Gündem Eksi 20 derecede zorlu kış tatbikatı

Eksi 20 derecede zorlu kış tatbikatı

01.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya-Ukrayna Savaşı, Azerbaycan’ın Karabağ Zaferi gibi gelişmeler, Türkiye’nin Karadeniz ve Güney Kafkasya bölgelerinde taşıdığı önemi askeri açıdan da ön plana çıkardı.

Eksi 20 derecede zorlu kış tatbikatı

AYDIN HASAN Ankara - Sarıkamış’taki Kış Tatbikatı 2023, farklı coğrafyalardaki 17 ülkeden birlik ve unsurlar ile cumhuriyet döneminin en geniş katılımlı kış tatbikatı olarak icra ediliyor. Yarın düzenlenecek seçkin gözlemci günü ile sona erecek tatbikatta; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin karada ve havada sahip olduğu ağırlığı milli üretime dayalı ateş gücü de sergileniyor.

Haberin Devamı

Kars’ta yapılan Kış Tatbikatı; Efes ve Denizkurdu gibi Türkiye’nin iki yılda bir icra edilen TSK’nın planlı büyük tatbikatları arasında yer alıyor.

Eksi 20 derecede zorlu kış tatbikatı

17 ülke katılıyor

Efes, iki yılda bir İzmir Seferihisar’daki tatbikat alanında; Denizkurdu ise yine iki yılda bir Aksaz’dan açılan savaş gemileri ile Ege ve Akdeniz’de icra ediliyor. TSK’nın düzenlediği ulusal tatbikatlara, son yıllarda yabancı orduların ilgisi de arttı. Efes-2022 tatbikatında geçen yıl 37 ülkeden binden fazla yabancı personel görev almıştı. Kış Tatbikatı 2019’a, sekiz ülke katılmıştı. 2021’deki tatbikat ise Kovid-19 pandemi koşulları nedeniyle sadece TSK ve Azerbaycan ordusunun
katılımı ile yapılmıştı.

Kış Tatbikatı 2023 ise tarihin en geniş katılımlı tatbikatı olarak icra ediliyor. 18 Ocak’ta başlayan tatbikat, 2 Şubat’taki seçki gözlemci günü ile sona erecek. Tatbikata, Azerbaycan, Almanya, İngiltere, İtalya, Bahreyn, Bosna Hersek, Gürcistan, Etiyopya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Libya, Malezya, Moğolistan, Özbekistan olmak üzere farklı coğrafyalardan 17 ülkenin askeri birlikleri katılıyor. Tatbikat, cumhuriyet döneminin en geniş katılımlı kış tatbikatı olma özelliğini taşıyor.

Haberin Devamı

Kış tatbikatının icrasına; 9. Kolordu Komutanlığının sevk ve idaresinde, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı tarafından Kars’taki Şehit İstikam Astsubay Kıdemli Üstçavuş İlhan Hamlı Atış ve Tatbikat Alanı’nda devam ediliyor. Hava sıcaklığının eksi 20 dereceye kadar düştüğü bölgede icra edilen tatbikata; bin 758 personel katılırken, 651 araç görev yapıyor.

Eksi 20 derecede zorlu kış tatbikatı

TSK’nın ateş gücü

Tatbikata; tank ve zırhlı birliklerin yanı sıra Bordo Bereliler olarak adlandırılan Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurları da katılıyor. Tatbikatta; savaş uçakları ile helikopterler de görev yapıyor. Tabikatta; tank birliklerinin karlı ve sert arazi koşullarındaki manevraları da özel bir yer tutuyor. Tatbikatta; makineli tüfek atışından tank atışına ve havadan güdümlü bomba atışına kadar TSK’nın sahip olduğu her düzeydeki ateş gücü de sergileniyor. Türk ve Azerbaycan tankları, tatbikatta birlikte görev yapıyor. Askerler ile platformlara kar kamuflajı yapıldı. 2 Şubat’ta icra edilecek seçkin gözlemci gününde, ateş gösterisinde bulunulacak. Tatbikatın amaçları arasında; şiddetli soğuklarda atış dahil muharebe imkan ve kabiliyetlerinin denenmesi, kış şartlarında arazide yerleşme, barınma, ikmal ve bakım faaliyetlerinde eğitim seviyesinin geliştirilmesi ile komuta kontrol sistemlerinin işletilmesinin sağlanması
yer alıyor.

Haberin Devamı

Mehmetçik hedefi CİRİT’le yok etti

Mehmetçik, Roketsan tarafından üretilen lazer güdümlü CİRİT füzeleriyle atış yaptı ve hedefi 12’den vurdu. Prova kapsamında bakımları yapılan ve namluları test edilen toplar da ateşlendi. Zorlu kış şartlarına rağmen başarıyla devam eden tatbikatta Mehmetçik hedefleri vurmakta zorlanmadı.