Gündem Emekliye 2020 yılında ne kadar zam yapılacak? En düşük 63 en yüksek 336 lira artacak!

Emekliye 2020 yılında ne kadar zam yapılacak? En düşük 63 en yüksek 336 lira artacak!

08.12.2019 - 15:10 | Son Güncellenme:

2019 yılı sonuna yaklaşılırken emekliye yapılacak olan zam oranları da netleşmeye başladı. Bu kapsamda Aralık ayı enflasyon rakamı hariç son 5 aylık süreçte enflasyon oranı 5,71'e ulaştı. Enflasyon rakamlarının yavaş yavaş şekillenmeye başlaması ile birlikte emekli ve memurların alacağı zam oranı da netleşmeye başladı. Peki 2020 yılında emekli ne kadar zam alacak?

Emekliye 2020 yılında ne kadar zam yapılacak En düşük 63 en yüksek 336 lira artacak

2020 yılı için geri sayım sürerken milyonlarca emeklinin gözü kulağı da yeni yılda yapılacak olan zam oranlarına çevrildi. Bu kapsamda Temmuz ayından sonraki süreç ele alındığınde emekli ve memurun yeni yılda alacağı zam oranı da yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Temmuz aralık ayı arasındaki dönemde enflasyon farkı % 5,71'e ulaşırken en düşük emekli maaşı zam oranı 63 en yüksek 336 lira olarak hesaplandı. Aralık ayı enflasyon rakamnın açıklanmasının ardından emeklilerin alacakları zam oranları da değişkenlik gösterebilecek.

Haberin Devamı

NELER DEĞİŞTİ

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammını bu yılın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon belirleyecek. Maaşlara 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak. Memurlara ve memur emeklilerine ise toplu sözleşme gereğince yüzde 4 artış ve ayrıca bu yılın ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 5'i aşarsa aşan kısım fark solarak ödenecek. Şimdi dün açıklanan enflasyon verilerinden yola çıkarak emeklilerin ve memurların bu gelişmeye göre zam oranlarına detaylı olarak bakalım.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİ: SSK ve Bağ-Kur emeklilerin zam oranı 6 aylık enflasyon kadar oluyor. Dün açıklanan veriyle birlikte bu gruptaki emeklilerimizin 5 aylık zamları netleşmiş oldu. Yani 5 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 5.71 oldu. Bu rakamın üzerine Aralık enflasyon eklenecek. Aralık enflasyonu sıfır çıksa bile emekliler için 5.71'lik oran kesinleşmiş oldu.

Haberin Devamı

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ: Kamuda çalışan yaklaşık 3 milyon memur ile 2 milyon memur emeklisi için ise enflasyon oranı fark anlamı taşıyor. Memurlar ve Memur emeklileri toplu sözleşmeyle belirlenen yüzde 4 oranındaki zamlarını Ocak'ta alacaklar. Ancak eğer 6 aylık enflasyon yüzde 5'i aşarsa aşan kısımda ek olarak verilecek. 5 aylık enflasyona baktığımızda bile fark alacakları kesinleşmiş oldu. Buna Aralık enflasyonu eklendiğinde fark daha da artabilecek. Son gelen veriye göre memurların ve emekli memurların 5 aylık zamları yüzde 4.71'e ulaştı.