Gündem Emniyet müdürlerine ‘inceleme’ talimatı

Emniyet müdürlerine ‘inceleme’ talimatı

13.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Şahin, ‘Teröriste ağlamıyorsanız insan değilsiniz’ diyen ve Erdoğan tarafından da eleştirilen Diyarbakır Emniyet Müdürü ile Tunceli Emniyet Müdürü hakkında inceleme başlattı

Emniyet müdürlerine ‘inceleme’ talimatı

İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in talimatı doğrultusunda, “Dağda ölen teröriste ağlamıyorsanız insan değilsiniz” sözleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağır biçimde eleştirilen Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven ile “Tuncelili vatandaş, bıyık şekli bilmem ne gibi olanları, kafasındaki yıkamadığı duvarlarla hüküm sürmeye çalışan tipleri istemiyor. Tunceli’ye Alevi personel istedim” diyen Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz hakkında inceleme başlattı. Görevlendirilen müfettişler Diyarbakır ve Tunceli’ye giderek çalışmalara başladı. Müfettişler, emniyet müdürlürine konuşmalarının nedenini ve sözlerinin anlamını soracak. Hazırlanacak rapora göre, emniyet müdürleri hakkında soruşturma başlatılabilecek.
İçişleri Bakanı Şahin’in talimatıyla Güven ve Yılmaz hakkında incelemede bulunmak üzere mülkiye ve polis müfettişleri görevlendirildi. İki müfettiş Güven için Diyarbakır’a giderek, açıklamaları Başbakan Erdoğan başta olmak üzere CHP, MHP ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çeken Güven’in ifadesini alacak. Müfettişlerin raporu doğrultusunda Güven hakkında disiplin cezası verilmek üzere soruşturma başlatılabilecek.

‘Alevi polis’ açıklaması
Şahin’in, Tunceli Emniyet Müdürü Yılmaz için görevlendirdiği müfettişler de Tunceli’ye giderek incelemelere başladı. Yılmaz, bir gazeteye yaptığı açıklamada, “Bölgede yönetici profili değişti. Bu, bürokrasiye sivil düşüncenin hakim olmasıdır. Bu değişimi daha çok göreceğiz. Aleviler konusundaki duruşumuzu ayarladım. Doğu ve Güneydoğu’da devletin gücünü göstermek için yıllarca otorite temeline dayalı yanlış görevlendirmeler yapıldı. Geçmişi eleştirmeden iyileşme olmaz. Artık halkla kucaklaşan, halkın profiline uygun yöneticiler atanıyor. Umut verici. Devletin Alevilere karşı önyargısını yıkmak kolay. Önyargısız yetkili atanırsa, 1-2 ayda personelini de değiştirebilir. Sabır ve devletin yöreye Aleviliğe, Kürt politikasına uygun insan ataması gerekir. Tuncelili vatandaş, bıyık şekli bilmem ne gibi olanları, kafasındaki yıkamadığı duvarlarla hüküm sürmeye çalışan tipleri istemiyor. ‘Personelin kimliğinde Alevi-Sünni gibi ifade olmaz ama en azından doğduğu kent itibarıyla böyle bir görevlendirmede bulunabilecekleri’ karşılığını aldım” demişti.

Haberin Devamı

Emniyet müdür yardımcısı PKK’lı taziyesine gitmiş
Diyarbakır’da 2 yıl emniyet müdür yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra İstanbul’a atanan Metin Murat Arslan, Diyarbakır’da bilmeden bir PKK’lının taziyesine gittiğini söyledi. Taziye ziyareti ile ilgili Arslan, “Anormal bir durum mu var, elbette ki hayır. Sayın Güven’in ifadelerinde olduğu gibi hiçbir anormallik yoktu, çünkü benim ülkemin bir insanı ölmüştü, keşke ölmeden, kangrenleşmeden sahip çıkılabilseydi” dedi. Diyarbakır Haber Merkezi adlı internet sitesine makale yazan Metin Murat Arslan, Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven’in samimi, içten insanlardan olma erdemini taşıyan açıklamasının Türkiye’nin gündemine oturduğunu belirtti. Arslan, “Kürt sorunu konusunda da sadece duygularla değil, akıl ve vicdanla birlikte bir yoğurma yapılabilen her kişi, eminim ki sayın Güven gibi ifade edecektir. Bu tarz düşünüp de ifade edemeyen binlerce sessizin sesi olmuştur bu sözler” dedi. DHA

Haberin Devamı

Güven’e adli soruşturma
Güven hakkında Türkiye Kamu-Sen, Şehit Aileleri Derneği gibi kurumlar da suç duyurusunda bulunmuşlardı. Bu suç duyuruları nedeniyle yürütülecek soruşturmada da idari soruşturmadan çıkacak rapor dayanak oluşturulabilecek. Güven’in müfettiş raporunda suçlu bulunması durumunda, hakkında adli işlem yapılması da gündeme gelebilecek.