Gündem Ergene’nin kurtuluşu 2020’de

Ergene’nin kurtuluşu 2020’de

17.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yıllardır sanayi atıklarıyla adım adım öldürülen Ergene’de tartışmalar devam ediyor. Eleştirilere karşı çıkan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, nehrin 2020’de birinci sınıf su niteliğine kavuşturulacağını açıkladı

Ergene’nin  kurtuluşu  2020’de

Trakya’nın en büyük çevre sorunlarından biri haline gelen Ergene nehri üzerindeki tartışmalar devam ediyor. Uzunköprü Belediyesi’nin 18 Kasım’da akredite laboratuvarlara yaptırdığı ölçümlerde Ergene suyunun dördüncü sınıf kirli su olarak tespit edilmesi ve beraberinde gelen eleştirilere itiraz eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı, nehrin 2020’de birinci sınıf su niteliğine kavuşacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Uzunköprü Belediyesi’nin yaptırdığı ölçümlerde Ergene’nin dördüncü sınıf kirli su olarak tespit edilmesiyle ilgili Milliyet’te yayımlanan haberin ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı. Açıklamada Ergene nehrinin halihazırda kirleticilere maruz kaldığı kabul edilirken, nehrin birinci sınıf su niteliğine ancak 2020 yılında ulaşacağı kaydedildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ergene’nin  kurtuluşu  2020’de

İleri arıtma tesisi

“Nüfusu 10 binin üzerindeki 12 yerleşim merkezinin atıksu arıtma tesisleri Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından, bir tanesi de Avrupa Birliği hibesi kullanılarak inşa edildi. Özel kanunla 3 bin civarındaki sanayi tesisinin 12 adet organize sanayi bölgesi kurularak kontrolü sağlandı. Bunlar için ortak ileri arıtma tesisi kurulması için projeler hazırlandı, inşaatlarına başlandı, gerçekleşme oranları toplamda yüzde 50’yi geçti. Ortak endüstriyel atıksu arıtma tesislerinin tamamı 2017 yılı içinde işletmeye alınacak. İleri arıtılmış atıksudaki muhtemel renk ve tuzluluğun aşırı pahalı yöntemlerle giderilmesi yerine Marmara Denizi Alt Akımına verilmesi için projeler tamamlandı; tünel, derin deşarj ve ana kanal inşatlarına başlandı.

Haberin Devamı

16 Ekim 2017 tarihinde, Ergene havzasındaki ileri arıtmadan geçirilmiş endüstriyel atıksuların yüzde 60’ının Marmara denizinin 47,5 metreden alt akımına verilmesi hedefi ile çalışmalar hızlandırıldı. Yeraltı sularının korunması için Meriç’ten su temini fizibilite çalışmaları yapılmaya başlandı. Ergene su kalitesinin anlık olarak izlenmesi sisteminin kurulması, su kullanımının azaltılması çalışmaları da yapıldı. Uzman adıyla konuyu bilmeyen kişilerden görüş alınıp kamuoyunun yanıltılması doğru değildir.”

Dalgıçlar bile giremedi

Hakan Dedeoğlu (Trakya Çevre Gönüllüsü): “Ergene bir şeylerin yapıldığı doğru ancak eksiklikler çok! Mesela; Ergene Nehri’nden tarımda sulama yapılabilmesi imkansız! Geçtiğimiz 26 Şubat’ta Uzunköprü’deki tarihi köprüden atlayan Doğuş Tavukçu isimli genç tüm aramalara rağmen bulunamadı. Ergene, o denli kirli ki arama çalışmalarında görevli dalgıç arkadaşlarımız bile suya giremedi. Haklılar da zaten! Böylesine kirli, zehir akan bir suya girilir mi? Bu noktada Ergene’nin bu denli kirli olması karşısında sessiz kalan, meseleyi savsaklayanlar nerede?”

Haberin Devamı

Ergene’nin  kurtuluşu  2020’de

‘Kirlilik azaldı ama hâlâ zehir akıyor’

Mustafa Yel (Ak Parti Tekirdağ milletvekili): “Ergene’nin dördüncü sınıf su kalitesinden ikinci sınıf su kalitesine geçmesini istiyoruz. 2019’da bunu gerçekleştirmiş olacağız. Hepimizin akrabaları Trakya’da yaşıyor. Sevdiklerimizi hatta bölgedeki hayvan ve bitkileri de düşünerek projeler geliştiriyoruz. Şu an için Ergene kirlidir. ‘Bu kirlilik bitti’ demek de doğru olmaz. 2007’ye göre yarı yarıya azalmış olsa da, Ergene’den zehir akıyor.”

Türabi Kayan (CHP Kırklareli milletvekili): “Kollektör kurup, Ergene nehrinin suyunu Marmara Denizi’ne ve Ege denizine deşarj edecekler. Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerine, ‘Madem Ergene suyu arıtılacak. o zaman yeniden nehrin yatağına verin, çiftçi kullansın’ deyince; mevcut teknoloji ile çok kirli olan Ergene Nehri’ni tamamen arıtamayacakları, bu tür arıtmadan geçen suların tarımsal sulamada kullanılamayacağını söylediler.”

Haberin Devamı

Erdin Bircan (CHP Edirne milletvekili): “Ergene’deki kirlenmiş su bile, 4 katı daha kirlenmiş durumda. Bırakın bir canlıyı, nehrin üzerinde sivrisinek bile yaşamıyor. Bakan bey, 2014 yılında Ergene’de yüzeceğini, Müezzinoğlu ise balık tutacağını iddia etmişti. Trakya’da bir kişi bile ‘Ergene kirli değildir’ demez. Dünya çevre örgütleri inceleme yapmış olsa bir sanayi tesisi bile açık kalamaz. Ergene’den zehir akıyor. Bakanlığın açıklamaları şaka gibi.”