Gündem El Muhaberat’a yakın bir örgüt

El Muhaberat’a yakın bir örgüt

13.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan patlamaların ardından bölgeye giden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu son durumu değerlendiren bir basın toplantısı yaptı.

El Muhaberat’a yakın bir örgüt

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan patlamaların ardından bölgeye giden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu son durumu değerlendiren bir basın toplantısı yaptı.
Atalay, saldırıyı düzenleyenlerden 9 kişinin gözaltına alındığını, şüphelilerin hepsinin Türk vatandaşı olduğunu, birkaç kişinin daha arandığını söyledi.
Atalay, Güler, Ergin, Müezzinoğlu ve Vali Mehmet Celalettin Lekesiz ile Hatay Havaalanı’nda düzenlediği basın toplantısında olayın 2 ayrı araca yüklenmiş çok miktarda bombanın patlatılmasıyla meydana geldiğini bildirdi. İlk sözü alan Atalay, şunları söyledi:
“Şu ana kadar 46 vatandaşımız bu patlamadan dolayı hayatını kaybetti. Yaralılarımız var. Yoğun bakımda olanları var. Durumu ağır olanları var. Hayatını kaybedenlerin 38’inin kimlikleri belirlendi. 35’i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 3’ü Suriye vatandaşıdır. Diğerlerinin kimlik tespitiyle ilgili çalışmalar devam ediyor.
Suriye istihbaratıyla irtibatlı bir terör örgütünün bu konuyla ilgisi tespit edilmiş ve kişiler de belli oranda tespit edilmiştir diye. Şu ana kadar da bu kişilerden 9’u gözaltına alınmış durumda. Kendi ifadeleriyle, itiraflarıyla da bunlar büyük oranda belirlenmiş oldu.” Atalay, gözaltına alınan kişilerin uyruklarına ilişkin soru üzerine, “Hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı” dedi.

‘Planlayıcılar elimizde'
İçişleri Bakanı Güler de, patlamada 735 iş yeri, 62 araç, 8 kamu binası ve 120 konutta hasar oluştuğunu belirterek, “Bunun amacı, hedefi; yöneldiği insanlar itibariyle ülkemizin huzur ortamına darbe vurmak, hem de yürümekte olan çözüm sürecini provoke etmek. Buradaki insanları karşı karşıya getirme amacı güdüyor.
Açıkça ifade ediyorum, El Muhaberat ile yakın ilişkide olduğunu ve isimlerini bildiğimiz örgüt tarafından yapılmıştır. Ankara’dan destekli bütün istihbarat birimlerinin çalışmaları sonucu 9 kişi gözaltına alınmıştır. Bunların birkaç tanesinin bizzat bu olayın planlayıcısı, keşif yapan, araçları saklayan kişiler olduğunu da tespit etmiş durumdayız.”
Güler, olayın tüm yönleriyle incelendiğine dikkati çekerek “Bu olaya karışan araçlardan birinin plakası tespit edilmiştir” diye konuştu.

Güvenlİk zaafiyeti
Güler, güvenlik zafiyetinin olup olmadığı yönündeki soru üzerine de, şunları kaydetti:
“Genel güvenlik tedbirleri Hatay’daki hassasiyet göz önüne alınarak sürdürülüyor. Çadır ve konteyner kentlerin veya Suriyeli vatandaşların olduğu yerlerde elbette bu tür tedbirler aldırılıyor. Her yerde, her zaman değişik istihbari bilgiler emniyet kanalından, bir istihbarat teşkilatından gelebilir. Gelen bilgiler vardır. Bunlarla ilgili şimdiye kadar önlenmiş birçok eylem de vardır. Bütün boyutlarıyla bu iş değerlendirilmektedir. Güvenlik zafiyeti konusunda elbette ki bizim de hangi çalışmalar yapılmıştır, hangileri eksik kalmıştır, onu da kendi içimizde değerlendireceğiz.”

Yayın yasağı sorusu
Adalet Bakanı Ergin de “Saldırıyla ilgili Acilciler diye bir gruptan bahsediliyor. Bombalı araçla ilgili daha detaylı bir bilgi alabilir miyiz ve yayın yasağı getirildi, hangi görüntü yayınlanabilir, hangisi yayınlanamaz” sorusu üzerine hem soruşturmanın selametini korumak adına hem de kamuoyunun psikolojisinin olumsuz etkilenmemesi adına yayın yasağı kararı alınabileceğini savundu. Ergin, mahkemenin kararının RTÜK’e iletildiğini, RTÜK’ün de basın yayın kuruluşlarını bununla ilgili bilgilendirdiğini söyledi.
Vali Lekesiz de yayın yasağının, adli makamlar tarafından olayla ilgili maddi manevi delillerin kaybolmaması için alınmış bir karar olduğunu söyledi. Lekesiz, gözaltına alınan gazeteci olup olmadığı sorusu üzerine “O bahsettiğiniz arkadaşlar adli makamlar tarafından olay yeri incelemesine ilişkin belirlenmiş sınırları geçip çekim yapmış. Orada çekim yaptıkları için adli makamlar tarafından verilen bir karara aykırı davrandıkları için gözaltına alındılar. Yasal işlem yapılıyor” dedi.
Krİtİk İkİ hasta var
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu da “Patlamanın ilk anından itibaren 155 yaralı ilgili mercilere müracaat etti. 55 yaralının tedavisi sürüyor. Bunlardan 48’i Türk, 7’si Suriye uyruklu. Şuan ağır diyebileceğimiz 24, hayati tehlikesi bulunan yani kritik saatler geçiren 2 vakamız var” diye konuştu.