Gündem Enkazdan geriye acılar kaldı

Enkazdan geriye acılar kaldı

16.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 12 binanın yıkıldığı, 418 kişinin hayatını kaybettiği Adana’da 23 binanın ağır hasarlı, 120 binanın ise orta hasarlı olduğu tespit edildi. Kent merkezinde yıkılan binaların tamamında kurtarma çalışmaları tamamlanırken enkaz kaldırma çalışmalarında da sona gelindi. Her biri onlarca kişiye mezar olan Hasan Alpargün, Zeray, Tutaryapı, Sinem apartmanlarının enkazının kaldırılmasından sonra geriye sadece acı bir tablo kaldı.

Enkazdan geriye acılar kaldı

ADANA DHA, İHA - Adana’da depremin ardından evleri hasarlı olduğu için evlerine giremeyen depremzedeler, AFAD çadırlarında afetin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Umudun resimleri

Depremzede ailelerin çocukları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kurulan ASDEP anaokulu çocuk evlerinde uzmanlar eşliğinde oyun hamurları, resim ve geleneksel oyunlar ile depremin izlerini silmeye çalışıyor. Çocuklar, AFAD çadırlarında resimler yaparak gelecek hayallerini boyalarla beyaz kâğıtlarına yansıtıyor. Yaptıkları doğa içerikli resimler ve yıkık binalar çocukların yaşadıkları zorlu günleri ve umudun resimleri olarak arşivleniyor.

Deprem bölgelerinde enkaz altından 200 saat sonra kurtarılan afetzedeler, hava yoluyla dakikalar içerisinde Adana Şehir Hastanesi heliport pistine getirilerek hızla tedavilerine başlanıyor. 206’ncı saatte enkazdan çıkarılan 77 yaşındaki Mahmut Çetin de Sağlık Bakanlığı helikopteri ile buraya getirilerek tedavisine başlandı. 

Haberin Devamı

Adana Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Çetinkünar, “Son bir kaç gündür duyduğumuz haberler bizi mutlu ediyor, motivasyonumuzu hala yüksek tutmamıza sebep oluyor. Enkaz bölgesinden gelen güzel yaşam haberleri üzerine heliport alanında gelen hastaları beklemeye başlıyoruz” dedi.

 Çetinkünar, şöyle devam etti: “Enkazdan hala sağ çıkarılabilenlerin tek umudu ezilme sendromu dediğimiz, ezilmelere uğramamış olması, kafa travması almamış olması, herhangi bir göğüs travması almamış olması. Havanın soğuk olması bizim için özellikle Antakya bölgesinde avantaj oldu. Sıcak havalarda kuraklığa ve susuzluğa, vücudun dayanması çok daha zor. Son 4-5 günden beri gördüğümüz vakalar elleri, ayakları sağlam ve sadece susuzluktan yakınanlar oldu. Tabiiki bunların böbrek fonksiyonları bozuluyor. Bunların da tedavilerini hemen yapmak için gelen hastalarımızı yoğun bakıma alıyoruz ve tedavilerine başlıyoruz.”