Gündem Emekli amirallerin gece bildirisi! İşte soruşturmada son durum

Emekli amirallerin gece bildirisi! İşte soruşturmada son durum

07.04.2021 - 13:36 | Son Güncellenme:

104 emekli amiral tarafından yayınlanan bildiri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 amiralin işlemleri 3. gününde devam ediyor. Emekli amirallerin ifade işlemlerinin henüz başlamadığı öğrenilirken soruşturma kapsamında gözaltına alınan isimlerin el konulan telefonları, dijital materyalleri de inceleniyor. Bildiriyi imzalayan isimlerin yurt dışı bağlantıları ve aktif olarak görevde olan isimlerle bağlantıları olup olmadığı da araştırılıyor. Gözaltı listesinde adı geçen ve emniyete çağrılan 4 emekli amiralin pazartesi günü ifade vereceği öğrenildi. Yarın dolacak olan gözaltı süresinin de 4 gün uzatılabileceği konuşuluyor.

Aralarında eski Deniz Kuvvetleri komutanlarının da yer aldığı 104 emekli amiral 4 Nisan Deniz Şehitlerini Anma Günü’nde ortak bir bildiri yayımladı. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmamasıyla ilgili Atatürk temalı yayınlanan bildiride “Tekkedeki amiral” görüntülerine de tepki gösterilirken, “TSK ve Deniz Kuvvetlerimizi, Atatürk’ün çizdiği çağdaş rotadan uzaklaşmış gösterme çabalarını kınıyor ve tüm varlığımızla karşı çıkıyoruz” denildi.

Haberin Devamı

SORUŞTURMA SÜRECİ

Bildirinin sosyal medya ve bir internet sitesinden dolaşıma sokulmasının ardından, 2009-2017 yılları arasında görev yapan eski Deniz Kuvvetleri Komutanları; emekli oramiraller Uğur Yiğit, Murat Bilgel ve Bülent Bostanoğlu’nun yanı sıra, emekli amiraller Bülent Olcay, Cem Gürdeniz, Kadir Sağdıç, Atilla Kezek ve Türker Ertürk gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 104 emekli amiral hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, resen soruşturma başlattığını açıkladı.

SAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Bildiri soruşturmasıyla ilgili savcılıktan sabah saatlerinde bir açıklama yapıldı ve, "Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne yazılan talimata istinaden, bildiriyi hazırlayan ve yayımlanma sürecinde aktif olarak faaliyet göstererek imza listesinde yer alan, diğer kişiler tarafından imzalanmasını sağlayan kişilerin açık kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilerek bildirilmesi üzerine 10 şüphelinin, üzerlerine atılı suçun niteliği ile delillerin yok edilmesinin önüne geçmek ve varsa başka şüphelilerin de ivedilikle tespit edilmesini sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunması nedeniyle eş zamanlı olarak gözaltına alınmalarına, 4 şüphelinin ise belirlenen adreslerindeki arama ve el koyma işlemlerinin icrasından sonra yaş durumları göz önüne alınarak gözaltına alınmaksızın 3 gün içerisinde Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne müracaat etmelerinin kendilerine tebliğine karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

‘EŞ ZAMANLI BASKIN’

Bu kapsamda haklarında gözaltı kararı verilen Kadir Sağdıç, Alaettin Sevim, Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Türker Ertürk İstanbul’daki evlerinde, Atilla Kezek ve Ergun Mengi Ankara’daki evlerinde, Ali Sadi Ünsal ile Turgay Erdağ da Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki evlerinde gözaltına alındı ve işlemlerin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

İstanbul’da ikamet eden, ancak yaş durumları nedeniyle haklarında gözaltı kararı verilmeyen emekli amiraller Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat’a, evlerindeki arama el koyma işlemi sonrası, ifadelerini vermek üzere 3 gün içerisinde Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gitmeleri için tebligat yapıldı.

Haberin Devamı

Gözaltı işlemlerinin ardından, emekli amirallere ait ikametlerde aramalar yapıldığı, bu aramalarda ele geçirilen dijital materyallerin soruşturma açısından önemli olduğu vurgulandı.

SORUŞTURMADA DİKKAT ÇEKEN TESPİTLER

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosundan sorumlu Başsavcıvekili Veysel Kaçmaz tarafından yürütülen soruşturmada, gözaltına alınan emekli amirallerin bildirinin hazırlanmasında, bildiride adı geçen diğer kişilere ulaştırılmasında ve imzalatılmasında rol oynadıkları tespit edildi.

Gözaltına alınan şüphelilerin ev aramaları ve dijital materyallerinin incelemesinin devam ettiği öğrenilen soruşturmada, emekli amirallerin yurt içi ve yurt dışındaki bağlantılarının araştırıldığı kaydedildi.

Soruşturmada, bildiriyi hazırlayan şüphelilerin görevde olan muvazzaf subaylarla irtibatı olup olmadığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı dışında diğer komutanlıklarla da irtibat kurulup kurulmadığı, başka kişilere imza için baskı yapılıp yapılmadığının araştırıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Bildirinin başlığı, kullanılan dil, yayınlanma saati ve kullanılan terimlerin daha önce yayınlanan muhtıralarla benzerlik gösterdiği belirlendi. Şüphelilerin ifadeleri ve dijital incelemelerin ardından soruşturmanın derinleştirileceği belirtildi.

‘DENİZ ASLANLARI’ DETAYI

Emekli 104 amiralin yayımladığı bildirinin ardından, bazı internet siteleri ve sosyal medyada kendilerine “Deniz Aslanları” adını veren bir grubun bildirisi yayımlandı. Deniz Lisesi ve Deniz Harp Okulu’nda eğitim görenlerin dahil olduğu Deniz Aslanları grubundan 46 kişinin imzasını taşıyan bildiride imzacı olarak gösterilen 20’ye yakın isim, imzacı olmadığını, adının bilgisi dışında metne eklendiğini duyurdu. Ergenekon ve Balyoz kumpas davalarında, bazı askerlerin avukatlığını yapan Şule Nazlıoğlu Erol, “Deniz Aslanları ismiyle yayınlanan bildiri tamamen provokasyondur. Amiraller bildirisi ile alakası yoktur” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Öte yandan listede adı geçen emekli Deniz Yarbay Kemal Egemen, listeyi hazırlayanlardan şikâyetçi oldu. Egemen, dün gece Kadıköy Göztepe karakoluna gidip ismini ve imzasını kullananları şikayet etti.

 

GÖZALTI SÜRELERİ UZATILABİLİR

Yayınladıkları bildiri nedeniyle gözaltına alınan emekli amirallerin Emniyet'teki işlemleri sürerken ifadeleri alındı. Haklarında işlem başlatılan ve 10’u gözaltında olan toplam 14 amiralin yarın gözaltı süreleri sona eriyor. Ama gelen bilgilere göre; ihtiyaç görülmesi durumunda bu sürenin 4 gün daha uzatılabileceği öğrenildi.

GELEN TEPKİLER

ERDOĞAN: ART NİYETLİ

104 emekli amirallin ülke gündemini sarsan gece yarısı bildirisine tepki yağarken, bazı isimlerden de destek geldi.

Hükümetten tepkiler üst üste gelirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bildiriyle ilgili "Art niyetli" vurgusunu yaptı.

Erdoğan, "Bir gece yarısı gerçekleştirilen bu eylem kesinlikle art niyetli bir girişimdir. Emekli amirallerin vazifesi 104 tanesi bir araya gelerek siyasi tartışma konusunda darbe imaları içeren bildiriler yayınlamak değildir." dedi.

Erdoğan konuyla ilgili olarak partisinin bugünkü grup toplantısında "CHP, bir grup emekli amiralin buram buram darbe kokan bildirisini aklamaya çalışacak kadar şirazesinden koptu.CHP darbe kokan bildiriyi aklamaya çalışıyor. Şu anda bu emekli amirallerin merkezinde CHP'nin kendisi vardır. Ve 104'ün içinde CHP üyesi olanlar vardır. " ifadelerini kullandı.

BAHÇELİ'DEN SÜREÇ VURGUSU! 

MHP Lideri Devlet Bahçeli ise grup toplantısında bildiriye çok sert tepki gösterdi. Bahçeli'nin açıklamalarında, "Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir." sözleri öne çıktı.

Devlet Bahçeli, bildirinin yayımlanmasının bir sürecin son halkası olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Dilerdik ki, bu 104 emekli amiral, Doğu Akdeniz’deki beka mücadelemizle ilgili vatansever bir çıkış yapsalardı.Keşke, terörle mücadeleyle, verilen şehitlerle ilgili de tek bir kelam etmiş olsalardı. Hem muhtıracılar hem de siyasi muhipleri yalanlara bel bağladılar.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adı askeri kurs önergesinden çıkarıldı dediler, yalan söylediler.

Harp Akademileri’ne Giriş Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle algı operasyonları yaptılar, yalana bin yalan eklediler.

Milli Savunma Üniversitesi müfredatından Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi dersi kaldırıldı dediler, yalan üstüne yalan ürettiler.

Bir tuğamiralin cüppeli bir fotoğrafı üzerinden saldırdılar, oysaki açılan soruşturmayı görmezden geldiler.

Bir tümgeneral kandil mesajı yayımladı diye yaygara kopardılar, çuvalladılar, yaş tahtaya bastılar.

Kandil mesajı paylaştı diyerek bir kahraman askerimize iftira atmak tek kelimeyle adiliktir, terbiyesizliktir, edepsizliktir."

SARIKLI AMİRAL TARTIŞMASI

Milli Savunma Bakanı Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da tepki gösterdiği 'sarıklı amiral' ile ilgili incelemelerin sürdüğünü belirtti. Söz konusu amiralin sözleşmeli statüsünde olduğunu ifade eden Bakan Akar, idari soruşturmanın da devam ettiğinin altını çizdi. 104 amiralin gece bildirisi hakkında konuşan Akar, 'Problemli bir durum' ifadelerini kullandı. Bildiriye imza atan amiraller hakkında konuşan Akar, "Bedeli neyse ödeyeceler" dedi ve Türkiye'nin imajının zarar gördüğünü söyledi. Akar, "Bu problemli bir durumdur. Çık televizyonlar serbest, orada konuş, gazeteye yaz, konferans ver. Bir kere Türkiye'nin imajını bozuyorlar. Türk Silahlı Kuvvetleri, hiçbir görev ve sorumluluğu olmayan kişilerin hırs, ihtiras ve şahşi emellerine araç yapılamaz." dedi.

Bakan Akar, bildirinin düşmanı sevindirmekten başka bir işe yaramadığını ifade etti. Akar, "Mekanizma nasıl oluştu onu anlamaya çalışıyoruz. Bunun arkasında ne var, başka şeyler olabilir, başkaları bundan örnek alabilir. Bunla okumuş yazmış insanlar, yaptıkları işin nereye varacağını bilmek zorundalar. Dolayısıyla bedeli neyse ödeyecekler." dedi.

'ATATÜRK'ÜN ÇIKARILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL'

Bakan Akar sözleşmeli astsubay subay yönergesine ilişkin iddiaları da yanıtladı. Akar, "2010'da yayımlanan yönergeler yürürlükte. Bu yönergelerde Atatürk'ün çıkarılması gibi bir şey söz konusu değil. Birileri bir şey mi karıştırıyor, araştırılıyor. Bir kaşık suda fırtına çıkardılar. Bizim Atatürk hassasiyetimizi herkesin bilmesi lazım.

KILIÇDAROĞLU: EMEKLİLER DÜNYANIN NERESİNDE DARBE YAPTI

Muhalefet ise bildiriyi ifade özgürlüğü olarak gördüğünü belirtip bu yönde görüş bildirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 104 emekli amiralin yayımladığı bildiriye ilişkin, "Ne darbesi kardeşim. Emekliler dünyanın neresinde darbe yaptı?" ifadelerini kullandı.

MERAL AKŞENER'DEN BİLDİRİYE ZEVZEKLİK TEPKİSİ

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, bazı emekli amirallerin açıklamasına ilişkin, "Emekli amirallerin canı sıkılmış ve gece bir bildiri yayımlamışlar. Kişisel fikrimi söylüyorum, bu bir zevzekliktir. Bu zevzekliklerden Türkiye çok çekti." dedi.

İMZACI 104 EMEKLİ AMİRALİN İSİM LİSTESİ

Ergun Mengi, Alaettin Sevim, Nazif Özdağdeviren, Işık Biren, Ahmet Şenol, Hasan Hoşgit, Vedat Ersin, Metin Açımuz, Atilla Kezek, Nurhan Kahyaoğlu, Önder Çelebi, Metin Poyrazlar, Mücahit Şişlioğlu, Engin Baykal, Hüseyin Çiftçi, Atilla Kıyat, Vehbi Alpman, Celal Parlakoğlu, Mustafa Ekmel Özdengil, Serdar Dülger, Abdullah Mete, Ertan Demirtaş, Orhun Özdemir, Ersin Güler, Nadir Kınay, Hüseyin Hoşgit, İlker Güven, Baha Eren, Abdullah Gavremoğlu, Şükrü Bozoğlu, Hakan Ercan, Mesut Özel, Taner Ezgü, İbrahim Akın, Ömer Akdağlı, Mehmet Otuzbiroğlu, Taner Balkış, İzzet Artunç, Hakan Eraydın, Mehmet Ali Çınar, Deniz Dağlılar, Yalçın Ertuna, Türker Ertürk, Aydın Canel, Sami Örgüç, Yalçın Kavukçuoğlu, Nazım Çubukçu, Ahmet Aksoy, Can Erenoğlu, Doğan Hacipoğlu, Abdullah Akgül, Aziz Öztürk, A.Serdar Akınsel, İlker Güven, Mustafa İpteş, Caner Bener, Nejat Berksun, Kadir Sağdıç, Tayfun Tansan, İskender Yıldırım, Ali Yüksel Önel, Uğur Yiğit, Mustafa Özbey, Cem Gürdeniz, Bülent Bostanoğlu, Murat Bilgel, Cengiz Alpözü, Serdar Okan Kırçiçek, Tufan Mimir, Turgut Tufan, Turhan Özer, Alper Tezeren, Mustafa Ültanur, Ruhsar Sümer, Cemal Üren, Gündüz Alp Demirus, Deniz Cora, Gürkan İnan, Atilla Tonguç, Mustafa Karasabun, Erol Yüksel, Özbek Gürgün, Bülent Olcay, Nejat Güldiken, Turgay Erdağ, İsmail Taylan, Aydın Gürül, Raif Naldemir, Numan Alansal, Tanzar Dinçer, Erol Adayener, Haluk Sayın, Ferhat Ferhanoğlu, Mehmet Ali Özgüven, Ali Sadi Ünsal, Doğan Denizmen, Taner Akkaya, Necati Kurt, Tayfun Uraz, Engin Heper, Hayati Bilgiç, Hasan Nihat Doğan, Ömer Bayram Çetin, Mithat Kemal Algül.