Gündem Efemçukuru altın madenine kapatma tebliği

Efemçukuru altın madenine kapatma tebliği

21.01.2009 - 11:38 | Son Güncellenme:

.

Efemçukuru altın madenine kapatma tebliği

İZMİR Büyükşehir Belediyesi Encümeni'nin 8 Ocak 2009 tarihinde aldığı, Efemçukuru'ndaki ait altın madeni işletmesinin kapatılması kararı, Tüprag Metal Madencilik'e tebliğ edildi. İşletme kapatılmazsa 26 Ocak'ta mühürlenecek. Tübrag da karara itiraz etmek için hukuki çalışma başlattı.
Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Efemçukuru bölgesindeki altın madeni işletmesiyle ilgili yaptığı tespitlerde, ağaçların kesildiğini, ormanlık alanda yollar ve arama faaliyetleri için galeriler açtıklarını belirledi. Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü, altın işletmesinin faaliyet gösterdiği alanın Tahtalı Barajı Koruma Havzası içinde kaldığını, Havzayla ilgili yasal olarak yetkilinin İZSU Genel Müdürlüğü'nde olduğu görüşünü bildirdi. İZSU da kentin içme suyunu karşılayan havza içinde kalması nedeniyle altın madeni işletmesi hakkında olumsuz görüş verdi. İşletmenin ruhsat alamayacağı görüşünü Büyükşehir Belediyesi'ne bildirdi. Büyükşehir Belediyesi Encümeni de 8 Ocak 2009 tarihinde Tüprag Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne ait altın madeni işletmesinin kapatılmasına karar verdi. Encümen bu kararında, İZSU Genel Müdürlüğü'nün olumsuz görüşü nedeniyle işletmenin bulunduğu Tahtalı Koruma Havzası içinde ruhsatlandırılmasının mümkün olmamasını gerekçe gösterdi.

TÜPRAG İTİRAZ EDECEK
Kapatma kararı, 19 Ocak Pazartesi günü Efemçukuru'nda Tüprag yetkililerine tebliği edildi. Tüprag'a alanın boşaltılması için 5 gün süre verildi. Ekipler, 26 Ocak'ta mühürleme işlemi yapacaklarını bildirdi. Tüprag Genel Müdürü Mehmet Yılmaz, altın arama bölgesinin baraj havzası içinde kalmadığını söyledi. Yılmaz, maden aramak için ruhsatları, olumlu ÇED raporları ve Orman Genel Müdürlüğü'nden izinleri olduğunu belirterek, “Henüz tesislerimiz inşa edilip üretime geçmedik. Biz henüz üretim aşamasına gelmedik. Gerekli ön testler yapılarak, belediye sunulacak. Daha sonra GSM ruhsatı başvurusu yapılacak. Herhangi bir kimyasal kullanarak, fiziksel üretim sözkonusu değildir. Ayrıca, baraj havzası içinde de değildir. ÇED olumlu raporuyla, Mahkemede havzada olmadığı tescillendi. İzmir'de yaşanan kaotik bir durumdur. Hukukçularımız kapatma kararı tebliğiyle ilgili çalışmaya başladı. Bu hafta içinde gerekli girişimlerde bulunacağız”dedi.

KOCAĞLU RAPOR VERMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yarımadanın su gereksinimini karşılamak için yapmak istediği, ancak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ÇED olumsuz raporu verilen Çamlı Barajı ve Efemçukuru Altın Madeni'nin sakıncalarını anlattığı bir dosyayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bakanlar Kurulu ve milletvekillerine göndermişti. Kocaoğlu raporda, halkın ihtiyacı olan su yerine altının tercih edildiği, Bakanlığın Çamlı Barajı için verilen olumsuz ÇED ve Bakanlar Kurulu'ndan Tüprag Metal Maden A.Ş. için acilen çıkartılan 35 parselin kamulaştırma kararı için “İzmir halkına yapılan en büyük haksızlık” demişti. Bu kararın ardından Hükümet ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki ilişkiler yerel seçimler öncesinde yine gerginleşecek.