Gündem En ünlü sahil artık anıt mezar

En ünlü sahil artık anıt mezar

12.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Japonya’yı sarsan deprem ve tsunami felaketinin yıldönümünde milyonlarca Japon kurbanları andı...

En ünlü sahil artık anıt mezar

9.0 şiddetindeki deprem ve tsunaminin yıl dönümünde tüm Japonya yasa büründü. Dün başkent Tokyo ve en büyük kaybın yaşandığı İshinomaki kentinde anma törenleri düzenlendi, törenler tüm ülkede dev ekranlarda canlı yayınlandı. Kısa bir süre önce bypass ameliyatı olan İmparator Akihito çok istemesine rağmen deprem bölgesine gidemediği için İmparatoriçe Michiko ile Tokyo’daki törene katıldı. İshinomaki’deki törene katılanlar ise tek bir kelime etmeden felakete verilen kayıpları andı.

Felaketin izleri silenemedi
21 metrelik tsunami dalgalarının enkaza çevirdiği İshinomaki kenti bir yıl geçmesine rağmen felaketi hâlâ dün olmuş gibi hissediyor. Yüzde 50’si tsunami dalgaları tarafından yutulan kentte 3 binden fazla kişi öldü, 535 kişi kayboldu, 80 bin ev tamamen yıkıldı. Bir zamanlar ülkenin en ünlü sahillerinden olan İshinomaki kıyılarında yalnızca birkaç ev ve fabrika ayakta kalabilmiş.
İshinomaki Belediyesi Felaket Önleme Direktörü Atsushi Hamano ile çıktığımız turda sahile yaklaştıkça dev enkaz yığınları ile karşılaşıyoruz. Üst üste yığılan yüzlerce hurdaya dönmüş araçlar bile henüz kaldırılamamış. Belediye bir daha sahil bölgesine inşaat yapmama kararı aldığı için artık kıyılar mezarlıklar ile dolu.

Velilerin yürek yakan öyküsü
Felaketin en acı hatırası ise Kadowaki İlkokulu’nun binası. 5 bin kişilik okul, tüm öğrencilerinin kurtarılmasına rağmen onları aramak için gelen yüzlerce ebeveyne mezar olmuş. Sular çekildikten sonra yangın çıkan binadan gece boyu çığlıklar gelmesine rağmen kimse okula ulaşamamış. Sabah olduğunda ise artık çığlıklar duyulmuyormuş. İshinomaki sahilleri artık adeta bir anıt mezarı andırıyor. Kent sakinleri ve Japonya’nın dört bir yanından gelenler her gün artık bomboş bir araziye dönen sahil bölgesine, enkazlara ve mezarlıklara geleneklerine uygun olarak çiçek ve içecek bırakıyorlar.


Sayılarla felaketin yıldönümü


-15.854 Ölü sayısı
- 3.155 Kaybolanların sayısı
- 383.258 Tamamen yıklan ev sayısı
- 325 bin Prefabrik ve hükümetin kirasını ödediği evlerde yaşayanların sayısı
- 580 Toplu tahliye merkezlerinde yaşayanların sayısı
- 208 milyar TL Felaketten sonra hükümetin acil
yardım ve onarım çalışmaları için ayırdığı bütçe
- 3.15 milyar TL Fukuşima kurbanlarına verilen tazminat