Dünya Savaşta son dakika... ABD, Gazze'deki sahile limanı demirledi! Uydu görüntüleri ortaya çıkardı

Savaşta son dakika... ABD, Gazze'deki sahile limanı demirledi! Uydu görüntüleri ortaya çıkardı

16.05.2024 - 09:55 | Son Güncellenme:

İsrail tankı kendi askerlerini vurdu, savaştaki en ağır bozgunda beş ölü ve yedi yaralı var. Kuzeyde ise sınırın 35 km içine sızan kamikaze drone, İsrail istihbaratının kalbini hedef aldı. Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Gazze'deki sahile limanı demirledi.

Orta Doğu'daki beş ülkeye daha yayılan Gazze Şeridi'ndeki savaşta 223'üncü gün, İsrail'i sarsan bir haberle başladı. Bölgedeki bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

ABD'NİN GAZZE LİMANI TAMAMLANDI

ABD'nin bir süredir çalışmalarına devam ettiği Gazze Limanı'nın tamamlandığı öğrenildi. CNN Türk Washington Temsilcisi Yunus Paksoy konuya dair şu bilgileri aktardı:  İşte ABD’nin Gazze’de tamamladığı limanın ilk fotoğrafı

Biraz önce Pentagon’daydım.
Bilgiler:

Bu sabah, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Gazze'deki sahile limanı demirledi.

Aldığımız bilgiye göre ABD, İsrail’den, Amerikan kuvvetlerinin güvenliğini sağlayacaklarına dair güvence aldı.

Bölgede ABD’nin bir savaş gemisi varlığı da olacak ABD kuvvetlerinin korunmasını sağlamak için.

Biri Güney Kıbrıs'ta, diğeri İsrail'de olmak üzere iki çatışmasızlık merkezi kurdular. USAID'den, BM'den, ABD ordusundan ve IDF'den kişiler bu merkezlerde yan yana oturarak yardımı yönlendirecek


KANADA, 4 YAHUDİ YERLEŞİMCİYE YAPTIRIM UYGULADI

 

Kanada, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet uygulayan 4 Yahudi yerleşimciye yaptırım uyguladı.
Filistin’in Batı Şeria bölgesinde şiddet olaylarına karışan Yahudi yerleşimcilere Batılı ülkeler yaptırım uygulamaya devam ediyor. Kanada, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet uygulayan 4 Yahudi yerleşimciye yaptırım uyguladı. Kanada, "aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimciler" olarak tanımladığı kişilere karşı ilk kez yaptırım uygulamış oldu. Daha önce ABD ve İngiltere’de çok sayıda Yahudi yerleşimciye yaptırım uyguladı.

BM'YE 'BARIŞ GÜCÜ KONUŞLANDIRMA' ÇAĞRISI

Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen 33. Arap Birliği Zirvesi'nde İsrail’in Gazze Şeridi’ne devam eden saldırıları ele alındı. Arap Birliği tarafından yayınlanan "Manama Deklarasyonu" olarak adlandırılan bildiride, iki devletli çözüm hayata geçirilene kadar "işgal altındaki Filistin topraklarında” Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'te BM barış gücü konuşlandırılması çağrısında bulunuldu. Bildiride, tüm Filistinli gruplara, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altında birleşmeleri talep edilerek, FKÖ'nün Filistin halkının tek meşru temsilcisi olarak görüldüğü vurgulandı.
Bildiride, Husiler tarafından Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde "ticari gemilere yapılan saldırılar şiddetle kınanarak" bu saldırıların "seyrüsefer özgürlüğünü, uluslararası ticareti ve dünya ülkeleri ile halklarının çıkarlarını tehdit ettiği" ifade edildi.

Haberin Devamı
'SAAT BAŞI 2 ANNE VE 4 ÇOCUK ÖLDÜRÜLÜYOR'

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Refah’a saldırılarının durdurulması için acil ilave tedbir alınmasını talep eden Güney Afrika’nın sözlü argümanlarını dinledi. Güney Afrika heyeti, “Saat başı ortalama iki anne ve dört çocuk öldürülüyor” ifadelerini kullanarak, “Refah’a saldırı soykırım amacı taşıyor” dedi.

Güney Afrika’yı temsil eden avukatlardan Adila Hassim, İsrail’in ocak ayında ilk kez mahkemeye çıkmasından bu yana çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan en az 11 bin 500 Filistinliyi daha öldürdüğünü ifade etti. Hassim, “İsrail, mahkemenin ihtiyadi tedbirlerinin tamamını ihlal ettiği için, Güney Afrika mahkemeye yeniden müracaat etmek zorunda kaldı. Saat başı ortalama iki anne ve dört çocuk öldürülüyor. Saldırılar, mahkemenin bağlayıcı emirlerine rağmen gerçekleşmiştir” dedi.

İSRAİL: SALDIRILAR DEVAM EDECEK

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine düzenlenen askeri operasyonun devam edeceğini belirterek, “Operasyon bölgeye girecek ilave kuvvetlerle devam edecek” dedi.

BELÇİKA'DA İSRAİL MAÇ BİLETLERİNİN SATIŞI DURDURULDU

Belçika ile İsrail arasında oynanacak UEFA Uluslar Ligi karşılaşmasına üç aydan uzun bir süre olmasına rağmen, güvenlik krizi baş gösterdi.

Belçika Kraliyet Futbol Federasyonu, 6 Ekim'de oynanması planlanan maçın biletlerini güvenlik endişeleri nedeniyle askıya aldı.

Avrupa ülkesinin Ekim ve Kasım aylarındaki Fransa ve İtalya maçlarının biletleri ise satıştan kaldırılmadı.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI 35 BİN 272

Filistinli yetkililer, İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 39 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece, savaşın başından beri katliamda can verenlerin sayısı 35 bin 272'ye çıktı. Kurbanların 15 bini çocuk.

UYDU FOTOĞRAFLARI GÖSTERDİ



Amerikan uydu şirketi Maxar'ın yayınladığı son fotoğraflar Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah çevresinde geride kalan iki haftada gerçekleşen değişikliği gözler önüne serdi.

İsrail ordusu, dünyanın gözü önünde Mısır sınırındaki Refah'a kara saldırısı başlattı. Tel Aviv'in en sıkı müttefiki ABD'nin bile karşı çıktığı kara işgali, Refah'a sığınan 1,5 milyonu aşkın Filistinli için bir felaket anlamına geliyordu.

Saldırıların başlamasıyla yüz binlerce Filistinli bir kez daha barındıkları yerleri terk etti ve bu kez kuzeye kaçmaya başladı.

Refah'ın çevresinde 4 Mayıs ve 15 Mayıs tarihlerinde çekilen fotoğraflar, Filistinlilerin barındığı çadır kentlerin hızla büyüdüğünü ortaya koydu.

Akdeniz kıyısındaki el Mevasi'nin tıklım tıklım çadırlarla dolduğu görülürken, Han Yunus'un batısına da binlerce çadır kurulduğu göze çarptı.

Al Jazeera'ye göre, uydu fotoğrafları ayrıca İsrail ordusunun iki lojistik rotası hazırladığını kanıtladı.

İsrail işgal ordusu, halihazırda kara saldırısını Refah'ın merkezine kadar ilerletmiş durumda. Bir komando tugayının daha Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'a sevk edilmesiyle, kara işgalinin genişlemesi bekleniyor.

SAVAŞ KIZIŞTI, FÜZE SAĞANAĞI ÜÇ ASKERİ ÜSSÜ VURDU



Hizbullah, İsrail işgali altında olan Suriye toprağı Golan Tepeleri'ne bu sabah 60 Katyuşa roketi fırlattığını ve üç askeri üssü hedef aldığını duyurdu.

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah, roket yağmurunun İsrail jetlerinin Bekaa Vadisi'ndeki bombardımanına misilleme olduğunu kaydetti.

İsrail ordusu ise, bu sabah Hizbullah'ın ateşlediği 40 roketin sınırı geçtiği bilgisini paylaştı.

Suriye, İsrail ve Lübnan'ın kesişme noktasındaki Golan Tepeleri, on yıllardır İsrail işgali altında.

Lübnan medyası ise, İsrail'in sınırdaki Ayta eş Şaab'a saldırdığını yazdı.



BALON ÜSSÜ HAVAYA UÇTU

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Sur'da Hizbullah'ın önemli isimlerinden Hüseyin Mekki'yi seyahat ettiği araçta bir füzeyle vurması, 8 Ekim'den bu yana devam eden sınır çatışmasında yeni bir sayfa açtı.

İran'ın Orta Doğu'daki en sıkı müttefiki Hizbullah, İsrail'e çok ağır saldırıyla misillemede bulundu. Çarşamba günü Lübnan-İsrail sınırının 35 kilometre içerisindeki hava üssü kamikaze silahlı insansız hava aracıyla vuruldu. Aşağı Celile bölgesindeki söz konusu üste, Sky Dew adlı casus balonlar konuşluydu.

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu, internet sitesinin manşetinde İsrail'in en önemli istihbarat balonunun hedef alındığını yazdı. El Meyadin ayrıca, casus balon üssünün vurulmasını İsrail medyasının savaşın başından beri en büyük saldırı olarak tanımladığını da aktardı.

İsrail ordusu bu sabah kuzeydeki hassas askeri tesise saldırı olduğunu doğruladı, başka bir detay vermedi. Vurulan askeri üs, Golan Tepeleri'nin eteklerindeki Taberiye yakınlarında.

Hizbullah'ın savaşın başından beri imza attığı en derin saldırıya karşı misilleme de gecikmedi, İsrail jetleri Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Bekaa Vadisini gece boyuna bombardımana tuttu. Sınır hattına 100 kilometre uzaklıktaki Bekaa Vadisi, Hizbullah'ın kalesi olarak görülüyor.

Haberin Devamı
ABD ORDUSU SALDIRIYI DOĞRULADI: HAVADA İMHA EDİLDİ

Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, Çarşamba günü Amerikan savaş gemisine saldırı düzenlediklerini duyurdu.

İran destekli grubun açıklamasından sonra gözlerin çevrildiği ABD ordusu ise, gece yarısı 03.31'de Husilerin ateşlediği dört silahlı insansız hava aracının düşürüldüğünü bildirdi.

ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Husi saldırılarının Salı günü akşam 21.00 sularında gerçekleştiğini kaydetti.

CENTCOM, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada ise Kızıldeniz'deki USS Mason savaş gemisinin kendisine doğru gelen bir füzeyi havada imha ettiğini bildirdi. CENTCOM, Husilerin açıklamalarının aksine USS Destiny savaş gemisine herhangi saldırı düzenlenmediğini de ekledi. 

Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz'den geçen gemileri füzeler ya da kamikaze drone'larla vuran Husiler, İsrail işgal birliklerinin Gazze'den çekilmesini istiyor. ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun yanı sıra Avrupa Birliği'nin Aspides görev gücü aylardır Babülmendep Boğazı çevresinde savaş gemileriyle devriye geziyor ancak bu hamleler Husi saldırılarını durdurmadı. Dahası, Amerikan ve İngiliz savaş uçakları Ocak ayından beri Yemen topraklarındaki Husi hedeflerini bombardımana tutuyor.

EN DERİN SALDIRIDA SKY DEW ÜSSÜ VURULDU, İSRAİL BEKAA VADİSİ'NE AĞIR MİSİLLEMEYLE YANIT VERDİ



İsrail'in kuzey sınırındaki yerleşimlerde bu sabah sirenler çaldı, sığınaklara koşanlar oldu. Çarşamba günü tırmanan Hizbullah-İsrail sınır çatışmasında savaş 100 kilometre uzaklıktaki Bekaa Vadisi'ne taşınırken, gece yarısı gerçekleşen drone saldırısı İsrail ordusuna ağır bir darbe vurdu.

Gazze Şeridi'ndeki savaştan bir gün sonra başlayan sınır çatışmasında yedinci ay çoktan dolarken, Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah gece saatlerinde İsrail'e ait hassas bir tesise saldırdı.

İsrail ordusu, bu sabah yaptığı açıklamada Hizbullah'ın ateşlediği kamikaze silahlı insansız hava aracının Aşağı Celile bölgesindeki hassas noktayı vurduğunu doğruladı. Açıklamada Hizbullah tarafından gönderilen iki drone'dan birinin havada imha edildiği, diğerinin ise engellenemediği belirtildi.

Hassas tesisteki hasarın değerlendirildiği ifadesi dikkat çekerken, Hizbullah ise vurulan yerin bütün detaylarını paylaştı.

Sınırın 35 kilometre güneyindeki Golani Kavşağı'ndaki bir hava üssünün hedef alındığını belirten Lübnanlı grup, kamikaze drone'nun ciddi miktarda patlayıcıyla hedefine ulaştığını kaydetti.

Times of Israel, vurulan hava üssünün Hizbullah'ın şimdiye kadarki en derin saldırısına işaret ettiğini yazdı.

Hizbullah, hedef aldığı hava üssünde devasa füze tespit keşif balonu Sky Dew'lerin bulunduğunu da ekledi.

İsrail ordusu ise, Hizbullah'a Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Bekaa Vadisi'ni bir kez daha bombardımana tutarak misillemede bulundu. 8 Ekim tarihinden bu yana çoğunlukla sınır hattını aşmayan çatışmalarda, İsrail jetleri birkaç kez Hizbullah'ın kalesi Bekaa Vadisi'ne saldırdı.

İsrail medyası, gece boyunca devam eden bombardımanda Bekaa Vadisi'nde Hizbullah'a ait silah üretim tesisinin vurulduğunu aktardı. Haberlere göre, söz konusu tesiste güdümlü cephanelikler ve drone'lar üretiliyordu.

Lübnan medyası ise, Bekaa Vadisi'ni hedef alan bugüne kadarki en büyük bombardımanın gerçekleştiğini aktardı.

İsrail işgal ordusu, Salı günü akşam saatlerinde Akdeniz kıyısındaki Lübnan şehrinde ilerleyen bir aracı silahlı insansız hava aracından ateşlediği bir füzeyle vurmuştu. Drone saldırısında Hizbullah'ın önemli isimlerinden Hüseyin Mekki öldürüldü.

Hizbullah'ın kıyı komutanı Mekki'nin, İsrail tarafından İran'ın Şam Büyükelçiliği'nde vurulan Kudüs Gücü komutanı Muhammed Rıza Zahedi ile yan yana fotoğrafları vardı.

Bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkulan sınır çatışmasında Hizbullah bugüne kadar 300'den fazla üyesini kaybetti, İsrail tarafında ise yüksek rütbeli komutanların da aralarında bulunduğu 14 asker öldü. İsrail hava saldırıları ayrıca aralarında çocuklar, kadınlar ve kadınların yer aldığı 70'ten fazla sivili katletti.

İSRAİL TANKI KENDİ ASKERLERİNİ VURDU!



Aylardır korkuyla beklenen Refah saldırısını geçen hafta başlatan İsrail ordusu, Filistinli grupların Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerinde yeni cepheler açmasıyla son haftalardaki en ağır kaybını verdi.

İsrail katliamından kaçanlar için son sığınak haline gelen Mısır sınırındaki Refah'ta, 1,5 milyonu aşkın Filistinli barınıyordu. İşgal ordusu geçen hafta başında Refah'ın doğusundaki mahalleler için tahliye emri verdi, saatler içinde de saldırıya geçti.

Dünyayı ayağa kaldıran Refah işgali şehrin orta bölümüne doğru genişlerken, İsrail ordusu bu sabah Refah'a ek askeri tugaylar gönderildiğini duyurdu. Komando tugayının Refah'a sevk edilmesi, işgalin daha da genişleyeceği anlamına geliyor.

Refah saldırısı sürerken Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'den çatışma haberleri geldi, İsrail tankları Şubat ayından sonra ilk kez mülteci kampına girdi. Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları ile işgal ordusu arasında yoğun çatışmalar gerçekleşti.

İsrail ordusu, bu sabah Cibaliye'deki çatışmalarda beş askerinin öldürüldüğünü, yedisinin de yaralandığını duyurdu. Cibaliye'de öldürülen askerlerin tamamı paraşüt tugayındaydı ve birinin rütbesi yüzbaşıydı.

Resmi açıklamadaki en dikkat çekici detay ise, İsrail askerlerinin kendi arkadaşları tarafından öldürülmesi. İşgal ordusuna ait bir tank, paraşütçü askerlerin toplandığı binaya iki kez ateş etti.

İsrail medyası, 'dost ateşi'nden önce söz konusu binanın penceresinden bir namlu göründüğünü ve tankın akşam 19.00 ularında harekete geçip binaya saldırdığını yazdı.

Ekim ayı sonunda başlayan Gazze'nin karadan işgalinde İsrail ordusunun kaybı beş askerle birlikte 278'e çıktı.

Haberin Devamı
ABD ORDUSU GAZZE AÇIKLARINDAKİ YÜZEN İSKELEYİ TAMAMLADI



Güney Kıbrıs'tan Gazze Şeridi'ne insani yardım taşıyan gemilerin yanaşması için ABD ordusu tarafından inşa edilen geçici iskele, tamamlandı.

ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Gazze açıklarında kurulan yüzer iskelenin bittiğini ve askerlerin yerel saatle 07.40'ta demir attığını duyurdu. Açıklamada, hiçbir Amerikan askerinin Gazze Şeridi'ne girmediğinin altı çizildi.

CENTCOM ayrıca, insani yardım taşıyan TIR'ların önümüzdeki günlerde karaya çıkmasının beklendiğini ve dağıtım faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler koordinasyonunda gerçekleşeceğini de vurguladı.

Geçici limanın kurulduğu kıyıdaki güvenlikten İsrail işgal askerleri sorumlu. ABD'ye ait savaş gemileri USS Arleigh Burke ve USS Paul Ignatius de bölgede devriye geziyor.

İsrail'in Gazze'nin dünyayla tek bağlantısı Refah sınır kapısından yardım geçişlerini engellemesiyle havadan ve denizden sevkiyat seçenekleri gündeme geldi.