Gündem Ehliyet sınav sonuçları ne zaman belli olacak?

Ehliyet sınav sonuçları ne zaman belli olacak?

16.10.2017 - 10:58 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavının sonuçlarının açıklanmasına az bir süre kaldı. 7 Ekim’de düzenlenen ehliyet sınav sonuçları açıklandıktan sonra, T.C. kimlik numarası ile MEB internet sitesinden öğrenilebilecek. Peki ehliyet sınavı sonuçları ne zaman belli olacak? Ayrıca direksiyon sınavında nelere dikkat edilmelidir? İşte cevapları...

Ehliyet sınav sonuçları ne zaman belli olacak

Ehliyet sınavı sonuçları, MEB tarafından yapılan açıklamaya göre 19 Ekim Perşembe günü ilan edilecek. Sınavdan en az 70 puan alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanacak. Sınav, sonuçların açıklandığı günden sonra yaklaşık 15 gün içerisinde gerçekleştirilir. Direksiyon sınavında da başarılı olan adaylar stajyer ehliyet almaya hak kazanırlar.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

DİREKSİYON SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Direksiyon sınavına girmeye hak kazanan adaylar, sınav sonucunda en az 70 puan almaları halinde başarılı sayılacaklar. Sınavda adaylara ilk olarak aracın tanınması ile ilgili birkaç soru sorulacak. Ardından sınav komisyonu ile birlikte araca binilir. Sınavda adayların koltuk ve aynaları ayarlamasından direksiyon hakimiyetine, aracı düzgün hareket ettirip ettirememesinden dönüş kurallarına uymasına kadar pek çok noktaya dikkat edilir. Bunlar dışında geri gelme, geri geri park edebilme gibi noktalar da dikkate alınır. Adayların yaptığı her hata sonucunda puan kesilir. Geçerli puanı alan adaylar, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Direksiyon sınavının sonuçları genel olarak aynı gün içerisinde veya ertesi gün açıklanır ve adaylara ilan edilir. Ehliyet sınavında yeterli puanı alamayan ve başarısız olan adaylar, 23 Aralık’ta yapılacak 2017 yılının son ehliyet sınavına girebilirler.

Haberin Devamı

STAJYER EHLİYET UYGULAMASI

Stajyer ehliyet, ehliyet sınavında başarılı olan adaylara verilir. Stajyerlik için adaylara iki yıllık süre tanınır. İki yıl içerisinde 75 ceza puanına ulaşmayan adaylar, stajyerlikten çıkarlar. 75 ceza puanına ulaşanların ise ehliyetlerine el konulur. Ehliyeti alınanlar, psikoteknik teste girer. Test sonucuna göre adayların ehliyet alabilmesi için, sürücü kursuna kayıt olarak yeniden ehliyet sınavına girmeleri gereklidir.

Sürücülerin trafikte yaptığı hatalar ve hatalar sonucunda kesilen ceza puanlarından bazıları

- Kırmızı ışık ihlali 10 ceza puanı

- Emniyet kemerini takmamak 15 ceza puanı

- Cep telefonu konuşmak 10 ceza puanı

- Emniyet şeridinden gitmek 20 ceza puanı

- Ruhsatsız araç kullanmak 10 ceza puanı

- Yüksek sesle müzik dinlemek 10 ceza puanı

- Araç muayene süresini geçirmek 10 ceza puanı

- Sol şeridi sürekli ihlal etmek ve hatalı sollama yapmak 20 ceza puanı