Gündem ‘Ergenekon heyeti’ taşraya gönderildi

‘Ergenekon heyeti’ taşraya gönderildi

24.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK kararnamesiyle Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese Sakarya, üyelerden Hüsnü Çalmuk Kocaeli, Sedat Sami Haşıloğlu Trabzon hâkimliğine atandı...

‘Ergenekon heyeti’ taşraya gönderildi

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), özel yetkili mahkeme ve savcılıkların kapatılmasının ardından çoğunluğu burada görevli hâkim ve savcılara yönelik 271 kişilik kararname hazırladı. Kararnamede en dikkati çeken atamalar, Ergenekon davasında görev yapan asıl ve yedek üyelerin tenzili rütbe ile ayrı ayrı illere atanması oldu.
HSYK 1. Dairesi, 6526 sayılı Kanun ile kaldırılan özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde görev yapan başkan ve üyeler ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçların soruşturmasında görevlendirilen hakim ve Cumhuriyet savcıların atamalarına ilişkin kararnameyi yayımladı. HSYK 1. Dairesinin 271 kişilik kararnamesinin, ilgili kanun kapsamında kalan hakim ve Cumhuriyet savcıları ile talep, mazeret ve hizmet gerekleri dikkate alınarak kapsama alınan hakim ve Cumhuriyet savcıları hakkında yapılan çalışmalar sonucunda hazırlandığı bildirildi.
Kararname ile Ergenekon davasına bakan ve gerekçeli kararı 7 aydır yazmadıkları için haklarında inceleme başlatılan, son olarak kanunla ile ÖYM’lerin kapatılmasına karşılık, TBMM’nin ÖYM’leri kapatma yetkisi olmadığı çıkışıyla gündeme İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tamamen dağıtıldı. Heyet başkanı, üye ve yedek üyelerinin herbirinin ayrı ayrı illere atanması dikkati çekti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese Sakarya, üyelerden Hüsnü Çalmuk Kocaeli, Sedat Sami Haşıloğlu Trabzon’a, mahkemenin karar oturumlarına katıldıkları ortaya çıkan yedek üyeler Fatih Mehmet Uslu Kütahya, Ercan Fırat Zonguldak, Nihat Topal Kayseri hakimliğine atandı. Mahkeme Başkanı Özese’nin düz hakim olarak tenzili rütbeyle atanması dikkati çekti.

Balyoz hâkimi Kocaeli’ye
Balyoz kararına imza atan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Ali Efendi Peksak Kocaeli hakimliğine atandı. Balyoz davasında yeniden yargılamayı reddeden İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Gökmen Demircan da tenzili rütbeyle Tekirdağ hakimliğine atandı.
Şike davasına bakan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci Bakırköy, üyeler Hikmet Şen ve Bülent Kınay İstanbul hakimliğine atandı. Ekinci’nin de düz hakim olarak atanması dikkati çekti.

17 Aralık savcısı Afyon’a
İstanbul’daki 17 Aralık soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı oldu. İstanbul’da görülen KCK davasına da bakan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kazım Kahyaoğlu da Sakarya’ya hakim atandı. Poyrazköy davasının görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Vedat Dalda ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın yargılandığı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Osman Kaya İstanbul hakimliğinde kaldı.
TMK’nın 10. maddesiyle görevli mahkemeler kurulunca bu mahkemelerin görev alanına giren suçlarla ilgili teknik takip, dinleme ve tutuklama taleplerini karara bağlamakla görevlendirilen Ankara’daki özgürlük hakimlerinden Kadriye Çatal, Abdullah Bahçeçi ve Halil İbrahim Kütük Ankara hakimliğine atandı. Kapatılan özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Murat Esen yeniden Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili oldu. Özel yetkili savcılar Kemal Çetin, Mustafa Düzgün, Mustafa Başer, Sadık Bayındır, Hüseyin Şahin, Durak Çetin ve Yıldırım Bayyurt’ta Ankara savcılığında kaldı.

KPSS savcısına tenzili rütbe
KPSS’de kopya iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan sürpriz bir şekilde Konya Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atandı. 28 Şubat davasının iddianamesini hazırlayan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan Kozmik Oda soruşturmasını da yürüten özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili Ankara savcılığına atandı.