Gündem Erzincan İliç'te son durum! Bakan Bayraktar: İkinci faz çalışmalarını başlattık

Erzincan İliç'te son durum! Bakan Bayraktar: İkinci faz çalışmalarını başlattık

16.02.2024 - 20:23 | Son Güncellenme:

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Maden sahasında kayan toprağın altında kalan 9 işçinin lokasyonu tespit edildi. Bakan Bayraktar, "Kayan toprağın tahliyesi, su alanlarının korunması için ilave tedbirlerin devreye alınması yönünde ikinci faz çalışmalarını başlattık." dedi. Öte yandan meydana gelen maden kazasında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 8 şüpheliden 6'sı tutuklandı.

Erzincan İliçte son durum Bakan Bayraktar: İkinci faz çalışmalarını başlattık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "13 Şubat'ta yaşanan elim kazanın hemen ardından geldiğimiz Erzincan İliç'teki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. AFAD ve kurumlarımızla gerçekleştirdiğimiz koordinasyon toplantımızın ardından sahada kapsamlı incelemelerde bulunduk. Bu akşam itibarıyla kayan toprağın tahliyesi, su alanlarının korunması için ilave tedbirlerin devreye alınması yönünde ikinci faz çalışmalarını başlattık." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

 

Twitter hesabından paylaşım yapan Bayraktar açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: Tüm çalışmalarımızdaki önceliğimiz heyelan alanındaki arkadaşlarımıza ulaşmak. Her adımımızda ailelerimizi de bilgilendiriyoruz. Bu çalışmalarla birlikte, kazayı tüm boyutları ile analiz ediyoruz. Türkiye’nin milli maden mücadelesinde hep “Önce İnsan” dedik. Bu prensibi benimsemeyen, bu elim hadiseye sebebiyet veren, sorumluluğu olan herkesi ortaya çıkaracak, yargı önünde hak ettikleri cezayı almaları için elimizden geleni yapacağız.

Haberin Devamı

ÇALIŞMALARIMIZ 7-24 DEVAM EDİYOR

Bakan Bayraktar bir diğer paylaşımında, "Sahada çalışmalarımız 7/24 devam ediyor.İş makineleri toprak altındaki kardeşlerimize ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Özveriyle çalışan kurtarma ekiplerine eşlik ederek başarılar diledik." açıklamasını yaptı.

Erzincan İliçte son durum Bakan Bayraktar: İkinci faz çalışmalarını başlattık

6 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden kazasında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 8 şüpheliden 6'sı tutuklandı. Tutuklananlardan birinin Kanada uyruklu yönetici olduğu öğrenilriken, 2 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA

Erzincan İliç’te maden sahasında meydana gelen heyelanda 9 kişinin toprak altında kalmasına neden olan olayla ilgili olarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığımızın koordinasyonunda İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında;

Sorumlu oldukları değerlendirilen aralarında ilgili şirketin Kanada uyruklu yöneticisinin de bulunduğu 6 şüpheli hakkında #tutuklama kararı, 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiştir.

Haberin Devamı

Jeoloji, İş Sağlığı, Maden, İnşaat, Ziraat, Çevre, Harita ve Kimya alanında uzman 8 kişiden oluşan bilirkişi heyetinin incelemeleri devam etmekte olup, soruşturma tüm yönleri ile sürdürülmektedir.

Kayıp işçilerimizi arama-kurtarma çalışmaları ilgili kuruluşlarımızca devam etmektedir. Dileğimiz işçilerimize bir an önce ulaşılmasıdır.

 

BAKAN BAYRAKTAR: 3'Ü BİR, 6'SI BİR LOKASYONDA

Bakan Bayraktar geçtiğimiz saatlerde yaptığı açıklamada, "Bugün salı günü yaşadığımız hadisenin üzerinden 72 saate doğru gidiyoruz. Yoğun bir şekilde arama kurtarma faaliyetimiz devam ediyor. Bütün zorluklara, sıkıntılara ve risklere rağmen çok geniş kapsamlı bir faaliyet yürütüyoruz. Çok büyük bir heyelan, yaklaşık 400 bin kamyonla taşıyabileceğimiz büyüklükteki alanda 9 kardeşimizi arıyoruz. Arkadaşlarımızın 3'nünün bir lokasyonda, 6'sının diğer bir lokasyonda olduğunu tespit ettik. Belirlediğimiz noktalara bugün yoğun bir şekilde gireceğiz. Arkadaşlarımız kahramanca, AFAD'taki kardeşlerimiz riskleri alarak kurtarma faaliyetine daha yoğunluk verecekler. İnşallah, ümit ediyorum, bunlardan bir netice alırız. Ailelerin, işçi kardeşlerimizin yakınlarının yoğun şekilde beklentileri var, haklı olarak. Biz de bunlara cevap verebilmek için gayret ediyoruz, çalışıyoruz. Arama kurtarmada yoğun bir şekilde teknik imkanları kullanarak, açıkçası, işçi kardeşlerimizin olabileceği lokasyonları tespit ediyoruz. Oralara yoğunlaşmaya gayret ediyoruz. Tespit ettiğimiz bazı lokasyonlar var, oraya girecek arkadaşlarımız" ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Erzincan İliçte son durum Bakan Bayraktar: İkinci faz çalışmalarını başlattık

İLİÇ'TEKİ ANALİZ SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLDİ

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında meydana gelen toprak kaymasının ardından bölgeye sevk edilen Mobil Su ve Atık Su Analiz Laboratuvarında anlık olarak analizler yapılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, ilk analiz sonuçlarını değerlendirdi. 9 farklı noktadan alınan numuneler sonrası çıkan analiz sonuçları basın ile paylaşıldı. Akgün, bölgede yapılan ilk analiz sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Olayın yaşandığı andan itibaren hemen mobil analiz araçları ve ekipleri bölgeye sevk edip saha da su toprak ve hava kalitesini izleme çalışmalarını başlattıklarını vurgulayan Akgün, "Yaptığımız incelemelerde 9 tane su ve toprak numunesi alacağımız alan belirledik. Bu çalışmayı yaparken aynı zamanda da İstanbul Üniversitesi'nden katılan hocalarımızla sahada bir keşif yaptık ve onların da ilave edilmesini istediği noktaları da bu izleme noktalarına ekledik. Biz bu noktalardan her gün su, yeraltı suyu ve toprak numunesi alıyoruz. Aynı zamanda bölgedeki hava kalitesini de sürekli izliyoruz. Yapmış olduğumuz ölçümlerde şimdiye kadar tamamlanan analizlerimizde siyanürün cihazın dedüksiyon limitinin yani ölçebileceği minimum değerin bile altında olduğunu, yani küçüktür 0.01 ppm miligram /L olduğunu tespit ettik" diye konuştu.

Erzincan İliçte son durum Bakan Bayraktar: İkinci faz çalışmalarını başlattık

Daha önce yapmış oldukları analizlerde yüzeysel akış olan iki bölgenin olduğu ifade eden Ecevit Akgün şunları söyledi:

"Su akışı olan bölgede alınan tedbirlerle, sedde yapılmak suretiyle, menfez yapılmak suretiyle bu bölgedeki akış da engellendi. Dolayısıyla ayın 15- 16'sında yaptığımız kontrollerde bu iki noktada akışın kesildiğini gördük. Su kirliliğini kontrol gereğince limit değeri 0.1 olan siyanürün şu anda 0.01’in bile altında yani cihazın ölçüm kapasitesinin yakalayamayacağı kadar minimum değerden sıfır olduğunu şu anda görebiliyoruz. Bir taraftan mobil aracımızla bu ölçümleri gerçekleştirirken toprak analizlerimiz ve ağır metal analizlerimizde her gün Ankara'daki çevre referans laboratuvarımıza ve bakanlığımız tarafından yetki verilen çevre laboratuvarlarımıza gönderiyoruz. Bütün bu ölçüm sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşacağız."