Gündem Ekipler zamanla yarışıyor

Ekipler zamanla yarışıyor

09.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yer yer hayalet kente dönen Adıyaman’da kaldırılan enkazlar bazen umut bazen de hüzne neden oluyor. Askerler yıkılan binaların altından yaşayanları çıkarmak için canla başla mücadele verirken bölgeye peş peşe arama kurtarma ekipleri sevk ediliyor.

Ekipler zamanla yarışıyor

Depremin ardından hayalet şehre dönen Adıyaman’da arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Kaldırılan enkazlar bazen umut olurken, bazen de hüzne neden oluyor.

Haberin Devamı

Adıyaman’da 4 katlı bina enkazında kalan 67 yaşındaki Hayrettin Özdil, kurtarma ekiplerince 57 saat sonra sağ olarak kurtarıldı.

Milli Savunma Bakanlığı, Adıyaman’da enkaz altında kalan Kübra Ecrin Kılınç isimli gencin sağ çıkarıldığını, aynı bölgedeki üç kişiyi kurtarma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu. Bakanlığın Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “İlk andan itibaren vatandaşımızın yanındayız. İstihkam Okulu Arama Kurtarma Timlerimiz Adıyaman’da enkaz altında dört kişiyle irtibat kurdu. Kübra Ecrin Kılınç isimli gencimiz sağ kurtarılırken, diğer üç vatandaşımızı da kurtarma çalışmaları sürüyor” denildi.

‘Umut’ oldu

3. Ordu Komutanlığı İstihkâm Tabur unsurları da dün sabah Umut Apartmanı’ndaki Soner Tuğtekin’i sağ salim kurtardı. Kurtarılan vatandaş sağlık ekipleri tarafından tedavi altına alındı.

Haberin Devamı

Alitaşi Mahallesi Bozbey Caddesi’nde yıkılan beş katlı Pektaş Apartmanı’nın enkazının altında kalan Hatice (46) ile kızları Elif (12) ve Ayça Tekin (10), ekiplerin çalışmaları sonucu yaklaşık 54 saat sonra kurtarıldı.

Mehmet Akif Ersoy Caddesi 503’üncü sokaktaki dokuz katlı binanın yedinci katında yaşayan Nazif Kuzu (41) ise tam 38 saat sonra enkaz arasından sağ olarak çıkartıldı. Kuzu, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye sevk edildi.

Minik bebek sağ salim

Adıyaman’da kurtarma çalışmalarına katılan Konya ve Erzurum Havalimanı kurtarma ekipleri enkaz altından minik bir bebeğe sağ olarak ulaştı. Enkaz altından çıkarılan minik bebek ekibin kucağında hastaneye götürüldü.

TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’nden gelen madenciler, anne-baba ve iki çocuğunu enkazdan sağ olarak çıkardı. Ali Yusuf ve Simge isimli çocukların enkaz altından çıkarıldığı anlarda büyük sevinç yaşandı. Öte yandan otelde süren arama kurtarma çalışmalarına Tayvan’dan 44 kişilik bir ekip de katıldı.

Komandolar kurtardı

Uzman Çavuş Murat Edis’in eşi Pınar Edis ile çocukları Pınar (10), Firdevs, Hilal yaşanan depremde, Turgut Reis Mahallesi 112 no’lu Sokak’ta iki katı yerin altında kalan beş katlı binada göçük altında kaldı. Gece saatlerinde komandolar binadan ses duyulması üzerine çalışma başlattı. Ekipler tarafından yapılan 47 saatlik çalışmanın ardından küçük Pınar’a ulaşıldı. Göçük altından sedyeyle çıkartılan Pınar’ı vatandaşlar dakikalarca alkışladı. Pınar’ın ilk isteği soğuk içecek olurken, dedesi ve babası gözyaşlarına boğuldu.

Haberin Devamı

47 saat sonra enkaz altından çıkardılar

Atatürk Bulvarı Saat Kulesi Kavşağı yakınlarında bulunan 108 Nolu Sokak içerisinde yer alan 7 katlı Toprak Apartmanı enkazından ses geldiğini duyan vatandaşlar durumu ekiplere bildirdi. Olay yerinde üç saat çalışma yapan Giresun AKUT ekipleri, anne Fatma Tanık (38) ve çocuğu Muhammed’i (3) kurtarmak için seferber oldu. Ekipler, ilk olarak Muhammed’i çıkarttı. Sağlık ekiplerine teslim edilen Muhammed, hastaneye kaldırılırken ekipler dakikalar sonra anneyi kurtardı.

Otel enkazındaki 43 rehberden 10’u öldü, 14’ü hâlâ aranıyor

ANTALYA DHA - Turist Rehberleri Birliği’nin (TUREB) uygulama eğitimi kapsamında Güneydoğu eğitimine giden 43 kişilik ekip, depreme Adıyaman’da yakalandı. Grand Isias Hotel’in enkazında kalan rehberlerden 10’u hayatını kaybetti, 19’u sağ kurtarılırken, 14’üne ise ulaşılmaya çalışılıyor.

Haberin Devamı

TUREB’den edinilen bilgiye göre, eğitimdeki rehberler ve rehber adaylarından 8 Şubat Çarşamba günü öğle saatlerine kadar yapılan çalışmalarda; 19’u sağ kurtarılırken, 10’unun ise cansız bedenine ulaşıldı. 14 rehberle ilgili ise henüz bilgi sahibi olunamadı.

Ekipler zamanla yarışıyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 36’ncı Grup Oteller ve Konaklama Meslek Komitesi üyesi Funda Gökgöl, 43 kişilik rehber ekibinin de Grand Isias Hotel’in enkazında kaldığını söyledi. Marmara, Ege ve Akdeniz eğitimlerini tamamladıktan sonra ekibin Güneydoğu eğitimi için bölgeye gittiğini belirten Gökgöl, “Enkazdaki arkadaşlarımızdan bir kısmı çıkarıldı, bir kısmı hala enkaz altında. Maalesef kaybettiklerimiz var. Depremin ilk gününden itibaren Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçınkaya ve yönetim kurulu üyesi Volkan Lubiewski otel enkazının önünde bekliyor. Çıkartılan cenazelerden 4’ü Antalya’ya gelecek ama cenaze nakilleri için araç bulamıyoruz. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bölümü’nden yeni mezun olan Müzeyyen Gökçen (27) Grand Isias Otel’in enkazında can verdi. Baba İsmail Gökçen’in “Allah’ım kimseyi evladıyla sınamasın, çok zor” paylaşımı duygulandırdı.

Ekipler zamanla yarışıyor

Polonyalı ekip 14 kişiyi hayata bağladı

Depremin ardından Türkiye’ye gelen Polonyalı ekip, Adıyaman’da şu ana kadar 14 kişiyi enkaz altından sağ olarak çıkardı. Dondurucu hava koşullarına rağmen zamanla yarışan Polonyalı ekibin, bir erkek çocuğu ile yaşlı bir kadını enkaz altından çıkardığı anlar kameralara yansıdı.

Besni’de anne ve kız sevinci

Taşköprü itfaiye ekipleri de Adıyaman’ın Besni ilçesinde arama kurtarma çalışması yürütüyor. İtfaiye ekipleri, yaklaşık 44 saat sonra altı saat süren bir çalışmanın ardından Rukiye Kaçmaz (45) ile 47 saat sonra da kızı Hacer Kaçmaz’ı (6) bir binanın enkazından sağ olarak çıkardı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri de yine Besni’de enkaz altında kalan Ahmet Aydın ve oğlu Yusuf’u 54 saat sonra kurtardı.

2 çocuğuyla birlikte hayatını kaybetti

Muğlalı olan ve yedi yıldır Kahta ilçesinde görev yapan Damla Çin Yörü (33), eşi ve iki çocuğuyla birlikte enkaz altında kaldı. Bina enkazında yapılan çalışmalarda Damla Çin Yörü, çocukları Tarık (3) ve Asya’nın (1) cansız bedenlerine ulaşıldı. Damla Çin Yörü ve çocukların cansız bedenleri enkaz altından çıkarılırken, eşi İsmail Yörü’yü arama ve kurtarma çalışmalarının devam ediyordu.