Gündem EN FARKLI BAYRAM!

EN FARKLI BAYRAM!

20.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının değiştirilmesi, tepki ve tören çeşitliliğine neden oldu. Pek çok il ve ilçede çelenk krizi yaşanırken, alternatif kutlamalar ve protestolar güne damgasını vurdu

EN FARKLI BAYRAM

Türkiye, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı dün çok farklı bir şekilde kutladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ulusal ve Resmi Bayramlar Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, Başkent’te 21 pare top atışı yapılmadı, protokol Anıtkabir‘e çıkmadı, illerdeki stadyumlarda gösteriler olmadı. İllerdeki kutlamalarda resmi tören olarak sadece Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Ancak bu yetkinin de yalnızca Gençlik Hizmetleri ve Spor İl müdürlüklerine verilmesi nedeniyle 19 Mayıs törenleri tartışmalı başladı. Birçok kentte Atatürk anıtına çelenk koymak isteyen CHP ve sivil toplum örgütleri “yönetmeliği gerekçe gösteren” polis engeline takıldı. Protokolün ayrılmasından sonra çelenk koyabilen kuruluşların temsilcileri yeni yönetmeliği ve uygulamayı sert sözlerle eleştirdi.

Yönetmelik tepkisi
Bazı illerde çelenk koymak için ısrar edenlerin polis zoruyla dağıtılması, Antalya’daki kutlamalarda hazır bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a gösterilen sert tepki, Muğla’da CHP’lilerin yönetmeliği yırtması dünkü bayram kutlamalarına damga vurdu.
Başını CHP’nin çektiği bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri binlerce kişinin katılımıyla alternatif kutlamalar yaptı.

Antalya’da bakan ‘yuh’
Antalya’daki 19 Mayıs törenlere çelenk krizi ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı pyrotesto damgasını vurdu. Bakan Günay’ın, kutlamaların yapıldığı Cumhuriyet Meydanı’na gelişinde, bir grup “yuh” çekti ve “Türkiye laiktir, laik kalacaktır” diye slogan attı.
Bakan Günay, alandan ayrılırken korumalarına dönüp “Protestocular arasında pos bıyıklı biri vardı. Kamu görevlisi olabilir. Adını öğrenin bana bildirin” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın çelenk yasağını, Atatürk Anıtı’na bir buket çiçek bırakarak deldi ve sol elini yumruk yapıp havaya doğru kaldırarak, “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” diye bağırdı.
Isparta’da çlenk koylamı engellenen grup yol keserken, Muğla’da CHP’lir yönetmeliği yırttı.

Haberin Devamı

EN FARKLI BAYRAM

BAYRAĞINI ALAN ŞİŞLİ’YE KOŞTU
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle, Mecidiyeköy’den Taksim’e kadar uzanan Halaskargazi Bulvarı’nı dev Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle süsleyen Şişli belediyesi’nin, “Bayrağını al, bayramına gel” sloganıyla duyurduğu etkinliğe, İstanbul’un ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden binlerce kişi katıldı. Ellerinde bayraklar ve Atatürk resimleriyle Şişli’deki Atatürk Evi’nin önünde toplanan vatandaşlar, 10. yıl Marşı eşliğinde Mecidiyeköy’e kadar yürüdü. Kutlamalarda daha sonra, Şişli Belediyesi’nin oluşturduğu 500 kişilik kadın korosu, Atütürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Ardından Kenan Doğulu, Şişli Meydanı’nda kurulan sahnede konser verdi. Bir açıklama yapan Şişli belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “Ülkemizin kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımı bugün çakıldı. Bu nedenle 19 Mayıs’ı büyük coşkuyla kutlamak istedik” dedi.

Haberin Devamı

Taksim’de ‘saygı’ krizi yaşandı
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle İstanbul’da da çeşitli törenler yapıldı. İstanbul’daki törenlerin adresi Taksim’di. Yeni yönetmeliğe göre yapılan Taksim’deki resmi törende sadece İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey yer aldı. Tören, Güzey’in Taksim Cumhuriyet Anıtına çelenk koymasıyla başladı. Ardından İstiklal Marşı okundu.
Bu sırada bazı DSP’liler “Atatürk’e saygı istiyoruz” diyerek bağırmaya başladı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından DSP’liler bu kez ellerindeki Türk bayrakları ve karanfillerle görevlilerin üzerine yürüdü. Gerginliğe törende bulunan sivil polisler müdahale etti.
Bazı DSP’liler, törene katılan gaziler ve bazı vatandaşlar Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde saygı duruşunda bulundu.

EN FARKLI BAYRAM


‘Gençlik Yürüyüşü’ yapıldı
İstanbul’da Taksim’deki krizli törenin ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 19 Mayıs nedeniyle “Ata’ya Saygı ve Gençlik Yürüyüşü” düzenlendi. Galatasaray’dan başlanan yürüyüşe İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Numan Güzey ve İstanbul’daki okullardan öğrenciler katıldı. Yürüyüş sırasında 10. Yıl Marşı’nı okuyan gençlere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı bandosu eşlik etti. Yürüyüşün ardından Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde saygı duruşunda bulunuldu. Gençler daha sonra halk oyunları ve spor gösterileri yaptı.

Vali: Mevzuata uygun
Vali Mutlu, Taksim’deki tören sırasında saygı duruşunda bulunulmamasıyla ilgili soru üzerine şunları söyledi: “Öncelikle bayramımız kutlu olsun. 19 Mayıs’ı şehrimizde fevkalade güzel etkinliklerle kutluyoruz. Her şey kurallar uygun mevzuata uygun bir şekilde sürdürülüyor.”
CHP’den alternatif tören
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Örgütü, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı Beyoğlu Tünel’den Taksim’e “Bugün 19 Mayıs 1919. Durma İstanbul yürüyoruz” yazılı pankartla yürüyerek kutladı. CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın da bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Haberin Devamı

EN FARKLI BAYRAM

Haberin Devamı

Edirne’deki “Gençlik Yürüyüşü”ne elinde Atatürk fotoğrafıyla katılan yaşlı kadın ilgi odağı oldu.
RAHMi CiNOKUR AA

Başkent’te bir başka 19 Mayıs
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ulusal ve Resmi Bayramlar Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, dün ilk kez geçtiğimiz yıllardan farklı bir programla kutlandı. 19 Mayıs’larda cumhurbaşkanının başkanlığındaki devlet erkanının katıldığı resmi Anıtkabir töreninin yerini bu yıl, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın 81 ilden gelen gençlerle birlikte yaptığı ziyaret aldı. Bakan Kılıç, saat 10.30’da Türkiye’nin 81 ilinden, KKTC’den ve Almanya’dan gelen gençlerle birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti ve Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.
Kılıç ve gençler, Anıtkabir ziyaretinin ardından AKM’de düzenlenen kutlama programına katıldı. AKM alanına kurulan çadırlarda, 81 ilin ve 35 ülkenin kültürlerine ait resim, fotoğraf ve elişleri sergilendi. Kutlama programı çerçevesinde mehteran takımının konseri, yabancı grupların halk dansları gösterileri ve motokros gösterileri gerçekleştirildi. Burada bir konuşma yapan Bakan Suat Kılıç, 19 Mayıs’ın sıradan bir gün olmadığını söyleyerek, “19 Mayıs 1919 olmasaydı, 29 Ekim 1923’te Türk milleti adına Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu da söz konusu olmayacaktı. 19 Mayıs işte bu kadar anlamlı, değerli, önemli bir tarih; bu kadar kutlu bir başlangıcın adıdır” dedi.

Şöhretler Karması maç yaptı
19 Mayıs kutlamaları çerçevesinde Şöhretler Karması ile Ampute Futbol Milli Takımı, 19 Mayıs Stadı’nda gösteri maçı yaptı. Milli Takımlar Teknik Direktörü Abdullah Avcı yönetiminde sahaya çıkan Şöhretler Karması Hakan Şükür, Uğur Tütüneker, Bülent Korkmaz, Evren Turhan, Ayhan Akman, Cihat Arslan, Burhan Saatçioğlu, Ergün Penbe, Fevzi Layiç, Hakan Ünsal, Mert Korkmaz, Tümer Metin ve Cihat Aslan’dan oluştu. Şöhretler Karması ile Teknik direktör Halil İbrahim Köprülü yönetimindeki Ampute Futbol Milli Takımı maçı, 4-4 berabere bitti.
ANKARA Milliyet

Haberin Devamı


Samsun’da kadın ve erkek sporcu güreşti
Samsun’da 19 Mayıs kutlamaları, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün Atatürk Anıtı’na çelenk koyması ve saygı duruşu ile başladı. Tütün İskelesi’nde Atatürk ve 18 arkadaşının Bandırma Vapuru’ndan Samsun’a çıkışları canlandırıldı. Daha sonra 19 Mayıs Stadı’nda gösteriler yapıldı. Gösteriler sırasında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı sporcular tarafından eskrim, bisiklet, boks, güreş, uzakdoğu sporlarının gösterisi yapıldı. Bu gösteriler arasında bir kadın güreşçi ile erkek güreşçinin mücadelesi büyük ilgiyle izlendi.

ŞIRNAK’TA KÜRTÇE-TÜRKÇE ŞARKILI KUTLAMA
- Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 19 Mayıs, valilik binaları önünde yapılan etkinliklerle kutlandı. Şırnak’ta Cumhuriyet Anadolu Lisesi Bahçesi’ndeki törene katılanlar Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde eğlendi.
- Şehit Üsteğmen Aytaç Kaya’nın dün yapılan cenaze töreni nedeniyle Elazığ’daki törenlerin eğlence bölümleri iptal edilirken, Mardin’de Vali Turhan Ayvaz ve protokol üyeleri öğrencilerle halay çekerek kutladı.
- Diyarbakır Valilik binası önünde yapılan kutlamalarda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından Yurt-Kur Trabzon Müdürlüğü folklor ekibi Karadeniz halk oyunları gösterisi yaptı, Zeybek oynadı. Kutlamada Uzakdoğu sporları gösterisi de yapıldı.

Google’dan kutlama
İnternet arama motoru Google, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. Google ana sayfasında, “doodle” olarak adlandırılan logodaki “google” yazısı, öğrencilerin kutlamalar sırasında stadyumlarda yaptıkları gösterilerle tasarlandı.

Alternatif kutlamada 20 bin kişi yürüdü
İzmir’de 19 Mayıs hem resmi hem alternatif törenlerle kutlandı. Resmi tören, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na, saat 08.00’de çelenk konulmasıyla başladı. İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan, programa göre anıta çelenk bıraktı. Ardından program dışı olarak CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray da anıta çelenk koydu.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören ardından 124 yıllık tarihe sahip Atatürk Lisesi’nin bahçesindeki kutlamalara geçildi. Kutlamalara Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte askeri- sivil yetkililer ile öğrenciler, hazır bulundu. İzmir’de aralarında çok sayıda sivil toplum kuruluşu, parti ve sendika üyelerinin bulunduğu yaklaşık 20 bin kişi, 19 Mayıs’ı alternatif törenle kutladı. Kortej halinde yürüdükleri Cumhuriyet Meydanı’nı Türk bayraklarıyla donatan kalabalık, resmi törenlerdeki yeni yönetmeliğe “Yuh” sesleri ile tepki gösterdi. Yürüyüş sırasında “19 Mayıs Yasaklanamaz”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Türkiye laiktir, laik kalacak”, “Yaşasın tam bağımsız Türkiye”, “Cemaat, İzmir’le başa çıkamaz”, “Cumhuriyet değil, AKP yıkılacak”, “Yaşasın 19 Mayıs” sloganları attı.
TURÇ TOP- KADİR ÖZEN İzmir DHA

EN FARKLI BAYRAM

Artvin Atatepe’de, Kahvecioğlu Vakfı’nca yaptırılan 22 metre yüksekliğindeki Türkiye’nin en büyük Atatürk Heykeli’nin açılışı yapıldı. Daha önce tartışılan açılış törenine Kahvecioğlu Vakfı Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu da katıldı.
MUHAMMET KAÇAR DHA