Gündem ‘Eğitimde kıyameti koparmamız lazım’

‘Eğitimde kıyameti koparmamız lazım’

09.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ezber ve taklidin bırakılması gerektiğini belirten Selçuk, “Bizim kıyameti koparmamız lazım eğitimde. Gelin hep beraber bu ülkeyi aklın, bilimin, gönlün merkezi yapalım. Hepimiz deli gömleklerimizi yakalım gitsin” dedi.

‘Eğitimde kıyameti koparmamız lazım’

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitime yeni bir yol haritası çizmek amacıyla dün, 2023’e Doğru Türkiye Eğitim Sistemi “Bulma Konferansı” düzenledi. Konferansa aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak ile Bakan Selçuk’un kurucusu olduğu Maya Okulları’nın kurucu vakfı Maya Vakfı Genel Müdürü Jülide Ergin, eğitim sendikalarının temsilcileri, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Başkanı Halit Bekiroğlu, Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal’ın yer aldığı, bilimden sanata, hukuktan iş dünyasına, sendikalardan düşünce kuruluşlarına kadar, 21 farklı alandan 100’ün üzerinde isim davet edildi.

Haberin Devamı

Konferansta, “Nasıl bir müfredata ihtiyacımız var? Bu müfredatlarda öğrencilere hangi beceriler kazandırılmalıdır? Nasıl bir öğretmen istiyoruz? Kaliteli bir eğitim için nasıl bir okul ortamı oluşturmalıyız? Ülkemizde bölgeler arası eğitim farklarını gidermek için ne tür önlemler alınmalıdır?

Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavları nasıl olmalıdır? Eğitim sisteminde izleme, değerlendirme, ölçme, denetim, özdenetim mekanizmaları nasıl olmalıdır? Eğitimimizde kültür, sanat ve spor etkinliklerine nasıl yer vermeliyiz?” sorularına cevap arandı.

‘Taklidi bırakalım’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Selçuk, konferansının adının ‘Bulma Konferansı’ olmasının nedenini “Bunu asimetrik bir düşünce ya da farklı bir şey olsun diye yapmadık. Bu toplum Katip Çelebi’den beri, 1610’dan beri arıyor. Artık bulalım” diyerek açıkladı.

Haberin Devamı

Öte yandan ezberi ve taklidi bırakıp tahkike geçmek için de bir araya geldiklerini belirten Selçuk, “Yaptığımız işe bir sual sorduğumuzda, ‘yaptığımız iş daha çok taklitle mi, ezberle mi yoksa tahkikle mi ilgili?’ Bunun yanıtı ortaya konduğunda zaten bizim fotoğrafımız da çıkmış olacak” diye konuştu. Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim bir şey yapmamız lazım. Dahi, üstün zekâlı insan sayısı bizim ülkemizin nüfusu kadar olan ülkeler var dünyada. Başka bir rekabet var, başka bir anlayış, başka bir yarış, başka bir bilim ve teknoloji var. Bizim bir şey yapmanın ötesinde kıyameti koparmamız lazım eğitimde. Bunu gerçekten yapabiliriz. Çok çok farklı bir çağ geliyor. Dijitalin, biyolojik olanın birlikte olduğu bir tekillik çağı geliyor. Bizim bu çağa hazırlanmamız lazım. Sadece gelecek için değil şimdi için bir şey yapmamız lazım. Eğitim, çocukları geleceğe hazırlamak değildir. Eğitim çocukları şimdiye uyandırmaktır. Eğer şimdiye uyanmazsanız gelecek tasavvurunuz olmaz.”

‘Derdimiz büyük’

Ortak aklın çözüme giden yolda yeterli olmadığına dikkat çeken Selçuk “Orta akıl ortalama akla götürür ortalama problemler söz konusuysa... Bizim sivri akıllara ihtiyacımız var. Çünkü bizim derdimiz büyük” dedi.

Haberin Devamı

Konuşmasında, “Gelin hep beraber bu ülkeyi aklın, bilimin, gönlün merkezi yapalım ve medeniyete yeni bir filiz için muhafaza ettiklerimizin zehrini akıtalım” diye seslenen Bakan Selçuk, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çocuğumuzu sevdiğimiz kadar çocuk kavramını da sevelim. Öğretmenlere sahip çıkalım ki çocuklar onların vesilesiyle özgür akla koşsunlar. Hepimiz deli gömleklerimizi yakalım gitsin. Şimdiye kadar başardıklarımızı Türkiye olarak eğitimle taçlandıralım.”

Beklenti yüksek

Görüş aldığımız katılımcılar, eğitimin sorunlarının çok fazla olduğuna dikkat çekerek, Bakan’dan beklentilerini şöyle dile getirdiler:

‘Yamayla eğitim düzeltilmez’

Selçuk Pehlivanoğlu (Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı): Türkiye’nin yol haritasına ihtiyacı var. En büyük sorun iz bırakma sendromu, her bakanla sıfırdan başlama. Yamayla eğitim düzeltilemez. Eğitimde en önemli sorunlardan biri sınav ve öğretmen yetkinlikleri. Bizim akıllı tahtaya değil akıllı hocalara ihtiyacımız var. O nedenle Bakan’ımızın FATİH projesiyle ilgili yaklaşımını önemsiyoruz.

Haberin Devamı

‘Siyasi irade arkasında durmalı’

Batuhan Aydagül (Eğitim Reformu Direktörü): Cesur ve umut veren bir başlangıç olarak görüyorum konferansı. Umarım herkes bu sürecin hakkını verir. Tartışacağız, daha iyisini bulağız. Umarım burada konuşulanlar sonrasında, siyasi irade de arkasında durur. Bazı paydaşların ayağına basmadan, ezberleri değiştirmeden bu süreç uygulamaya dönüşmez. Bu noktada cesur adımlar atılmalı.

‘Çalıştay için bir gün yeterli değil’

Feray Aytekin Aydoğan (Eğitim Sen Genel Başkanı): Bu çalıştayın bir güne sığdırılması doğru değil. Her başlık için günler süren çalıştaylar yapmak gerekiyordu. Ayrıca katılımcılar arasında mutlaka veliler ve öğretmenler olmalıydı. Biz eğitime dair sözlerimizi söyleyeceğiz. Eğitimin öncelikli sorunlarından biri müfredat. Eğitimdeki kalıcı sorunlara kalıcı çözümler gerekiyor. Ciddi adımlar atılmalı.