiz ettirildi. Geçen gün sonuçlar ortaya çıktı ve tatilcilerin kulaç attığı Altınkum Plajı’nda limit değerlerin üzerinde insan sağlığını tehdit edecek oranda bakteri türleri tespit edildi. Uzmanlar, Edremit çayı üzerinden Altınkum sahiline yoğun kanalizasyon kirliliği bulaştığını ve gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Edremit Altınkum’da bakteriye kulaç

Sudan alınan numunelerde tespit edilen bakterilerin halk sağlığı için büyük risk taşıdığı bildirildi.

Sınırın üstünde

Milliyet’e konuşan Edremit Çevre Derneği Başkanı Kubilay Öztürk, alpyapıdaki yetersizliğin Edremit Körfezi’ni kirlettiğini söyledi. Kirliliği tespit etmek için akredite kuruluşa analiz yaptırma kararı aldıklarını aktaran Öztürk, incelenen numunelerde çıkan bakterilerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Aldığımız numuneleri BÇM ÇEVMER Ölçüm Analiz ve Laboratuvar firmasında analiz ettirdik. Edremit çayının denize ulaştığı noktanın analiz sonucu bizleri dehşete düşürdü. Bu analize göre 100 mililitre deniz suyunda en fazla bin birim olması durumunda insan sağlığı için tehlike yaratan e. coli yüzde 50 daha fazla yani 1500 birim çıktı. Yine 100 mililitre deniz suyunda en fazla 370 birim olmasına durumunda insan sağlığı için tehlike yaratan enterokok bakterisi ise yüzde 459 oranında fazla yani 1700 birim çıktı. Bu parametrelerde sınır değerin epeyce üstüne çıkılmış olması özellikle ‘enterokok’daki yoğunluk bizlere Edremit çayına çok yoğun kanalizasyon karıştığını gösteriyor. Bunun geçici bir durum olduğunu da düşünmüyoruz. Yaz başından beri kıyılarımız kanalizasyon kokuyor. Altınkum’da denize girenlerden pek çoğu da hastalanıyor. Edremit’in nüfusu yazın 1 milyon kişiye ulaşıyor. Tüm altyapı yatırımları ise sürekli ikamet eden nüfusa göre yapıldığı için, yazın bu yükü kaldırmaları mümkün olmuyor.”

Haberin Devamı

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan ise ortaya çıkan sonuçların vahameti ortaya koyduğuna dikkat çekerek, körfezde 10, Edremit ilçesinde ise 3 adet atık su arıtma tesisi, site ve otellere ait yüzlerce küçük özel arıtma bulunduğunu söyledi. Bunların hem kabiliyet hem de kapasite açısından yetersiz olduğunu vurgulayan Uçan, “Tesisler basit ön arıtma yapan biyolojik arıtma özelliği taşıyor. Bölgede mutlaka ileri biyolojik arıtma tesisleri inşa edilmesi gerekiyor. Derelerin denize boşaldığı yerlerde ağır koku olduğu gibi birçok kişide deniz suyuyla temastan sonra ateş ve ishale yol açan hastalıklar görüyoruz” dedi. Tespit edilen bakterilerin halk sağlığı açısından risk taşıdığına dikkat çeken Dr. Uçan, “Halen sıvı atıklarını fosseptik çukurlarında biriktiren, vidanjörlerle taşıtan mahalle ve sitelerimiz bulunuyor. Bizim numune aldığımız yer eskiden kirlilik izleme noktasıydı ancak 2020 yılında bu uygulamadan vazgeçildi. Arıtma sorunu çözülmediği takdirde mevcut bakteri yükü hastalıklara davetiye çıkartmaya devam eder” uyarısı yaptı.