Gündem EMBO ödülünü genç bilim insanı kazandı

EMBO ödülünü genç bilim insanı kazandı

31.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Nur Mustafaoğlu, geliştirdiği kan-beyin bariyeri modeli projesi ile Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (European Molecular Biology Organisation - EMBO) Yerleşim Desteği Ödülünü aldı.

EMBO ödülünü genç bilim insanı kazandı

MELTEM GÜNAY İstanbul - Doktora sonrası araştırmalarını Harvard Üniversitesi Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering’de yapan Nur Mustafaoğlu, ocak 2021’den beri çalışmalarını Türkiye’ye taşıdı. Nano taşıyıcılar geliştirmek için en sık görülen ve tedavisi en zor olan beyin kanseri türü glioblastoma kan beyin bariyeri modeli projesi ise ödüle layık görülen Mustafaoğlu, TÜBİTAK tarafından üç yıl süre ile sağlanacak yıllık 50 bin Euro değerindeki desteğin yanı sıra, EMBO Genç Araştırmacı Ağı katılımı sayesinde iletişim ağlarını genişletme ve uygulamada destek alma olanağı da yakaladı. Mustafaoğlu, biyomühendislik alanındaki laboratuvarında kan-beyin bariyerinin hastalık ve sağlık durumlarını modelleyerek beyne ilaç taşınmasına odaklanan projelerini Milliyet’e şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“Yaklaşık 10 kişilik ekiple farklı projeleri aynı anda sürdürüyoruz. Kan beyin bariyerini incelemeye çalışıyoruz, bütün projelerimizin ortak noktası bu. Bazı çalışmalarımızı uluslararası ortaklıklarla sürdürüyoruz. İran’la sürdürdüğümüz epilepsi modeli çalışmamız var. İtalya-İspanya ve Almanya ile ortak sürdürdüğümüz ölümcül uykusuzluk hastalığına yönelik projede, ilk defa kan beyin bariyeriyle bu hastalık arasındaki ilişki çalışılacak. Almanya ve İsviçre ile ortak yürüttüğümüz başka bir projede ise bağırsaklar ve beyin arasındaki ilişkiyi ele alıyoruz.”