Gündem Engelliler arasında ‘yandaş’ tartışması

Engelliler arasında ‘yandaş’ tartışması

11.02.2009 - 01:16 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) engellilerin eğitimiyle ilgili Beyazay Derneği ile yürüteceği kampanyada “Kuran kursu” tartışması yaşandı

Engelliler arasında ‘yandaş’  tartışması

Engelliler Konfederasyonu Başkanı avukat Turhan İçli, AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva’nın başkanı olduğu Beyazay Derneği’nin hükümetin “yandaşı” olduğunu savunarak, “Dernek, görme engellilere Kuran’ı öğretmek amacıyla kurulmuştu” dedi.
Hayrünnisa Gül’ün himayesinde, Beyazay Derneği’nce organize edilen, “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyasının protokol imza töreni dün yapıldı. Törene, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve Ayva katıldı.
Törende, sponsorlara plaket verildiği sırada İçli ve beraberindeki federasyon başkanları dışarı çıkarak kampanyaya tepki gösterdi. Beyazay’ın marjinal bir dernek olduğunu ve altı ilde şubesi bulunduğunu belirten İçli, şunları söyledi:
“Altı Nokta Körler Derneği, bu projenin kapsamlısını dört yıl önce sundu. Yanıt verilmedi. Çok sınırlı üye tabanını temsil eden dernekle proje yapılıyor. Çünkü Beyazay, yandaş dernektir. Siyasi ve dünya görüşü olarak hükümetin sivil toplum içindeki izdüşümüdür. Yıllar önce Kuran kursları açmak ve görme engellilere Kuran’ı öğretmek amacıyla kurulmuştu.”

Denetimden kaçılıyor
İçli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yandaş örgütün seçilmesi düşündürücü. Bu bir seçim kampanyası. Gökkuşağı kampanyasından elde edilen gelir buhar oldu. Neden federasyonlarla yapılmıyor? Çünkü yapılırsa denetim olur.”
Ayva ise”Yandaş tabirinin özürlü camiasına hiçbir getirisi olmayacak” diye yanıt verdi.