Gündem ‘Ekonomi ve İklim Değişikliği Fuarı’ Ankara’da

‘Ekonomi ve İklim Değişikliği Fuarı’ Ankara’da

17.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ankara, iklim değişikliği ile mücadele ve "yeşil dönüşüm" konusunda toplumun ve işletmelerin farkındalığını arttırma konusunda önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ankara Ticaret Odası (ATO) koordinatörlüğünde 30-31 Mart tarihlerinde düzenlenecek "Eko İklim: Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı", pek çok ilke sahne olacak.

‘Ekonomi ve İklim Değişikliği Fuarı’ Ankara’da

MELTEM GÜNEŞ Ankara - ATO Congresium'da düzenlenecek etkinlikte, tekstil, tarım, gıda, tüketim, enerji başlıkları öne çıkarken; kentteki bütün ticaret ve sanayi odalarıyla, sivil toplum kuruluşlarının, KOBİ'lerin, hibe veren kuruluşların, üniversitelerin, belediyelerin, "karbon nötr" süreçte yeşil uygulamalar yapan, bu sürece katkısı olan, dönüşümü kolaylaştıran bütün teknolojinin bir araya gelmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Vergi yerine dönüşüm

Zirveye ilişkin Milliyet'e bilgi veren ATO Başkan Vekili ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması taraflarından biri olmasıyla önemli sorumluluklar aldığını belirterek, "2050 yılına kadar net sera gazı emisyonlarını 'karbon nötr' hale getirmeyi hedefleyen Avrupa Birliği, 'Sınırda Karbon Düzenlemesi' ile önemli bir adım attı; 'kirleten öder' mantığıyla 'karbon vergisi' ihdas etti. Kriterlere uyulmaması halinde, Türkiye olarak 2026'dan itibaren yılda 2 milyar euro olmak üzere, 2050'ye kadar yaklaşık 60 milyar euro 'karbon vergisi' ödemek durumunda kalacağız. Bu bedeli vergi olarak ödemek yerine KOBİ'lerin dönüşümünde harcamak, dönüşümün finansmanını planlamak üzere bir zirve gerçekleştireceğiz" dedi. Yılmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 22 Şubat'ta Konya'da yapacağı İklim Şurası'nın çıktılarının da zirvede değerlendirilip, konudan etkilenecek kişilerin dikkatine sunulacağını belirtti.

Haberin Devamı

'Dünyada ilk'

Fuarın, dünyanın ilk "Ekonomi ve İklim Değişikliği Fuarı" olacağını kaydeden Yılmaz, "Glasgow'dan, COP'tan farkı olarak gençler burada zirvenin yapılacağı salonun dışında değil, bizzat salonun içerisinde karar verici olacak, fikirlerini paylaşacaklar" ifadesini kullandı. Yılmaz, organizasyon kapsamında, iklim değişikliğine duyarlı modacılar tarafından tasarlanan, doğa dostu organik malzemelerden yapılan kıyafetlerle "Yeşil Defile" düzenleneceğini aktardı.

Hangi ürünler elektronik atık?

Tabletler, cep telefonları, bilgisayarlar ve bilişim araç gereçleri, aydınlatma gereçleri, küçük ev eşyaları vb. ürünler fuara girişte toplanacak “atık elekrikli ve elektronik eşya” ürünleri arasında yer alıyor.