Gündem ‘Enerjiden istifade için Kıbrıs’ta nihai çözümü beklemek doğru değil’

‘Enerjiden istifade için Kıbrıs’ta nihai çözümü beklemek doğru değil’

05.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarından istifade etmek için Kıbrıs’ta nihai çözümü beklemek açıkçası bence hem bölge için hem de dünya için iyi bir durum değil” dedi.

‘Enerjiden istifade için Kıbrıs’ta nihai çözümü beklemek doğru değil’

ANKARA Milliyet - Fidan, dün KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile bakanlıkta bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Fidan, verimli bir görüşme yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: 

Haberin Devamı

“Türk dış politikası, Kıbrıs Adası’na yönelik iki önemli alanda faaliyetlerini yürütmekte. İkisi de Ada’daki Kıbrıs Türkleri’nin refahı ve güvenliği odaklı politikalardır. Birincisi Kıbrıs Türkleri’nin uluslararası toplumdaki statüsü ne olacak? İkincisi Türkiye olarak Kıbrıs Türkleri’nin refahını, huzurunu, güvenliğini sağlamak için daha ileri hangi adımlar atabiliriz; o açıdan bakıyoruz.” 

Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarından istifade etmek için Ada’daki nihai çözümü beklemenin hem bölge için hem de dünya için iyi bir durum olmadığını vurgulayan Fidan, “Esas itibarıyla KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar geçen temmuz ayında bu konuyla ilgili oldukça yapıcı bir yaklaşımda bulundu. Fakat Rum tarafı bir türlü bu konuda iş birliğine yanaşmadı. Bizim görüşümüz de Türkiye olarak KKTC ile aynı paralellikte. Siyasal çözümün beklenmesine gerek kalmaksızın her iki tarafın da eşit şekilde istifade edeceği enerji potansiyelinin kullanımı mümkündür” dedi.